[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 15 Juli 2014

Wetenschap/Mens: THC effectief bij ernstig gehandicapte kinderen

THC toont significante positieve effecten bij kinderen met betrekking tot pijn, spasticiteit, agitatie en SLAAPstoornissen. Dit is het resultaat van een gevallen reeks door artsen van het Universitair Ziekenhuis van Saarland, Duitsland. 17 kinderen in de leeftijd van zes maanden tot 17 jaar met pijn, onrust en ernstige spasticiteit (10 kinderen met infantiele hersenverlamming, twee met leuko-dystrophy, drie met metabolisme defecten en twee met hypoxische-ischemische hersenschade) werden behandeld. Het merendeel van de kinderen kregen andere medicijnen naast THC. De THC doses varieerden van 0,1 tot 1,1 mg per kilogram lichaamsgewicht.

16 kinderen vertoonden een klinisch significante vermindering van pijn, 14 een vermindering van spasticiteit en 12 kinderen een verbetering van agitatie en SLAAPstoornissen nachts. Bij vijf kinderen konden opioÔde doses worden verlaagd, bij twee kinderen kon de pijnmedicatie volledig worden afgebouwd. Auteurs schreven, dat "grotere prospectieve multi-center testen zeer wenselijk zijn."

Gottschling S, MŁller S, Theurer J, Bialas P, Ebinger F, Meyer S, Gronwald B. Dronabinol bei schwerst-mehrfach-behinderten Kindern mit Spastik, Schmerzen und Unruhe. Palliativmedizin 2014;15-PD356.

Wetenschap/Mens: Nabilone effectief bij de behandeling van posttraumatische stressstoornis

Nabilone veroorzaakt aanzienlijke verbeteringen bij slapeloosheid, nachtmerries, chronische pijn en andere symptomen bij patiŽnten die lijden aan posttraumatische stress-stoornis (PTSS). Dit is het resultaat van een retrospectief onderzoek bij 104 mannelijke patiŽnten met ernstige psychische aandoeningen, welke nabilone voorgeschreven kregen, genanalyseerd door wetenschappers van de afdeling Psychiatrie van de Universiteit van Ottawa, Canada.
Gepubliceerd in the Journal of Clinical Psychopharmacology .

De resultaten toonden aan dat, nabilone, een synthetisch derivaat van THC met gelijke farmacologische effecten, gericht een gemiddeld effect bij 3,5 indicaties per patiŽnt. De gemiddelde uiteindelijke dosis was 4,0 mg. Medicijnen geassocieerd met een groter risico op bijwerkingen of misbruik dan nabilone konden vaak worden gestaakt met de initiatie van nabilone, meestal antipsychotica en sedativa / hypnotica. De auteurs concludeerden dat "deze studie ondersteunt de belofte van nabilone als een veilige, effectieve behandeling voor gelijksoortige aandoeningen bij ernstig geesteszieke" patiŽnten.

Cameron C, Watson D, Robinson J. Use of a Synthetic Cannabinoid in a Correctional Population for Posttraumatic Stress Disorder-Related Insomnia and Nightmares, Chronic Pain, Harm Reduction, and Other Indications: A Retrospective Evaluation. J Clin Psychopharmacol. 2014 Jul 1. [in press]

Wetenschap/Mens: Cannabis effectief bij onhandelbare misselijkheid na een beroerte

Een verslag van een 78-jarige vrouw met onhandelbare misselijkheid na een cerebellaire beroerte, die goed reageerde op de behandeling met THC, werd gepresenteerd door artsen van de afdeling Zorg voor Ouderen in Glan Cluryd Hospital in Rbyl, Verenigd Koninkrijk. Haar eerste symptomen waren hardnekkige misselijkheid, duizeligheid en ataxie. Ook de ataxie en duizeligheid verbeterden na revalidatie, misselijkheid bleef aan houden. Het werd zo intens dat ze ziek werd met de geringste beweging. Ze had geen voordeel van een reeks standaard medicijnen, die zijn geprobeerd.

Omdat haar symptomen haar zo onbekwaam maakte, is ze overeengekomen om cannabis te proberen en kocht illegale cannabis. Ze was met cannabiscake begonnen en met het nemen van kleine hoeveelheden spread op haar toast, een keer per dag. Haar symptomen verbeterde binnen een week, en ze was in staat om rond te lopen en haar huis te verlaten. Ook al was ze nog steeds misselijk, ze werd er niet ongerust door en heeft geen nadelig effecten meegemaakt in twee jaar tijd. De auteurs concludeerden dat "cannabis een optie is om aanhoudende misselijkheid na een beroerte te behandelen zou kunnen zijn, maar pas nadat alle andere behandelingen falen."

