Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 9 maart 2011

Authors

Wetenschap — THC bevordert smaak- en geurperceptie, eetlust en nachtrust bij kankerpatiënten

Op het departement landbouw, voeding en voedingswetenschap aan de universiteit van Alberta, Canada, werd de werking van THC (dronabinol) onderzocht op smaak- en geurperceptie evenals op eetlust, calorieopname en levenskwaliteit van kankerpatiënten. Volwassenen met gevorderde kanker, met een slechte eetlust en veranderingen in de chemogevoeligheid werden opgenomen in een Studi. Ze kregen willekeurig in een dubbelblind onderzoek of THC of placebocapsules. Van de deelnemers kregen er 24 tweemaal daags 2,5 mg THC toegediend en 22 anderen kregen een placebo gedurende 18 dagen. Eenentwintig patiënten vervolledigden de studie.

THC- en placebogroepen waren bij het begin vergelijkbaar. In vergelijking met placebo meldden de patiënten uit de THC-groep een belangrijke verbetering en een verhoogde perceptie van chemogevoeligheid. Hun voeding "smaakte beter". De eetlust voor de maaltijd en de hoeveelheid aan calorieën in de vorm van eiwitten, verhoogde in belangrijke mate vergeleken met de placebogroep. Patiënten behandeld met THC meldden verhoogde kwaliteit van nachtrust en ontspanning. Een verbetering van de levenskwaliteit en een verhoogde totaalopname aan calorieën werd vastgesteld bij zowel de THC- als de placebogroep. De onderzoekers concludeerden dat "THC bruikbaar kan zijn bij het verminderen van de verandering in de chemogevoeligheid en de eetlust te bevorderen bij kankerpatiënten."

(Bron: Brisbois TD, de Kock IH, Watanabe SM, Mirhosseini M, Lamoureux DC, Chasen M, Macdonald N, Baracos VE, Wismer WV. Delta-9-tetrahydrocannabinol may palliate altered chemosensory perception in cancer patients: results of a randomized, double-blind, placebo-controlled pilot trial. Ann Oncol. 2011 Feb 22. [in druk])

Spanje — Sativex zal terugbetaald worden aan patiënten met spasticiteit door multiple sclerose

De farmaceutische onderneming Almirall kondigde aan dat het Spaanse gezondheidsministerie het cannabisextract Sativex zal terugbetalen in Spanje. Het is een behandeling die ontwikkeld werd voor patiënten met MS-gerelateerde spasticiteit die niet reageerden op andere behandelingen. Sativex wordt toegediend in de vorm van een orale spray. De goedkeuring van Sativex in andere EU-staten wordt in 2011 verwacht.

Het aantal personen in Spanje die lijden aan MS wordt geschat op 40.000 en driekwart daarvan lijdt aan spasticiteit. Sativex werd ontwikkeld door het Britse bedrijf GW Pharmaceuticals en wordt in Europa (behalve in Groot-Brittannië) gecommercialiseerd door Almirall. Er is al een goedkeuring voor Sativex in Groot-Brittannië waar Bayer instaat voor de commercialisering.

(Bron: Persbericht van Almirall van 16 februari 2011)

Wetenschap — Effecten van synthetische cannabinoïden (JWH-018) bij mensen

Een onderzoeker uit Nieuw-Zeeland bestudeerde de psychologische effecten van JWH-018, een synthetische cannabinoïde die aangetroffen werd in preparaten als "Spice". Voor dat doel werden 15 personen met ernstige mentale aandoeningen ondervraagd. De vijftien personen kenden allen een locaal verkrijgbaar product "Aroma" dat JWH-018 bevat en 86 procent van hen meldde dit gebruikt te hebben.

Zij schreven de populariteit van het product toe aan zijn sterke psychoactiviteit, de legaliteit, de gemakkelijke verkrijgbaarheid en de niet-detecteerbaarheid met drugstests. De meeste ondervraagden meldden dat dit product de drug van hun keuze - cannabis - had vervangen. Angstaanvallen en psychotische symptomen waren na gebruik algemeen. Niemand meldde lichamelijk onbehagen na het gebruik van JWH-018 en niemand meldde afkickverschijnselen.

(Bron: Every-Palmer S. Synthetic cannabinoid JWH-018 and psychosis: An explorative study. Drug Alcohol Depend. 2011 Feb 10. [in druk])

Kort nieuws

VS — Steun voor legalisering

Volgens een peiling door The Economist steunt een meerderheid van de Amerikanen de legalisering en taxering van cannabis. Zelfs met uitsluiting van de ondervraagden die geen mening hadden, was er een duidelijke meerderheid voor de behandeling van de drug op dezelfde basis als tabak en alcohol. Jongeren waren erge voorstanders maar andere deelnemers waren ook voor een legalisering. Ingedeeld volgens politieke voorkeur werd vastgesteld dat zowel republikeinen als democraten voorstander zijn, hoewel de mening van eerstgenoemde groep dichter bij mekaar aansloten. (Bron: The Economist van 10 februari 2011)

