[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 06 Oktober 2010

IsraŽl: Het gezondheidsministerie laat vijf bijkomende artsen toe om cannabis voor te schrijven

Op 5 september gaf het gezondheidsministerie de toelating aan artsen uit vijf verschillende IsraŽlische ziekenhuizen om cannabis voor te schrijven aan patiŽnten die lijden aan chronische pijn en andere ernstige ziekten. Totnogtoe was er slechts ťťn arts die cannabis mocht voorschrijven. Het ministerie lanceert een pilootprogramma om het aantal artsen te verhogen die cannabis mogen voorschrijven voor medische doeleinden. Het ministerie schat dat in 2010 het aantal vergunningen voor cannabis zal stijgen met 66 procent, waardoor ongeveer 5.000 patiŽnten tot een behandeling toegelaten worden. Het ministerie verwacht dat in de toekomst tienduizenden patiŽnten zullen behandeld worden met cannabis.

Het meest wordt cannabis voorgeschreven aan patiŽnten die lijden aan chronische pijn, evenals patiŽnten met fibromyalgie en kanker maar ook aan patiŽnten met HIV/AIDS, neurologische stoornissen, multiple sclerose, astma, glaucoom en aan veteranen die lijden aan posttraumatische stressstoornissen. Tot op heden kregen 14 IsraŽlische kwekerijen toelating om legaal cannabis te kweken voor medisch gebruik waarvan er thans slechts drie operationeel zijn. De gezondheidsminister keurde onlangs een maandelijkse toelage goed van 360 shekels (ongeveer 75 EURo) per cannabisgebruiker, om de kweekkosten te dekken. IsraŽl is gebonden door internationale verdragen om een overheidsagentschap op te richten voor de distributie van cannabis voor medische doeleinden, maar dat hebben ze niet gedaan.

Meer op: www.haaretz.com/news/national/israel-relaxes-restrictions-on-medical-marijuana-1.312347

(Bron: Haaretz van 5 september 2010)

Wetenschap: Gerookte cannabis werkt goed bij chronische neuropatische pijn

Aan de McGill University van Montreal, Canada, werd een klinische studie uitgevoerd met 23 patiŽnten die lijden aan neuropatische pijn veroorzaakt door trauma of heelkundige ingreep. Zij werden willekeurig gekozen om cannabis te krijgen van vier verschillende THC-waarden (0 procent, 2.5, 6 en 9.4 procent THC) gedurende vier perioden van twee weken in een cross-over onderzoek. De deelnemers inhaleerden een enkele dosis via een pijp driemaal per dag gedurende de vijf eerste dagen van elke cyclus, gevolgd door een periode van negen dagen zonder behandeling. De gemiddelde pijnintensiteit werd gemeten op een schaal van 0 tot 10. "Dit is de eerste studie die uitgevoerd wordt waarbij patiŽnten toegestaan wordt cannabis te roken thuis en dagelijks hun bevindingen te noteren," zei Dr. Mark Ware, hoofdauteur van het onderzoek.

Van de 23 deelnemers vervolledigden er 21 het onderzoek. De gemiddelde dagelijkse pijnintensiteit werd in belangrijke mate verminderd door de cannabis met het hoogste THC-gehalte in vergelijking met placebocannabis (5.4 en 6.1). Bereidingen met tussenliggende waarden resulteerden in middelmatige maar niet belangrijke reductie van pijn. Deelnemers die cannabis kregen met een THC-gehalte van 9.4 procent meldden ook een belangrijke verbetering van het inslapen en een verhoogde kwaliteit van de nachtrust. Er was geen wijziging in humeur, noch in levenskwaliteit. De onderzoekers besloten dat "een enkele inhalering van 25 mg marihuana met een THC-gehalte van 9.4 procent driemaal per dag gedurende vijf dagen, de pijnintensiteit vermindert, de nachtrust verbetert en goed verdragen wordt."

Meer op:
- www.reuters.com/article/idUS32351+30-Aug-2010+PRN20100830
- www.winnipegfreepress.com/canada/breakingnews/smoking-cannabis-can-relieve-some-pain-improve-sleep-clinical-trial-101773538.html

De complete studie is beschikbaar op:
www.cmaj.ca/cgi/rapidpdf/cmaj.091414v1

(Bronnen: Reuters van 30 augustus 2010; Canadian Press van 29 augustus 2010; Ware MA, Wang T, Shapiro S, Robinson A, Ducruet T, Huynh T, Gamsa A, Bennett GJ, Collet JP. Smoked cannabis for chronic neuropathic pain: a randomized controlled trial. CMAJ. 2010 Aug 30. [in druk])

Canada: Cannabisextract Sativex goedgekeurd voor de behandeling van spasticiteit door multiple sclerose

Volgens een persmededeling van 31 augustus van GW Pharmaceuticals, de producent van Sativex (een cannabisextract met gelijke hoeveelheden THC en CBD), keurde het Canadese gezondheidsministerie het extract goed voor de behandeling van spasticiteit bij patiŽnten die lijden aan multiple sclerose. Canada is het derde land na Groot-BrittanniŽ dat Sativex goedkeurt voor deze aandoening.