Adhiyaman V, Arshad S. Cannabis for intractable nausea after bilateral cerebellar stroke. J Am Geriatr Soc. 2014 Jun;62(6):1199.

Kort nieuws

Domenica: Primier wil cannabis wetten herbeoordelen
Premier Roosevelt Skerrit zegt dat de tijd is gekomen om de Dominicaanse cannabis wetten te herzien. Een regionale commissie zou binnenkort kunnen worden opgericht om de dialoog aan te gaan met deskundigen over de kwestie. Dominica is een eiland in de Caribische Zee.
Dominica Vibes of 8 July

Wetenschap/Dier: Hoge anandamide in de hersenen word geassocieerd met verbeterde stresstolerantie
Uit een dierenonderzoek blijkt dat de anandamide niveaus van de hersenen acute stress-geÔnduceerde angst voorspellen. De auteurs concludeerden dat de toename van het endocannabinoÔde niveau " een haalbare farmacologische strategie is voor de behandeling van stress-gerelateerde neuropsychiatrische aandoeningen."
Department of Psychiatry, Vanderbilt University School of Medicine, Nashville, USA.
Bluett RJ, et al. Transl Psychiatry 2014;4:e408.

Wetenschap/Dier: Krachttraining vermindert pijn door activering van het endocannabinoÔdensysteem
Weerstand oefening, ook wel bekend als krachttraining, vermindert de pijn. Een enkele sessie van krachttraining bij ratten werd aangetoond dat het endocannabinoÔdensysteem werd geactiveerd om pijnvermindering te induceren.
Federal University of Minas Gerais, Belo Horizonte, Brazil.
Galdino G, et al. Anesth Analg. 2014 Jun 26. [in press]

Wetenschap/Mens: Stimulant maar niet cannabisroes wordt geassocieerd met overmatig alcoholgebruik
Een online enquÍte onder 1994 jonge AustraliŽrs die alcohol gedronken hadden in het afgelopen jaar, hebben onthuld dat "stimulerende intoxicatie, maar niet de cannabisroes, wordt geassocieerd met drankmisbruik onder jonge volwassenen."
The Australian National University, Canberra, Australia.
McKetin R, et al. Drug Alcohol Rev. 2014 Jun 30. [in press]

Wetenschap/Mens: Verschillen tussen bipolaire adolescenten met en zonder cannabisgebruik
Een studie met 67 adolescenten toonde aan dat adolescenten met een bipolaire stoornis en comorbide cannabisgebruik niet dezelfde over-activatie vertonen van de hersengebieden, die betrokken zijn bij het verwerken van emoties, zoals gezien bij adolescenten met een bipolaire stoornis alleen. Auteurs schreven dat dit "suggereert dat deze mensen een unieke endofenotype van bipolaire stoornis kunnen hebben of dat cannabisgebruik de hersenactiviteit uniek kan veranderen bij bipolaire stoornis patiŽnten die cannabis gebruiken."
University of Cincinnati, USA.
Bitter SM, et al. Addiction. 2014 Jun 24. [in press]

Wetenschap/Mens: Acetylcholine is belangrijk voor cannabis geÔnduceerde geheugenstoornis
De neurotransmitter acetylcholine speelt een belangrijke rol bij cannabis geÔnduceerde geheugenstoornis. Dit is het resultaat van een studie met 15 incidentele cannabis gebruikers, die verschillende medicijnen na inhalatie van cannabis ontvangen. Toen ze werden behandeld met rivastigmine, een cholinerge-agent, werd geheugenstoornis gedeeltelijk teruggedraaid.
Department of Neuropsychology and Psychopharmacology, Maastricht University, The Netherlands.
Theunissen EL, et al. Psychopharmacology (Berl). 2014 Jul 8. [in press]

Wetenschap/Dier: Activering van de CB2 receptor beschermt het hart in een vroeg stadium van cardiomyopathie
De cannabinoÔde-2 receptor speelt een belangrijke rol bij de bescherming van het hart tijdens de eerste fase van ischemische cardiomyopathie ontwikkeling, tonen onderzoeken met muizen.
Department of Cardiac Surgery, University Clinical Centre Bonn, Germany.
Duerr GD, et al. Basic Res Cardiol 2014;109(4):425.

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2021

 De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde zal online worden gehouden van 14 tot 16 oktober 2021. Registratie is gratis.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.