Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 1 september 2010

Authors

Duitsland/VS — Driekwart van de burgers in de VS en Duitsland steunen het medisch gebruik van cannabis

Volgens een peiling van Emnid Institute is er een brede voorstand in Duitsland als het over medisch gebruik van cannabis gaat. Van de 1.001 telefonisch geïnterviewden zei 76 procent dat het gebruik van cannabis voor medische doeleinden toegelaten zou moeten zijn, terwijl slechts 18 procent het daar niet mee eens was en 6 procent geen mening had over het onderwerp. De peiling die uit twee vragen bestond was besteld door de Duitse Associatie voor Cannabis als Medicijn (ACM). Volgens de antwoorden op de tweede vraag meent 65 procent van de Duitsers dat een behandeling met het cannabisbestanddeel dronabinol (THC) zou moeten terugbetaald worden door de ziekteverzekering, wat momenteel gewoonlijk niet het geval is.

Het aantal voorstanders van medisch gebruik van cannabis was het hoogst bij hooggeschoolde mannen, tussen 50 en 60 jaar oud, en kiezers van kleine politieke partijen, Groenen (90 procent), Liberalen (85 procent) en Links (85 procent). Meer dan driekwart van de grote partijen Sociaal Democraten (83 procent) en Christen Democraten (77 procent) was voorstander van het medisch gebruik van cannabis. De minste steun is waargenomen bij de niet-stemmers (72 procent). Deze resultaten komen overeen met een recent uitgevoerde Rasmussenpeiling in de VS waaruit blijkt dat 75 procent van de Amerikanen het gebruik van cannabis voor medische doeleinden, voorgeschreven door een arts, ondersteunen.

Meer op:

- http://www.cannabis-med.org/german/emnid_2010.pdf

- http://www.aerztezeitung.de/medizin/krankheiten/neuro-psychiatrische_krankheiten/multiple_sklerose/article/615041/umfrage-kaum-vorbehalte-cannabis-medizin.html?sh=4&h=-1265806251

- http://www.reuters.com/article/idUS96644+05-Aug-2010+MW20100805

- http://www.cannabis-med.org/german/acm-mitteilungen/ww_de_db_cannabis_artikel.php?id=65

(Bronnen: Reuters van 5 augustus 2010, Duits Persagentschap van 13 augustus 2010, Associatie voor Cannabis als Medicijn)

VS — Reguleringsvoorstellen voor medisch gebruik van cannabis in Washington DC

Handelszaken in Washington die medische cannabis verkopen mogen hun waren niet aanprijzen met een groot cannabisblad. Ook hun verpakkingen moeten voorzien zijn van een waarschuwing tegen gezondheidsrisico's. Dat zijn slechts twee van de meer dan 300 wetsvoorstellen die op 6 augustus waren ingediend om een nieuwe wetgeving voor de medische cannabis in de stad te verwezenlijken. De regulering, die alles inhield, van de manier waarop de plant mag gekweekt worden, tot het uitzicht van het verdeelcentrum, is de eerste stap in de ontwikkeling van een systeem om de burgers van Washington te kunnen voorzien van cannabis voor medisch gebruik.

De thans voorgestelde regulering, opgesteld door het kabinet van de burgemeester, is nu open voor publieke reacties. Er wordt verwacht dat patiënten niet eerder dan in 2011 cannabis zullen kunnen kopen in de stad. Voorstanders van medisch cannabisgebruik stellen een aantal regels in vraag en vragen waarom het zolang duurt vooraleer de reglementering in voege gaat. Zij hebben bijvoorbeeld kritiek op de regels volgens dewelke kwekers en verkopers van cannabis onder hetzelfde stadsdepartement vallen als de handelaars in alcoholische dranken. Critici zeggen dat medische cannabis zou moeten geregeld worden door het gezondheidsdepartement waar ook de patiënten geregistreerd worden.

Meer op:

http://www.msnbc.msn.com/id/38595694/ns/health

(Bron: Associated Press van 6 augustus 2010)

Kort nieuws

VS — Colorado

De staat Colorado inde ongeveer 7 miljoen dollar (ongeveer 5,5 miljoen euro) aan inkomstenbelasting van de meer dan 700 eigenaars van geregistreerde verdeelcentra. De staat kreeg ook ongeveer 1.300 aanvragen voor vergunningen voor teeltbedrijvigheid of andere activiteiten die in verband staan met medische cannabis. Volgens de nieuwe wet van juni 2010 moeten bedrijven in de sector van de medische cannabis, een staatsvergunning aanvragen. (Bron: Denver Daily News van 4 augustus 2010)

