Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 28 juli 2014

Authors

Duitsland — Hof staat ernstig zieke patiënten toe, om hun eigen cannabis te kweken.

Op 22 juli heeft de administratieve rechtbank van Keulen beoordeeld, dat sommige mensen die lijden aan chronische pijn, in staat moeten zijn om hun eigen cannabis te kweken voor therapeutische doeleinden. Vijf mensen die lijden aan chronische pijn en andere ziekten diende een klacht in bij de rechtbank, nadat het Duitse Federale Instituut voor drugs en medische hulpmiddelen (BfArM) weigerde hen toestemming te geven om de plant zelf thuis te kweken.

De rechter zei dat de BfArM drie van de verzoeken die ze hadden afgewezen moeten heroverwegen. Terwijl de aanklagers allemaal vergunningen hadden om cannabis te kopen en te consumeren voor therapeutische doeleinden van een apotheek, wilden ze hun eigen cultivering, omdat ze zich de aankoop van de drug, geproduceerd door het Nederlandse bedrijf Bedrocan, niet konden veroorloven en hun ziektekostenverzekering het niet dekte. "Tot nu toe is het niet legaal voor iedereen om cannabis te kweken thuis, maar deze ernstig zieke mensen zal het nu worden toegestaan," zei rechter woordvoerster Stefanie Seifert, eraan toevoegend dat het toch illegaal blijift voor anderen om zelf te kweken.

" Dit is een rechtszaak, die we begonnen zijn in 1999 " verklaarde Dr. Franjo Grotenhermen, voorzitter van de Duitse Vereniging voor Cannabis als Medicijn. " We hebben redenen om te geloven dat de federale regering een beroep zal doen op de uitspraak, voor het Hogere Administratiefe Hof in Munster, en dat een definitief besluit alleen kan worden bereikt voor de Federale Administratieve Rechtbank in Leipzig ". Momenteel zijn er ongeveer 300 Duitsers met therapieresistente ernstige medische aandoeningen, die het toegestaan is om cannabis te kopen met een speciale vergunning van de BfArM, dit werd afgedwongen door de Federale Administratieve Rechtbank in 2005, om uitgifte van deze vergunningen. Tot nu toe heeft de regering geen commentaar gegeven op de uitspraak. " We zijn ervan overtuigd dat de regering wat tijd nodig heeft om aan het idee te wennen, dat de patiënten uiteindelijk hun strijd zullen winnen, gezien de formulering van het besluit van de rechtbank in 2005 ".

Reuters of 22 July 2014

Associated Press of 22 July 2014

Wetenschap/Mens — THC veilig voor therapeutich gebruik bij oudere personen.

THC leek veilig en goed te verdragen door gezonde oudere mensen. Dit is het gevolg van een placebo gecontroleerde studie door onderzoekers van verscheidene ziekenhuizen in Nederland. Zij evalueerde de veiligheid en farmacokinetiek bij oudere proefpersonen van drie orale doses met Namisol, een nieuw THC preparaat in tabletvorm. Twaalf gezonde oudere proefpersonen met een gemiddelde leeftijd van 72 jaar, ontvingen willekeurig een eenmalige orale dosis van 3 mg, 5mg, of 6.5mg van THC of een gelijkende placebo, in een crossover manier, op elke interventie dag.

THC was veilig en werd goed verdragen. De meest frequent gemelde bijwerkingen waren slaperigheid (27%) en een droge mond (11%). Er was een grote onderlinge variabiliteit tussen individuen in de plasmaconcentraties van THC. Over het algemeen, de farmacologische effecten van THC waren kleiner dan die eerder zijn gemeld bij jonge volwassenen. Auteurs schreven dat "gegevens over de veiligheid en effectiviteit van THC bij kwetsbare ouderen dringend nodig zijn, aangezien deze populatie zou kunnen profiteren van de therapeutische toepassingen van THC ".

Ahmed AI, van den Elsen GA, Colbers A, van der Marck MA, Burger DM, Feuth TB, Rikkert MG, Kramers C. Safety and pharmacokinetics of oral delta-9-tetrahydrocannabinol in healthy older subjects: A randomized controlled trial. Eur Neuropsychopharmacol. 2014 Jun 28. [in press]

Wetenschap/Dier — Hoe THC tumor groei kan vertragen

Wetenschappers aan de Universiteit van East Anglia in Norfolk, Verenigd Koninkrijk, hebben laten zien hoe THC, het belangrijkste psychoactieve ingrediënt in cannabis, de tumorgroei bij patiënten met kanker liet verminderen. Onderzoek onthult het bestaan van voorheen onbekende signalering platformen die - naast de reeds bekende mechanismen - verantwoordelijk zijn voor het succes van de drug, in het krimpen van tumoren. Het onderzoek werd mede geleid door wetenschappers van de Complutense University of Madrid, Spain.

Het team gebruikte monsters van menselijke borstkankercellen om tumoren te induceren bij muizen. Vervolgens behandelde ze de tumoren met THC en vonden dat twee celreceptoren met name verantwoordelijk zijn van deze drug die anti-tumor effecten geeft. "We laten zien dat deze effecten worden bemiddeld via de gezamenlijke interactie van CB2 en GPR55 - twee leden van de cannabinoïde-receptor familie. Onze bevindingen helpen enkele van de bekende, maar nog steeds slecht begrepen effecten van THC bij lage en hoge doses op een tumor groei te verklaren ", zegt Dr Peter McCormick, van UEA's School of Pharmacy ". Door het identificeren van de betrokken receptoren hebben we gezord voor een belangrijke stap in de richting van de toekomstige ontwikkeling van therapieën, die gebruik kunnen maken van de interacties die we hebben ontdekt om de tumorgroei te verminderen ".

