[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 13 December 2010

Wetenschap: THC werkzaam in de behandeling van schizofrenie in vier gevallenrapporten

In een brief aan de uitgever van het Journal of Clinical Psychiatry rapporteerden artsen van het Rockland Psychiatrisch Centrum in Orangeburg, New York, VS, over vier bijkomende patiŽnten met schizofrenie die onvoldoende werking ondervonden van andere medicatie en een belangrijke verbetering ervoeren met een THC-behandeling. De artsen hadden eerder al een gelijkaardige ervaring gepubliceerd over vier andere patiŽnten in 2009. Ditmaal probeerden ze dronabinol (THC) voor nog acht patiŽnten in het ziekenhuis. Zij leden allen aan ernstige psychose waarop standaardmedicatie geen vat meer had. Zij rapporteerden een vroegere positieve ervaring met cannabis. Er waren vier patiŽnten die met THC een goede verbetering waarnamen, tegenover vier die dit niet hadden.

Eťn geval was een 54-jarige man met een schizoaffectieve stoornis die al jarenlang agressief, opdringerig en verward was ondanks talrijke behandelingen met zware medicatie. Voor het THC onderzoek kreeg hij gedurende maanden dagelijks clozapine, risperidone, lithiumcarbonaat en clonazepam, zonder noemenswaardig voordeel. Na toevoeging van 5 mg THC tweemaal per dag werd hij kalm, meewerkend en logisch en verbeterde in belangrijke mate, net als de drie anderen die positief reageerden op THC. Geen van de vier patiŽnten die niet reageerden op THC had een verergering van hun psychose of enig ander effect. De auteurs merkten op dat zij "na de toevoeging van dronabinol geen wijziging vaststelden." Zij schrijven: "We vermoeden dat in een kleine subgroup van deze [psychotische] patiŽnten, de oorsprong van hun psychose een lichte endogene endocannabioÔde hersenfunctie is, zodat het stimuleren met cannabinoÔden hun gedrag zou verbeteren."

(Bron: Schwarcz G, Karajgi B. Improvement in refractory psychosis with dronabinol: four case reports. J Clin Psychiatry 2010;71(11):1552-3.)

Wetenschap: In een observatiestudie werkte nabilone even goed als gabapentin in de behandeling van patiŽnten met perifere neuropathie

In een niet-willekeurige observatiestudie aan de universiteit van Calgary, Canada, kregen patiŽnten, bij wie perifere neuropathie was vastgesteld, de toelating om een monotherapie te beginnen met nabilone of met gabapentin of ťťn van deze twee toe te voegen aan hun gebruikelijke behandeling. Een hernieuwing of wijziging van de dosis of van de medicatie gebeurde met tussenperioden van 3 en 6 maanden. Beoordeling van bijwerkingen en werkzaamheid, evenals vragenlijsten, volgden na zes maanden.

Honderd en ťťn patiŽnten volgden een monotherapie. Daarvan kregen 49 patiŽnten nabilone, 52 kregen gabapentin. Een groep van 119 patiŽnten gebruikte ťťn van de medicamenten in combinatie met hun gebruikelijke behandeling. Daarvan gebruikten 55 nabilone en 64 patiŽnten gebruikten gabapentin. Na zes maanden gebruikten 35 patiŽnten nog steeds nabilone en 32 patiŽnten gebruikten nog steeds gabapentin als monotherapie, 38 patiŽnten gebruikten nabilone en 46 patiŽnten gebruikten gabapentin als bijkomende behandeling. De gemiddelde dagelijkse dosis nabilone na drie en zes maanden in de monotherapiegroep was ongeveer 3 mg. Belangrijke verbeteringen in pijn werden in alle behandelingsgroepen waargenomen na zes maanden. Een groot aantal nachtrustparameters verbeterde bij patiŽnten die nabilone of gabapentin kregen, als monotherapie en als bijkomende behandeling. Angst- en depressiescores verbeterden in belangrijke mate in alle behandelingsgroepen. De auteurs concludeerden dat "de voordelen van monotherapie op aanvullende behandeling met nabilone vergelijkbaar zijn met gabapentin in de beheersing van NeP [neuropathie]."

(Bron: Bestard JA, Toth CC. An Open-Label Comparison of Nabilone and Gabapentin as Adjuvant Therapy or Monotherapy in the Management of Neuropathic Pain in Patients with Peripheral Neuropathy. Pain Pract. 2010 Nov 18. [in druk])

Kort nieuws

Canada: Peiling over legaliseren
Volgens een peiling van Angus Reid, vrijgegeven op 29 november, steunt 50 procent van de Canadezen de legalisering van cannabis terwijl 44 procent zich tegen legalisering uitspreekt en 6 procent had geen mening. Van 23 tot 24 november 2010 deed het bedrijf Angus Reid Public Opinion een online peiling bij duizend willekeurig geselecteerde Canadese volwassenen. (Bron: Angus Reid peiling van 29 november 2010)

Wetenschap: Beroerte
Volgens dierenonderzoek aan de Complutense universiteit van Madrid, Spanje, werkt de activering van het endocannabinoÔdensysteem met een synthetische cannabinoÔde (WIN55,212-2) de recuperatie in de hand van witte en grijze stof in de hersenen na een ischemie (verminderde bloedtoevoer) bij pasgeboren ratten. (Bron: FernŠndez-Lůpez D, et al. Stroke 2010;41(12):2956-64.)

Wetenschap: Posttraumatische stressstoornis
Volgens onderzoek uitgevoerd in AustraliŽ met 80 deelnemers aan een methadon afkickprogramma, waarvan 52,7 procent aan een postraumatische stressstoornis (PTSD) leed, "zou cannabis kunnen gebruikt worden om bepaalde symptomen van een PTSD zelf te behandelen, wat de hypothese van de zelfmedicatie ondersteunt. (Bron: Villagonzalo KA, et al. Compr Psychiatry. 2010 Nov 24. [in druk])

Wetenschap: Multiple sclerose
Volgens onderzoek aan de universiteit van Bologna, ItaliŽ, verminderde een cannabisextract met THC en CBD (cannabidiol) bij muizen met CREAE in belangrijke mate de neurologische gebreken. CREAE is de afkorting van Chronic Relapsing Experimental Autoimmune Encephalomyelitis, een diermodel voor multiple sclerose. (Bron: Buccellato E, et al. J Ethnopharmacol. 2010 Nov 19. [in druk])

Wetenschap: Mondkanker
Wetenschappers aan de universiteit van CaliforniŽ in San Francisco, VS, onderzochten de werking van cannabinoÔden op mondkankerpijn en tumorgroei in een muiskankermodel. Een CB1 receptorselectieve cannabinoÔde (ACEA), een CB2 receptorselectieve cannabinoÔde (AM1241) evenals een niet-selectieve cannabinoÔde (WIN55,212-2), in celexperimenten verminderden ze alle dosisafhankelijk de kankercelgroei. Kankerpijn werd in alle gevallen gereduceerd (mechanical allodynia). Tumorgroei werd verminderd bij muizen met de CB2 receptorselectieve cannabinoÔde. (Bron: Saghafi N, et al. Neurosci Lett. 2010 Nov 18. [in druk])

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2022

De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde wordt uitgesteld tot het najaar van 2022 en zal worden gehouden als een hybride evenement in Zwitserland en online.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.