VS — Cannabis en autorijden

Wetgevers in Colorado overwegen een grenswaarde in te voeren voor het rijden onder invloed van cannabis. Colorado zou daarmee een van drie staten zijn met een dergelijke grenswaarde. Volgens het voorstel zouden bestuurders die positief testen voor 5 nanogram per milliliter (ng/ml) of meer THC aanzien worden als onbekwaam tot deelname aan het verkeer. (Bron: Associated Press van 20 februari 2011)

Wetenschap — Migraine

Volgens onderzoek aan de universiteit van Pavia, Italië, verbeterde de endocannabinoïde anandamide migraine in een ratmodel van de ziekte. De auteurs verklaarden dat "een slecht functioneren van het endocannabinoïdensysteem kan bijdragen tot de ontwikkeling van migraineaanvallen en dat een farmacologische modulatie van CB receptoren van nut kan zijn voor de behandeling van migrainepijnen." (Bron: Greco R, et al. J Headache Pain. 2011 Feb 18. [in druk])

Wetenschap — Cannabisteelt

Onderzoekers aan het nationaal instituut voor gezondheid en welzijn in Helsinki, Finland, vergeleken de thuisteelt van cannabis in Denemarken met die in Finland om nationale karakteristieken te beschrijven in kleinschalige cannabisteelt. Zij peilden via internet bij 401 deelnemers uit Denemarken en 1.054 uit Finland. Cannabis werd voornamelijk geteeld voor eigen gebruik maar delen met vrienden en het vermijden van het criminele circuit waren eveneens belangrijke motieven voor de teelt. Finse telers gaven de voorkeur aan binnenteelt, waar de Denen meer zagen in openlucht teelten. Telen voor medische doeleinden was tweemaal zo hoog in Finland als in Denemarken. (Bron: Hakkarainen P, et al. Eur Addict Res 2011;17(3):119-128.)

Wetenschap — Anandamide en THC

Onderzoekers van de Virginia Commonwealth University in Richmond, VS, onderzochten gelijkenissen tussen de werking van de endocannabinoïde anandamide en plantcannabinoïde THC bij muizen. Hun bevindingen suggereren dat, in afwezigheid van het eiwit dat verantwoordelijk is voor de degradatie van anandamide (fatty acid amide hydrolase, FAAH), de endocannabinoïde "een intoxicatie veroorzaakt die vergelijkbaar is met THC, en dus ook met marihuana." (Bron: Walentiny DM, et al. Eur J Pharmacol. 2011 Feb 11. [in druk])

Wetenschap — Maagkanker

Volgens onderzoekers van de katholieke universiteit van Korea in Seoul, Korea, onderbreekt de synthetische cannabinoïde WIN55,212-2 de celcyclus van maagkankercellen in de zogenaamde G1-fase en vermindert daarmee de uitzaaiing. (Bron: Park JM, et al. J Cell Biochem. 2011 Feb 10. [in druk])

Wetenschap — GPR55

De GPR55 receptor werd oorspronkelijk geïdentificeerd als een mogelijk derde cannabinoïdenreceptor. De onderzoekers aan de Kyushu University in Fukuoka, Japan, probeerden de natuurlijke ligand van deze receptor te identificeren. Uit hun onderzoek concluderen zij dat 2-Arachidonoyl-Lysophosphatidyllinositol "waarschijnlijk de natuurlijke ligand is van GPR55". (Bron: Okuno T, Yokomizo T. J Biochem. 2011 Feb 15. [in druk])

Wetenschap — Ziekte van Parkinson

Spaanse en Britse onderzoekers bestudeerden de werking van delta-9-tetrahydrocannabivarin (THCV) in een diermodel van de ziekte van Parkinson. Zij concludeerden dat "gezien de antioxidante eigenschappen en zijn vermogen om CB2 receptoren te activeren en CB1 receptoren te blokkeren, heeft delta-9-THCV een veelbelovend farmacologisch profiel om de progressie van de ziekte van Parkinson te vertragen en tevens de symptomen van de ziekte te milderen." (Bron: García C, et al. Br J Pharmacol. 2011 Feb 16. [in druk])

Wetenschap — Huidpigmentatie

Volgens onderzoek aan de universiteit van Porto, Portugal, vermindert activering van de CB1 receptor de pigmentatie van de huid die veroorzaakt wordt door ultraviolet B straling. De wetenschappers concludeerden dat "het endocannabinoïdensysteem van de huid een mogelijk doelwit kan zijn voor toekomstige behandelingen van pigmentstoornissen." (Bron: Magina S, et al. Arch Dermatol Res. 2011 Feb 5. [in druk])

Wetenschap — Ontsteking

Volgens onderzoek aan de Thomas Jefferson universiteit, Philadelphia, VS, vertoonde een selectieve CB2 receptor agonist (0-1966) een zenuwbeschermende werking in een muismodel van traumatische hersenbeschadiging. (Bron: Elliott MB, et al. J Neurotrauma. 2011 Feb 20. [in druk])