Moreno E, et al. J Biol Chem. 2014 Jun 18. [in press]

Free full text

Science Daily of 14 July 2014

Kort nieuws

Australië — Meerderheid steunt het medisch gebruik van cannabis

Bijna twee derde van de Australiërs steunen de legalisering van cannabis voor medicinale doeleinden, volgens een nieuwe poll. Het komt omdat de premier van New South Wales Mike Baird aangeeft, dat hij het gebruik van medische cannabis ondersteunt, ondanks zijn bezorgdheid over de levering en reguliering.

The Age of 23 July 2014

VS — Oregon zal stemmen over legalisering van cannabis

Een initiatief om recreatieve cannabis te legaliseren, reguleren en belasting over te berekenen in Oregon, heeft voldoende handtekeningen verzameld voor een referendum in november 2014, dit zegt de staat op haar website. Slechts twee staten van de VS, Washington en Colorado, staan momenteel het recreatief gebruik van cannabis toe, die wel illegaal onder de federale wetgeving blijft.

Reuters of 22 July 2014

Spanje — Steeds meer cannabis clubs

Volgens een analyse van de New York Times zijn er meer als 300 nieuwe cannabis clubs geopend in Barcelona en de omliggende regio Catalonië, in de afgelopen jaren, een resultaat, althans gedeeltelijk, van Spaanse burgers op zoek naar nieuwe manieren om geld te verdienen, in een land met een hoge werkloosheid, zeggen experts. Velen van hen bieden een lidmaatschap aan, via het internet of per telefoon.

New York Times of 11 July 2014

Wetenschap/Mens — Cannabisgebruik heeft geen invloed op therapietrouwheid van hiv-behandeling.

In een grote studie bij regelmatig cannabisgebruik werd niet geassocieerd met naleving van antiretrovirale therapie (ART) van HIV-positieve patiënten. De auteurs concludeerden dat "deze bevindingen suggereren dat cannabis kan worden gebruikt door PLWHA voor medicinale en recreatieve doeleinden, zonder afbreuk te doen effectieve therpaie naleving van ART."

St. Paul's Hospital, Vancouver, Canada.

Slawson G, et al. AIDS Behav. 2014 Jul 11. [in press]

Wetenschap/Mens — Cannabisgebruik had geen grote negatieve effecten op patiënten met schizofrenie.

In een studie met 110 patiënten met schizofrenie " was er geen bewijs, dat er een concreet verband bestaat tussen cannabisgebruik en positieve symptomen, of negatieve symptomen, terugval of ziekenhuisopnames. Echter, een hogere dosis van cannabis werd geassocieerd met daaropvolgende meer depressie en angst ".

School of Psychological Sciences, University of Manchester, UK.

Barrowclough C, et al. Schizophr Bull. 2014 Jul 9. [in press]

Wetenschap/Mens — Alleen een klein verhoogd risico op schizofrenie door cannabisgebruik

In een grote studie met 5456 personen met een eerste diagnose van schizofrenie werd cannabisgebruik geassocieerd, met een kleine toename van het risico voor de ziekte met een factor 1,6 na controle op andere risicofactoren. Het gebruik van stimulerende middelen en cocaïne werd ook geassocieerd met een kleine toename van het risico.

Center for Primary Health Care Research, Lund University, Malmö, Sweden.

Giordano GN, et al. Psychol Med. 2014 Jul 3:1-8. [in press]

Wetenschap/Cellen — CBD en CBDV activeren vanilloïdereceptoren

De niet-psychotrope plant cannabinoïden, cannabidivarin (CBDV) en cannabidiol (CBD), activeert vanilloïdereceptoren (TRPV1) in cel experimenten. Onderzoekers stellen ; een " potentieel voor de behandeling van neuronale hyperexcitatie", zoals epilepsie.

Endocannabinoid Research Group, Pozzuoli, Italy.

Iannotti FA, et al. ACS Chem Neurosci. 2014 Jul 16. [in press]

Wetenschap/Dier — Lage niveaus van anandamide zijn geassocieerd met een verhoogde gevoeligheid voor stress

Dierstudies met muizen geven aan dat de hersenen niveaus, van de endocannabinoid andamide, een acute stress-geïnduceerde angst voorspellen. De auteurs concludeerden dat deze studies zorgen voor " nadere ondersteuning dat, ECB-augmentatie een haalbare farmacologische strategie is, voor de behandeling van stress-gerelateerde neuropsychiatrische aandoeningen ".

Department of Psychiatry, Vanderbilt University School of Medicine, Nashville, USA.

Bluett RJ, et al. Transl Psychiatry. 2014 Jul 8;4:e408.

Wetenschap/Mens — Bepaalde varianten van de CB1 receptor worden geassocieerd met impulsiviteit

In 323 adolescenten kunnen bepaalde varianten van het gen, dat de CB1 receptor codeert " een rol spelen bij het bepalen van adolescent impulsief gedrag ".

Central Institute of Mental Health, Mannheim, Germany.

Buchmann AF, et al. J Neural Transm. 2014 Jul 1. [in press]

Wetenschap/Cellen — cannabinoïde receptor antagonisten remmen productie hepatitis C-virus.

Cannabinoïde receptor antagonisten-1 remde het hepatitis C-virus productie in een cel model " zorgend voor een nieuwe klasse van antivirale gastheer richtende middelen ". University of Sydney at Westmead Hospital, Australia.

Shahidi M, et al. J Gen Virol. 2014 Jul 22. [in press]