Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 3 juni 2015

Authors

Wetenschap/Mens — Cannabisgebruik wordt geassocieerd met een verlaagd risico op diabetes

Cannabisgebruik kan een beschermend effect geven tegen de ontwikkeling van diabetes. Dit is de conclusie van onderzoekers van het Instituut voor Epidemiologie en Biostatistiek van de State University of Michigan in East Lansing (USA) uit een meta-analyse van acht grote onafhankelijke studies. De resultaten tonen aan dat kort actief cannabis roken en diabetes negatief gekoppeld zijn.

Cannabisgebruik werd voor 30% geassocieerd met een verlaagd risico op het ontwikkelen van diabetes.

De auteurs concludeerden dat “huidige gegevens te zwak zijn voor een causale interactie, maar dat het nu een stabieler bewijs voor nieuwere lijnen klinisch translationeel onderzoek voor een eventuele beschermende (of niet waar) tussen cannabis roken en diabetes mellitus, zoals voorgesteld door eerder onderzoek wordt aangemoedigd “.

Alshaarawy O, Anthony JC. Smoking and Diabetes Mellitus: Results from Meta-analysis with Eight Independent Replication Samples. Epidemiology. 2015 May 14. [in press]

Wetenschap/Mens — Gelijktijdige toediening van THC en alcohol verhoogt de concentratie van THC in het bloed

Een studie van het National Institute on Drug Abuse in Baltimore (USA) toont voor de eerste keer aan, dat het gelijktijdig gebruik van cannabis en alcohol aanzienlijk hogere concentraties THC leidtt, dan cannabisgebruik alleen. Onderzoekers bestudeerden de resultaten van 19 volwassenen die een placebo of een matige dosis alcohol 10 minuten voorafgaand aan een inhalatie van 500 mg placebo, 500 mg van cannabis met een lage (2,9%) of hoog (6,7%) THC concentratie hadden, via verdamper (vaporizer) verkregen.

De onderzoekers vinden dat de mediane maximale bloedconcentraties van lage en hoge doses THC 32,7 en 42,2 ng / ml THC waren. Met alcohol, de mediane maximale THC-concentraties in het bloed voor de lage en de hoge dosis THC hadden minimumwaarden in 35,3 en 67,5 ng / ml, die aanzienlijk hoger is dan zonder alcohol. en een aanzienlijk aantal deelnemers (16,7%) had nog 8,3 uur na ontvangst een THC bloedconcentratie van 1 ng / ml of hoger.

Hartman RL, Brown TL, Milavetz G, Spurgin A, Gorelick DA, Gaffney G, Huestis MA. Controlled Cannabis Vaporizer Administration: Blood and Plasma Cannabinoids with and without Alcohol. Clin Chem. 2015 May 27. [in press]

Kort nieuws

Wetenschap/Mens — Vroeg gebruik van tabak wordt in verband gebracht met symptomen van psychose bij volwassenen.

In een studie met 3152 jonge volwassenen van ongeveer 21 jaar, die werden gevolgd vanaf de geboorte, toonde aan, dat zij die op de leeftijd van 15 jaar waren begonnen met roken of eerder, een hogere aantal incidenten met hallucinaties hebben.

Dit effect was niet het geval in deze groep door het gebruik van cannabis.

De auteurs schrijven dat “vroege tabaksconsumptie kan bijdragen tot meer risico op het ontwikkelen van psychoses.”

University of Queensland, Australia.

McGrath JJ, et al. Aust N Z J Psychiatry. 2015 May 19. [in press]

Wetenschap/Mens — Geen relatie tussen de medische cannabis wetten en zelfmoord risico

Nieuw onderzoek vond geen statistisch significante relatie tussen het beleid op het gebied van medische cannabis in de Verenigde Staten en het risico van zelfmoord. De onderzoekers schreven dat “deze resultaten tegen te spreken dat uit eerdere analyses die niet onder controle was ten aanzien van ras / etniciteit en specifieke kenmerken, zoals de staat met de bestrijding van het tabaksgebruik beleid”.

