Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 16 augustus 2010

Authors

Spanje — Sativex krijgt goedkeuring in Spanje en andere Europese landen zullen allicht volgen

Het cannabisextract Sativex van de Britse onderneming GW Pharmaceuticals kreeg zijn tweede goedkeuring als bijkomende therapie voor de behandeling van spasticiteit bij patiënten met multiple sclerose (MS). Het nieuws volgt nadat groen licht gegeven werd voor goedkeuring in juni 2010 in Groot-Brittannië.

GW zei op 28 juli dat ook een aanvraag is ingediend voor andere markten, inbegrepen Frankrijk, Duitsland en Italië, volgens de in de EU geldende algemene voorwaarden. Klinische studies hebben aangetoond dat Sativex, dat onder de tong verstoven wordt, de spasmen bij MS-patiënten reduceert die niet op een bevredigende wijze met bestaande therapieën te behandelen zijn. Sativex was het eerste cannabismedicijn wereldwijd dat een geneeskundige goedkeuring kreeg toen het in 2005 in Canada voor de behandeling van neuropatische pijn bij MS werd toegelaten.

Meer op:

- http://www.gwpharm.com/Spanish%20Sativex%20Approval.aspx

- http://www.reuters.com/article/idUSLDE66R08U20100728

(Bronnen: Persmededeling van GW Pharmaceuticals op 28 juli 2010, Reuters van 28 juli 2010)

VS — Het departement voor veteranenzaken zal formeel toelating geven aan patiënten om cannabis te gebruiken in de staten waar het legaal is

Het federaal departement voor veteranenzaken zal formeel aan patiënten die in hun ziekenhuizen en klinieken behandeld worden, toelating verlenen om cannabis te gebruiken voor medische doeleinden in de staten waar dit legaal is. Een richtlijn van het departement lost het conflict op over de faciliteiten voor veteranen, tussen de federale wetgevers voor wie cannabis verboden is, en de 14 staten die het medisch gebruik van de drug toelaten.

Dokters die van het departement afhankelijk zijn mogen evenwel geen cannabis voorschrijven. Maar veel patiënten die het gebruiken zijn bezorgd over mogelijk verlies van de beschikbaarheid van hun voorschrift voor pijnmedicatie wanneer ze betrapt worden. Veteranen zeggen dat die angst geleid heeft tot wantrouwen tegenover hun artsen. Na drukuitoefening van artsen en patiënten op het veteranendepartement, begonnen de ambtenaren vorig najaar met de ontwikkeling van een richtlijn. "Wanneer staten beginnen met de legalisering van marihuana worden we in een unieke situatie gemanoeuvreerd omdat wij als federaal agentschap gebonden zijn aan de federale wetgeving," zei Dr. Robert Jesse van het veteranendepartement. Dr. Jesse voegde er meteen aan toe "Wij wilden niet dat patiënten die legaal marihuana gebruikten, administratief geweerd werden uit pijnbestrijdingprogramma's."

Meer op:

-http://www.nytimes.com/2010/07/24/health/policy/24veterans.html?scp=1&sq=officials%20began%20drafting%20a%20policy%20last%20fall&st=cse

- http://www.denverpost.com/opinion/ci_15635005

(Bronnen: New York Times van 23 juli 2010, Denver Post van 30 juli 2010)

VS — Grootschalige cannabisproductie voor medische doeleinden is toegelaten in de Californische stad Oakland

De Californische stad Oakland legaliseerde op 20 juli de grootschalige cannabisteelt voor medisch gebruik en zal vier vergunningen voor "industriële" teelt afleveren voor volgend jaar. De stap die door de stad aan de San Francisco Bay gezet werd, heeft als doel de medische cannabisteelt in de openheid te brengen en de stad mee te laten genieten via belastingheffing op de teelten.

De resolutie passeerde de stadsraad gemakkelijk na een bijna vier uren durend debat tussen voorstanders van kleinschalige "tuinkwekers" en voorstanders van een omvangrijk industrieel systeem dat zou uitgroeien tot een 'Silicon Valley' voor cannabis. "Dit zal tot een industrie uitgroeien. En er zal allicht een hightechproducent tussen zitten," verklaarde raadslid Jean Quan tijdens het debat. Oakland int al belasting op de verkoop van medische cannabis maar de teelt zat in een grijze gedoogzone. Op 26 juli stemde de stadsraad van Oakland voor een belastingheffing van 5 procent op de inkomsten van de vergunde telers en de handelszaken die medische cannabis verkopen, en anticiperen de legalisering van cannabis in Californië met een heffing van 10 procent op de verkoop van cannabis voor recreationele doeleinden.