"Sativex is bruikbaar als bijkomende behandeling voor de symptomatische verlichting van spasticiteit bij volwassen patiŽnten met MS die geen afdoende werking ondervonden bij andere therapieŽn en een belangrijke verbetering vertoonden tijdens de beginfase van de behandeling," verklaarde het bedrijf. Naast deze nieuwe goedkeuring is Sativex beschikbaar in Canada voor de symptomatische verlichting van neuropatische pijn bij volwassen patiŽnten met multiple sclerose sinds 2005, en sinds 2007 als een bijkomende pijnstillende behandeling voor volwassen patiŽnten met gevorderde kanker die matige tot ernstige constante pijn bleven ervaren ondanks toediening van de hoogst verdraagbare dosis sterke opiaten.

Meer op:
www.gwpharm.com

(Bron: Persbericht van GW Pharmaceuticals van 31 augustus 2010)

Kort nieuws

Wetenschap: HIV
Aan de Columbia University van New York, VS, kregen zeven HIV-positieve patiŽnten die regelmatig cannabis gebruikten, THC (dronabinol) toegediend in een placebogecontroleerde cross-overstudie. In twee perioden van 16 dagen kregen zij ofwel 10 mg THC viermaal per dag, of een placebo. THC verhoogde de calorieopname en de kwaliteit van de nachtrust tijdens de eerste acht dagen van de THC-toediening. De humeurverbeterende werking van THC bleef behouden gedurende de 16 dagen. De onderzoekers concludeerden dat "selectieve tolerantie" waargenomen werd bij de eetlustverhogende en nachtrustverbeterende werking. (Bron: Bedi G, et al. Psychopharmacology (Berl). 2010 Sep 8. [in druk])

Wetenschap: Extacy en THC
Wetenschappers aan de universiteit van Nijmegen, Nederland, onderzochten de verschillen tussen de werking van geÔnhaleerde THC in combinatie met extacy (MDMA) en tussen beide drugs apart, bij 16 gezonde vrijwilligers. THC werd toegediend met een verdamper. Het samen toedienen van THC en MDMA verhoogde de gewenste subjectieve werking en sterkte van de drugs in vergelijking met extacy alleen wat volgens de auteurs kan verklaren waarom gecombineerd gebruik zo populair is. (Bron: Dumont G, et al. J Psychopharmacol. 2010 Sep 3. [in druk])

Wetenschap: Eetlust
Volgens onderzoek aan de Fukuoka University, Japan, verkozen dieren na drie dagen vetrijk dieet nadien ook een vetrijk dieet. Deze werking kwam tot stand via de CB1 receptor. De concentratie van de endocannabinoÔde 2-AG was verhoogd in de hypothalamus na drie dagen van vetrijke voeding. (Bron: Higuchi S, et al. Behav Brain Res. 2010 Sep 1. [in druk])

Wetenschap: Verwijding van de aders
Volgens onderzoek aan de universiteit van Madrid, Spanje, veroorzaakte de synthetische cannabinoÔde methanandamide een ontspanning van de aorta in ratten en dit effect kwam tot stand via CB1 en CB2 receptoren. Verder onderzoek toont aan dat NO (stikstofoxide) en cytochroom P450 eiwitten betrokken zijn bij deze ontspanning van de hartslagader. (Bron: Lůpez-Miranda V, et al. Cardiovasc Drugs Ther. 2010 Sep 4. [in druk])

Wetenschap: Diabetes
Volgens onderzoek aan het Medical College van Georgia in Augusta, VS, beschermt cannabidiol (CBD) de zenuwen van de retina. Dit was deels te wijten aan de preventie tegen glutamaatophoping, via een reactie op de verantwoordelijke eiwitten. (Bron: El-Remessy AB, et al. Mol Vis 2010;16:1487-95.)

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2022

De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde wordt uitgesteld tot het najaar van 2022 en zal worden gehouden als een hybride evenement in Zwitserland en online.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.