Department of Psychiatry, Washington University School of Medicine, St. Louis, USA.

Grucza RA, et al. Drug Alcohol Depend. 2015 Apr 30. [in press]

Wetenschap — Er zijn zeven nieuwe cannabinoiden gevonden in hoog potente cannabis

Er zijn zeven nieuwe cannabinoiden ontdekt die merendeels bij het THC-type horen en nu worden deze onderzocht op hun famacologische werking.

De nieuwe ontdekte stof 10-alfa-hydroxy-delta-8-tetrahydrocannabidiol

toonde de sterkste THC achtige effecten.

School of Pharmacy, The University of Mississippi, USA.

Radwan MM, et al. J Nat Prod. 2015 May 22. [in press]

Wetenschap/Dier — Cannabinoïden beschermen zenuwcellen in het netvlies van het oog

Onderzoek op ratten suggereert dat endogene en synthetische cannabinoïden zenuwcellen beschermen in de retina (netvlies), tegen de schadelijke effecten van hoge niveaus van de neurotransmitter AMPA en deze werking betreft de activering van de CB1 receptor.

Department of Pharmacology, School of Medicine, University of Crete, Greece

Kokona D, et al. Exp Eye Res 2015;136:45-58.

Wetenschap/Cellen — CB2 receptor agonisten kunnen nuttig zijn bij transplantatie patiënten

Onderzoek met cellen van de milt ondersteunen “het potentieel van CB2-selectieve agonist als nuttige therapeutische stof voor het overleven van getransplanteerde organen bij transplantatiepatiënten, verlengen en versterken het potentieel als nieuwe klasse van immunosuppressieve middelen met een breder scala aan toepassingen.”

Center for Substance Abuse Research, Temple University School of Medicine, Philadelphia, USA.

Robinson RH, et al. J Neuroimmune Pharmacol. 2015 May 16. [in press]

Wetenschap/Dier — Encocannabinoiden kunnen nuttig zijn bij het fragiele X-syndroom

De endocannabinoide anandamide had een aantal postieve effecten bij een muismodel met het fragiele X-Sydroom (FXS), een genetische aandoening die wordt geassocieerd met een verminderde intelligentie, sociale angst en vaak met autisme. De onderzoekers schreven dat hun bevindingen suggereren dat het endocannabinoide systeem aan “FXS is betrokken en suggereren dat het endocannabinoide systeem een veelbelovend doelwit is voor de behandeling van FXS”.

National Institutes of Health, Bethesda, USA.

Qin M, et al. Behav Brain Res. 2015 May 12. [in press]

Wetenschap/Cellen — De concentraties van CB1 receptoren en anandamide zijn verhoogd bij darmkanker.

In menselijke dikkedarmkanker-weefsels waren de niveaus van de cannabinoide-1-receptor en endocannabinoide anandamine verhoogd. Samen met ceramiden, bepaalde celcomponenten, die ook waren verhoogd, konden ze “Mogelijke endogene biomarkers en nieuwe medicijnen aanknopingspunten krijgen voor colorectale kanker”, schrijven de auteurs.

Department of Medical Sciences, Medical College, Xiamen University, China.

Chen L, et al. Oncol Rep. 2015 May 12. [in press]

Wetenschap/Cellen — Een CB1 receptor antagonist is effectief tegen hersentumor.

De synthetische CB1 receptor antoganost (blokker) SR141716 zorgde voor

geinduceerde apoptose (geprogrammeerde celdood) van glioma cellen (een specifieke vorm van hersentumor) en dit effect werd geassocieerd met een hoge activiteit voor het versterken van het immunologische mechanisme.

Department of Medicine and Surgery, University of Salerno, Italy

Ciaglia E, et al. Oncotarget. 2015 May 11. [in press]