Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 12 januari 2011

Authors

Israël — Politierazzia in verdeelcentrum voor medische cannabis in Tel Aviv

Volgens een verslag van de Jerusalem Post hield de politie op 15 december een razzia in een verdeelcentrum voor cannabis in Tel Aviv. De politie zei dat er een verdenking was dat een belangrijke hoeveelheid van de drug aan criminele organisaties gegeven werd met valse voorschriften. Tientallen gehandicapten en terminaal zieken protesteerden op 19 december voor de deur van de Rehov Ibn Gvirol, uitgebaat door Tikkun Olam, tegen de razzia. De politie arresteerde twee managers van het verdeelcentrum en hield hen voor ondervraging gedurende meerdere uren vast, op verdenking van illegale drugshandel. Shai Meir, woordvoerder van Tikkun Olam, de grootste handelaar in medische marihuana in het land, zei tegen de journalisten op het hoofdkwartier van de organisatie in een appartement in het noorden van de stad, dat door de acties van de politie tegen het dispensarium en de patiënten, vooral diegenen getroffen worden die een medische behandeling zoeken.

"Het is duidelijk dat de enigen die lijden onder deze politieacties, de patiënten zijn," zei Meir. Tientallen patiënten, van wie velen in een rolstoel, eisten hun maandelijkse doses op aan het noodverkooppunt dat in de tuin van het appartement 's zondags werd ingericht. Veel patiënten waren niet in staat om hun cannabis te verwerven nadat Tikkun Olam de deuren moest sluiten na de politierazzia. Tegen zondagnamiddag was de tuin vol met patiënten in bezit van lidkaart en voorschrift.

Meer op:

http://www.jpost.com/Health/Article.aspx?id=200176

(Bron: Jerusalem Post van 20 december 2010)

Kort nieuws

VS — New Mexico

Wijzigingen van het medisch cannabisprogramma van New Mexico werden aangekondigd alsmede de vergoedingen voor producenten van cannabis variërend van 5.000 tot 30.000 dollar (3.700 tot 22.000 euro). Het gezondheidsdepartement ging ook akkoord om acht nieuwe kwekers een vergunning te geven zodat het totaal aantal kwekers op 25 komt. Zij mogen tot 150 volwassen planten en stekken kweken. Vorige reguleringen stelden die grens op 95 planten. (Bron: www.bloomberg.com van 17 december 2010)

VS — Colorado

Colorado werkt aan nieuwe strengere regels voor medisch cannabisgebruik. Verwacht wordt dat de nieuwe regels begin dit jaar aanvaard zullen worden en geen goedkeuring vereisen van de wetgevers. Colorado zal vastleggen hoe kwekers cannabisplanten mogen telen en hoe de drug kan verkocht worden aan de 116.000 patiënten die een vergunning kregen voor cannabisgebruik. (Bron: Associated Press van 17 december 2010)

Wetenschap — Pijn

Volgens onderzoek aan de universiteit van Calgary, Canada, verminderden plaatselijke toedieningen van de endocannabinoïde degradatieremmer URB597, de pijn in diermodellen van artrose. URB597 werd geïnjecteerd in de aangetaste gewrichten van cavia's. Deze werking kwam tot stand via de CB1 receptor. (Bron: Schuelert N, et al. Pain. 2010 Dec 23. [in druk])

Wetenschap — Lever- en hersenschade

Volgens wetenschappers uit Griekenland en Israël verbetert de natuurlijke cannabinoïde CBD (cannabidiol) de hersen- en leverfuncties in een diermodel voor hersenschade (encefalopathie), veroorzaakt door het falen van de lever. (Bron: Avraham Y, et al. Br J Pharmacol. 2010 Dec 23. [in druk])

Wetenschap — Huidfibrose

Volgens onderzoek aan de universiteit van Siena, Italië, verminderde de synthetische cannabinoïde WIN55,212-2 huidfibrose in een diermodel van sclerodermie. Huidfibrose werd geïnduceerd door plaatselijke injecties met bleomycine in muizen. De auteur merkte op dat de cannabinoïde "huidfibrose kan verhinderen in een muismodel van sclerodermie." (Bron: Balistreri E, et al. Ann Rheum Dis. 2010 Dec 21. [in druk])

Wetenschap — Zwaarlijvigheid

Volgens onderzoek aan de universiteit van Gdansk, Polen, verminderde cannabidiol (CBD) een dosisafhankelijke gewichtstoename in ratten. Deze werking kwam minstens gedeeltelijk tot stand via de CB2 receptor. (Bron: Ignatowska-Jankowska B, et al. Neurosci Lett. 2010 Dec 17. [in druk])

Wetenschap — Blaasontlasting

Volgens wetenschappers uit Zweden, Duitsland en de VS, verbeterde de selectieve CB2 receptor agonist cannabinor, het ledigen van de blaas bij ratten, door een gedeeltelijke vernauwing van de urethra. Zij concludeerden dat "selectieve cannabinoïde 2 receptor activering een nieuw principe kan vormen om de blaasfunctie te verbeteren na gedeeltelijke vernauwing van de urethra." (Bron: Gratzke C, et al. J Urol. 2010 Dec 18. [in druk])

Wetenschap — Prostaatkanker

Volgens onderzoek aan het Medical College van Wisconsin in Milwaukee, VS, vertoonde de endocannabinoïde noladinether een antiproliferatieve werking in prostaatkankercellen. Dit effect kwam niet tot stand via cannabinoïdereceptoren. (Bron: Nithipatikom K, et al. Prostaglandins Other Lipid Mediat, 15. Dezember 2010 [in druk])