[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 23 September 2014

ItaliŽ: het leger zal cannabis kweken voor medisch gebruik

Italiaanse media meldden plannen om medische cannabis te kweken op een militaire beheerde farmaceutische fabriek in Florence. Het akkoord werd bereikt tussen het ministerie van Volksgezondheid en het ministerie van Defensie, en verdere details over de regeling zullen tegen het einde van september 2014 ter beschikking worden gesteld.

Wegnemen van de vrees voor een brede liberalisering van softdrugs, werd minister van Volksgezondheid Beatrice Lorenzin in de Italiaanse krant La Stampa geciteerd die zei dat, "van een farmaceutisch oogpunt zijn er geen problemen met het therapeutisch gebruik van cannabis ... maar het moet worden behandeld als een geneesmiddel. " De hoop is dat de militaire controle ervoor zal zorgen dat de drug beperkt blijft tot uitsluitend medisch gebruik. La Stampa merkte op dat het medicijn beschikbaar gemaakt zou kunnen worden in Italiaans apotheken al in het volgende jaar. Er zijn op dit moment geen wettelijke particuliere telers van medicinale cannabis in ItaliŽ, wat betekent dat patiŽnten momenteel cannabis moeten kopen uit het buitenland. Deze kosten worden gedragen door het Italiaanse zorgstelsel.

RIA of 9 September 2014

Chili: Eerste boerderij gewijd aan de teelt van cannabis voor medicinale doeleinden is goedgekeurd

Eerste boerderij Chili gewijd aan medicinale cannabis werd goedgekeurd. Claudio Orrego, gouverneur van Metropolitan Santiago, deed de aankondiging. De boerderij zal cannabis kweken om te worden gebruikt voor de geneeskunde en onderzoek. Verwacht wordt dat het cannabis olie gaat produceren, die kan worden gebruikt om diegene te helpen die lijden aan kanker. "Het is [iets] dat wordt gedaan in andere delen van de wereld," zei Oscar Concha, een ambtenaar op 8 september. "We hechten veel waarde aan het gebruik van deze boerderij voor onderzoek."

De boerderij zal worden gesponsord door La Florida, een gemeente in Santiago, evenals Fundaciůn Daya, "een non-profit organisatie die tot doel heeft om te onderzoeken, en te bevorderen, van alternatieve therapieŽn om het menselijk lijden te verlichten," volgens hun website. "Wij geloven in het recht op gezondheid van alle mensen, en de toegang tot [gratis] therapieŽn en betaalbaar zoals dit deel zou moeten uitmaken van dat recht," zei de stichting in een verklaring.


Latin Post of 9 September 2014

AustraliŽ: Eerste minister Tony Abbott steunt legalisering van medicinale cannabis

Premier Tony Abbott is nu ondersteuner van de legalisering van cannabis voor medische doeleinden. In een brief aan talkback radiopresentator Alan Jones, ging de heer Abbott zelfs verder dan New South Wales Premier Mike Baird - die een klinische studie van het gebruik van medische cannabis heeft goedgekeurd - door te zeggen dat er geen verdere testen nodig zou moeten zijn over het geneesmiddel, als het legaal is in andere landen. "Ik heb geen probleem met het medisch gebruik van cannabis, net zoals ik heb geen probleem met het medisch gebruik van opiaten," M. Abbott schreef in een brief aan Jones van 23 augustus.

"Als een medicijn nodig is voor een geldige medische doeleinden en veilig wordt toegediend zou er geen sprake van de verkrijgbaarheid ervan. En als een geneesmiddel bewezen veilig is in het buitenland en het hier nodig is, moet het beschikbaar zijn. Ik ben het eens dat de regulatie van geneesmiddelen een struikgewas is van complexiteit, bureaucratie en corporate en institutionele eigenbelang. Mijn elementaire stelling is dat iets dat gebleken is veilig te zijn binnen een betrouwbare jurisdictie, niet hier opnieuw zou moeten worden getest. "Jones leest de brief voor van de heer Abbott - die niet in het openbaar commentaar heeft gegeven op de kwestie ervůůr - op zijn radio ontbijt programma op 17 september.


The Sunday Morning Herald of 17 September 2014

IsraŽl: Overheid laat bepaalde huisartsen om cannabis voor medicinale doeleinden voorschrijven

Het ministerie van Volksgezondheid gaat tijdelijk toestaan dat huisartsen hun patiŽnten voorzien van recepten voor medische cannabis. Het ministerie probeert om te gaan met de zware last op pijn klinieken, de medische eenheden die vandaag de voorschriften mogen verstrekken. De nieuwe regels zullen toelaten huisartsen, die werken in de gezondheidszorg onderhoudsorganisatie klinieken, toelaten om medicinale cannabis recepten te schrijven onder twee voorwaarden: wanneer het gaat om een uitbreiding van een bestaande behandeling, en het houden aan een bestaande dosering.

Ongeveer 18.000 IsraŽli's hebben een vergunning voor het gebruik van medicinale cannabis, dit aantal zal naar verwachting stijgen tot 40.000 in 2018. De vraag naar cannabis in IsraŽl groeit gestaag, en de lijst van aandoeningen waarvoor het bevoegd is ook gegroeid. Het Ministerie van Volksgezondheid heeft besloten in haar nieuwe medische cannabis regelgeving, om het aantal artsen, toegestaan om cannabis voor te schrijven, met 30 artsen te verhogen, en om de lange wachttijden te verkorten voor patiŽnten om deze artsen te zien. De Vereniging van Huisartsen in IsraŽl was verrast om te horen van de nieuwe regelgeving. "Niemand vroeg ons, er was geen discussie of overleg over de kwestie," zei de voorzitter van de huisartsen vereniging, dr Shlomo Vinker.