Wetenschap — Pijn

Volgens een studie van het farmaceutisch bedrijf AstraZenica geeft een periferiegebonden cannabinoïde receptor agonist (AZ11713908) een belangrijke pijnverminderende werking in muismodellen van ontsteking- en neuropatische pijn. Er was geen werking op het centrale zenuwstelsel. (Bron: Yu XH, et al. Pain. 2010 Aug 7. [in druk])

Wetenschap — Dwangstoornissen

Volgens een onderzoek aan de universiteit van São Paulo, Brazilië, werkt de natuurlijke cannabinoïde cannabidiol (CBD) goed in een muismodel van dwangstoornis, een test waarbij de dieren knikkers begraven. CBD (15, 30 en 60 mg/kg lichaamsgewicht) induceerde een belangrijke vermindering in het aantal begraven knikkers in vergelijking met de controledieren (resp. 34, 41 en 48 procent). De werking werd tenietgedaan door een CB1 receptor antagonist. (Bron: Casarotto PC, et al. Behav Pharmacol 2010;21(4):353-8.)

Wetenschap — Slaap

Aan de Johns-Hopkins Institutes van Baltimore, VS, werd het effect onderzocht op de nachtrust van 18 zware gebruikers na een onderbreking van cannabisgebruik tot dag 13 van de onthouding. Gedurende de complete periode verminderde de totale slaaptijd, de efficiëntie van de slaap en de omvang van de zogenaamde remslaap, terwijl ontwaken na het inslapen en periodieke bewegingen van de ledematen tijdens de slaap verhoogden. (Bron: Bolla KI, et al. Sleep Med. 2010 Aug 2. [in druk])

Wetenschap — Kanker

Volgens onderzoek aan het Italiaanse instituut voor ziekten van het spijsverteringstelsel in Bari, Italië, verminderde de endocannabinoïde anandamide het peil van de zogenaamde polyamines (putrescine, spermidine en spermine) in menselijke darmkankercellen en verhinderde de uitzaaiing van de kankercellen. Deze werking gebeurde via de CB1 receptor. Polyamines spelen een belangrijke rol in de uitzaaiing van cellen. (Bron: Linsalata M, et al. Anticancer Res 2010;30(7):2583-9.)

Wetenschap — Prikkelbaredarmsyndroom (PDS)

Volgens een dierenstudie aan de Huazhong universiteit voor wetenschap en technologie in Wuhan, China, veroorzaakt milde stress een hypergevoeligheid in de darmen. Deze hypergevoeligheid werd in de studie verminderd door een cannabinoïde (ACEA) en deze werking gebeurde via de CB1 receptor. PDS, ook wel spastische darm genoemd, wordt in verband gebracht met hypergevoeligheid van de darmen. Onderzoekers concludeerden dat "er een sleutelbijdrage van perifere CB1 receptoren betrokken is bij het in stand houden van viscerale hyperalgesie." (Bron: Shen L, et al. J Neurogastroenterol Motil 2010;16(3):281-90.)

Wetenschap — Kanker

Onderzoekers aan de universiteit van Rostock, Duitsland, bestudeerden de mechanismen van de antikankerwerking van cannabidiol (CBD) in longkankercellen. Zij merkten een belangrijke vermindering op van plasminogeen activator inhibitor-1. Zij concludeerden dat hun gegevens "bewijs aanvoeren voor een totnogtoe onbekend mechanisme dat aan de basis ligt van de anti-invasieve werking van cannabidiol op de menselijke kankercellen." (Bron: Ramer R, et al. Pharm Res. 2010 Jul 29. [in druk])

Wetenschap — Tijd

Onderzoekers aan de Yale universiteit van New Haven, VS, bestudeerden de werking van cannabinoïden op het circadiaan ritme van de hersenen. Cannabinoïden veranderen het endogene vrije circadiaan ritme in muizenhersenen niet, maar verzwakte het vermogen van het circadiaan ritme om licht-zeitgebers mee te voeren. (Bron: Acuna-Goycolea C, et al. J Neurosci 2010;30(30):10061-6.)

Wetenschap — Neuroprotectie

Volgens een Chinees team dat onderzoek doet met ratten gebeurt de neuroprotectieve werking van de synthetische cannabinoïde WIN55,212-2 tegen de negatieve gevolgen van transient ischemia (verminderde bloedcirculatie) via de activering van bepaalde extracellulaire kinasen. Een behandeling vooraf met de cannabinoïde beschermde de hersenen tegen een verminderde bloedcirculatie die veroorzaakt werd door een onderbreking in de centrale hersenslagader en verhoogde het peil van deze kinasen (bepaalde enzymen). (Bron: Hu B, et al. Eur J Pharmacol. 2010 Jul 27. [in druk])