Meer op:

- http://www.reuters.com/article/idUSTRE66Q6E620100728

- http://www.reuters.com/article/idUSTRE66K17320100721

- http://www.nytimes.com/2010/07/22/us/22oakland.html?_r=1&scp=1&sq=This%20city,%20which%20has%20been%20at%20the%20vanguard%20of%20medical%20marijuana%20legalization%20&st=cse

(Bronnen: Reuters van 21 en 28 juli 2010, New York Times van 22 juli 2010)

Kort nieuws

VS — Washington DC

Medische cannabis is thans legaal in het District of Columbia nadat het door democraten gecontroleerde Congress weigerde een wet van de stadsraad van Washington DC weg te stemmen waarin aan de stad toegelaten werd om tot acht verdeelcentra te installeren waar chronisch zieken hun medicijn kunnen bekomen. De raad keurde het wetsvoorstel goed in mei en overeenkomstig de wet heeft het Congress 30 legislatieve dagen om de wetten van de raad van Washington DC te verifiëren. (Bron: Washington Post van 27 juli 2010)

Wetenschap — Stress

Volgens dierenonderzoek aan het Medisch College van Wisconsin in Milwaukee, VS, verzwakte chronische stress de werking van de CB1 receptor in de nucleus accumbens, een belangrijk hersengebied voor een goed gevoel. Onderzoekers concludeerden dat een vermindering in de endocannabinoïdensignalering in de nucleus accumbens tot de ontwikkeling van depressies kan bijdragen. (Bron: Wang W, et al. Neuropsychopharmacology 2010 Jul 21. [in druk])

Wetenschap — Zwaarlijvigheid

Nieuw onderzoek toont aan dat een CB1 receptor antagonist, die voornamelijk beperkt wordt tot de periferie, geen invloed heeft op de reacties die overgebracht worden via de CB1 receptor in de hersenen van muizen met genetische of door overvoeding geïnduceerde zwaarlijvigheid, maar wel een gewichtsonafhankelijke verbetering veroorzaakt in de bloedglucosespiegel, vette lever en het bloedvetprofiel. (Bron: Tam J, et al. J Clin Invest 2010 Jul 26. [in druk])

Wetenschap — Samenklitten van bloedplaatjes

Volgens onderzoek aan het UHI Millennium Instituut in Inverness, GB, activeert de endocannabinoïde 2-AG de aggregatie van bloedplaatjes in bloedstalen van gezonde vrijwilligers, terwijl THC geen effect had. Aggregatie van bloedplaatjes door 2-AG gebeurde niet via cannabinoïdereceptoren en werd teniet gedaan met aspirine. (Bron: Keown OP, et al. Br J Clin Pharmacol 2010;70(2):180-8.)

Wetenschap — Borstkanker

THC en een synthetische cannabinoïde-2 receptor agonist (JWH-133) verminderden de groei van tumoren, hun aantal en de uitzaaiing ervan in de longen bij een muismodel van een bepaalde borstkanker (ErbB2-positieve borstkanker). Deze vorm van borstkanker is zeer agressief en reageert niet goed op de standaardbehandelingen. De onderzoekers concludeerden dat "deze resultaten voorzien in een sterke preklinische bewijsvorming voor het gebruik van op cannabinoïden gebaseerde therapieën in de behandeling van ErbB2-positieve borstkanker." (Bron: Caffarel MM, et al. Mol Cancer 2010;9(1):196.)

Wetenschap — Depressie

Volgens onderzoek aan de universiteit van Alicante, Spanje, vertoonden genetisch gemodificeerde muizen met een overaanwezigheid van CB2 receptoren, een verminderd depressiegerelateerd gedrag. De onderzoekers concludeerden "dat de CB2 receptor een nieuw potentieel therapeutisch doelwit kan zijn voor depressiegerelateerde stoornissen." (Bron: García-Gutiérrez M, et al. Br J Pharmacol 2010;160(7):1773-84.)

Wetenschap — Coma

Onderzoekers aan de universiteit van Californië in San Diego, VS, stelden een gevallenrapport voor van een baby van 14 maanden die na het inslikken van cannabishars (hasj) gedurende meer dan twee dagen een wijziging in mentale toestand onderging. Zij concludeerden dat cannabis "in staat is om langdurige symptomen (inbegrepen coma) kan veroorzaken bij kinderen." (Bron: Carstairs SD, et al. J Emerg Med 2010 Jul 13. [in druk])

Wetenschap — Elektro-acupunctuur

Volgens onderzoek aan de universiteit voor wetenschap en technologie in Wuhan, China, verhoogt elektro-acupunctuur het aantal CB2 receptoren in huidcellen (keratinocyten) en infiltrerende cellen in ontstoken huidweefsel bij ratten. De onderzoekers concludeerden dat "deze bevindingen nieuw bewijs voorzien door de potentiële rol van CB2 receptoren aan te tonen in de pijnstillende werking van acupunctuur in ontstekingspijnen." (Bron: Zhang J, et al. J Pain 2010 Jun 1. [in druk])

Wetenschap — Verzwakking van implantaten

Volgens onderzoek van Chinese wetenschappers bij muizen, verminderde het inactiveren van de CB2 receptoren door de cannabinoïde receptor antagonist AM630, de desintegratie van beenderen als gevolg van titaniumdeeltjes. De wetenschappers concludeerden "dat het inactiveren van CB2 door AM630 kan voorzien in een veelbelovend therapeutisch doelwit voor de behandeling en preventie van aseptische desintegratie." Veel implantaten zijn gemaakt van titanium. (Bron: Geng DC, et al. J Biomed Mater Res A. 2010 Jul 8. [in druk])