Haaretz of 17 September 2014

Kort nieuws

Wetenschap: handboek over cannabis nu beschikbaar
Het handboek over cannabis geschreven door Roger Pertwee en gepubliceerd door Oxford University Press is nu beschikbaar. Het telt 768 pagina s en in 49 hoofdstukken staan alles zaken beschreven over pharmologie, tegen effecten en therapeutische potentie van cannabis en cannaboiden en op het endocannabinoide systeem, geschreven door vooraanstaande onderzoekers op dit gebied. Zeker het beste boek ooit geschreven over deze issue.
Handbook of Cannabis

Zuid Afrika: Christelijke partij ondersteund medisch gebruik van cannabis
De African Christian Democratic Party (ACDP) ondersteund de Medical Innovation Bill, welke, indien goedgekeurd, het medisch gebruik van cannabis zal toestaan in hun land, zegt de partijleider Cheryllyn Dudley op 18 september.
Yahoo News South Africa of 18 September 2014

Oostenrijk: Burger initiatief voor legalisatie van cannabis debat in het petitie commitee van het parlement
Het "Burger"initiatief om cannabis van de Oostenrijkse narcotica wet af te halen is nu getekend door 22.392 Oostenrijkers, dat maakt het de derde meest succesvolle petitie in de geschiedenis van het land. Het petitie committee van het parlement heeft nu gevraagd om een verklaring van het Ministerie van Gezondheid.
Press release of the Hanf Institut

AustraliŽ: Tasmania's minister van gezondheid ondersteund proeven met medicinale cannabis
De verschuiving van hun houding in het Liberale Ministerie, kwam na dat de minister van gezondheid Minister Michael Ferguson een aanvraag weigerde voor een proef in de staat in juli. "We ondersteunen klinische proeven die moeten worden uitgevoerd, het moet passen tussen de reeds bestaande nationale regelwetgeving in het kader van geneesmiddelen, ' zegt Mr. Ferguson nu in een verklaring.
7 News of 8 September 2014

Wetenschap/Mens: Cannabis wordt gebruikt om om te gaan met sociale angst
In een studie met 123 cannabisgebruikers, is gevonden dat de grootste reden om deze drug te gebruiken, is om om te gaan met vormen van sociale angst.
Department of Psychology, Louisiana State University, Baton Rouge, USA.
Buckner JD, et al. Am J Addict. 2014 Sep 7 [in press]

Wetenschap/Dier: Cannabidiol verbeterd verwijding van bloedvaten bij ratten
Cannabidiol (CBD) verbeterde de maximale ontspanning van bloedvaten naar acetylcholine in slagaders bij ratten met diabetes. Dit effect was ten minste gedeeltelijk gemedieerd door de CB2 receptor. CBD versterkt de productie van een bloedvat verwijdende stof afgeleid van cyclooxygenase.
University of Nottingham, UK.
Wheal AJ, et al. J Pharmacol Exp Ther. 2014 Sep 11 [in press]

Wetenschap/Mens: Sativex verminderd rijvaardigheid niet
In een studie met 33 MS patiŽnten, die Sativex gebruikte voor de behandeling van spasme, verminderde het cannabis extract de rijvaardigheid niet. Onderzoekers schreven dat "patiŽnten gelijkwaardige rijtesten toonde aan het begin en aan het einde. Echter twee patiŽnten veranderden van classificatie, van niet fit om te rijden naar fit om te rijden en vice versa.
MS-Zentrum, Kaltenkirchen/Holstein, Germany.
Freidel M, et al. Acta Neurol Scand. 2014 Sep 11 [in press]

Wetenschap/Dier: Palmitoylethanolamide is een effectieve anti - inflammatoir middel voor inflammatoire darmziekten
De endocannabinoid palmitoylethanolamide , dat werd geÔnjecteerd in de buik of oraal toegediend verzwakte ONTSTEKING van de dikke darm , die werd geÔnduceerd door een chemische stof . Dit effect werd gemedieerd door de CB2 receptor , de GPR55 en PPAR - alfa , en gemoduleerd door vanilloÔde receptoren.
Department of Pharmacy, University of Naples Federico II, Italy.
Borrelli F, et al. Br J Pharmacol. 2014 Sep 10 [in press]

Wetenschap/Cellen: 2 - AG kan interfereren met de implantatie van bevruchte eieren in de baarmoeder
In cel experimenten interfereert de endocannabinoÔde 2 - AG ( 2 - arachidonoylglycerol ) met de normale ontwikkeling van de cellen ( cytotrofoblastcellen ) belangrijk voor de inplanting van bevruchte eicel in de baarmoeder. Dit effect werd gemedieerd door cannabinoÔde receptoren .
Faculdade de FarmŠcia, Universidade do Porto, Portugal
Costa MA, et al. Mol Cell Endocrinol. 2014 Sep 6 [in press]

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2021

 De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde zal online worden gehouden van 14 tot 16 oktober 2021. Registratie is gratis.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.