Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 27 juli 2010

Authors

Wetenschap VS — Volgens onderzoek zou de legalisering van cannabis in Californië de prijs in belangrijke mate doen dalen en het gebruik doen toenemen

Cannabis legaliseren in Californië zou de prijzen van de drug kunnen terugdringen terwijl het gebruik ervan zou kunnen verdubbelen. Dat verklaarde de onderzoeksgroep RAND Corporation op 7 juli. De kiezers van de dichtstbevolkte VS-staat zullen in november in een referendum beslissen over het legaliseren van cannabisgebruik en teelt. Zelfs als het aanvaard wordt, blijft cannabis illegaal overeenkomstig de federale wetgeving en het is nog niet duidelijk hoe de staatsoverheid hierop zal reageren. Volgens het voorstel zou het aan de locale overheden de mogelijkheid bieden om zelf te beslissen of ze de verkoop en de teelt van cannabis toelaten, maar onder de staatswet zouden volwassenen cannabis mogen gebruiken. Een apart wetsvoorstel zou cannabis legaliseren en belasten met 50 dollar (ongeveer 39 euro) per ounce (28,5 gram), wat volgens de berekeningen van de staatsbelastingdienst 1,4 miljard dollar zou opbrengen.

Het RAND onderzoek berekende dat de onbelaste prijs van hoge kwaliteit cannabis kan zakken tot 88 dollar (ongeveer 70 euro) per ounce. Momenteel is de prijs per ounce ongeveer 375 dollar (ongeveer 290 euro). "Zelfs met een scenario van hoge belasting (50 dollar per ounce) en een matige belastingontduiking (25 procent) kunnen de onderzoekers een stijging in het gebruik van 50 tot 100 procent en mogelijk zelfs meer, niet uitsluiten," verklaart RAND. Nochtans zijn dergelijke schattingen onjuist omdat legalisering een zeer ingrijpende stap zou zijn. Californië zou een grote exporteur van cannabis kunnen worden en de invoer vanuit Mexico zou drastisch terugvallen.

Meer op:

- http://www.reuters.com/article/idUSTRE6664IV20100707

-http://hosted.ap.org/dynamic/stories/U/US_MARIJUANA_LEGALIZATION?SITE=FLTAM&SECTION=HOME&TEMPLATE=news_generic.htm

(Bronnen: Reuters van 7 juli 2010, Associated Press van 7 juli 2010)

Kort nieuws

Israël — Conferentie over Cannabinoïden

Ter ere van Dr. Raphael Mechoulam wordt van 31 oktober tot 4 november 2010 een conferentie "Cannabinoïden in Biologie en Geneeskunde" georganiseerd door het Institute for Advanced Studies van de Hebrew University of Jerusalem, in samenwerking met de Israel Science Foundation. Professor Mechoulam viert op 5 november 2010 zijn tachtigste verjaardag. Voor inlichtingen over de conferentie kan u volgende website bezoeken: http://www.as.huji.ac.il/isf/cannabinoids/.

VS — Oregon

Het bezit van een medische cannabisvergunning van Oregon blijft niet langer beperkt tot inwoners van de staat. Als onderdeel van andere routinematige veranderingen die in de regulering vervat zijn, heeft het departement van justitie het departement van volksgezondheid geadviseerd dat de medische cannabiswet van 1998 niet beperkt is tot de inwoners van de staat. Op 1 juli 2010 waren er 36.380 vergunninghouders. Meer op: http://oregon.gov/DHS/ph/ommp/data.shtml (Bron: Statesman Journal van 10 juli 2010)

VS — Montana

Een organisatie uit Montana sluit zijn rondreizende medische cannabisclinics na de kritiek dat zogenaamde cannabiscaravans duizenden mensen in de staat Montana registreerden zonder afdoend patiëntenonderzoek uit te voeren. Het Montana Verzorgersnetwerk organiseerde ééndagsclinics in hotels en conferentiecentra in heel de staat gedurende meer dan een jaar. Voor de kostprijs van 150 dollar (ongeveer 116 euro) bracht de organisatie patiënten die medische cannabis wensten, in contact met artsen die de drug wilden voorschrijven. (Bron: Associated Press van10 juli 2010)

Wetenschap — Prestatievermogen

Volgens onderzoek aan de Columbia University, VS, leidde acuut cannabisgebruik door regelmatige gebruikers niet tot een noemenswaardige wijziging in het algemene prestatievermogen bij virtuele cognitieve proeven. Vierentwintig vrijwilligers die zeiden dat zij ongeveer 24 cannabissigaretten per week rookten, namen deel aan tests waarbij ze ofwel een placebo kregen ofwel cannabissigaretten. (Bron: Hart CL, et al. Pharmacol Biochem Behav. 2010 Jun 18. [in druk])

Wetenschap — Gepersonaliseerde medicijnen

In een editoriaal suggereert Dr. Onaivi van de Paterson University in Wayne, VS, dat het mogelijk kan zijn om patiënten te identificeren die op een therapie reageren met cannabinoïden of andere substanties die het endocannabinoïdensysteem moduleren, door onderzoek van de genetische variabelen en mutaties van het endocannabinoïdensysteem. (Bron: Onaivi ES. Pharmacogenomics 2010;11(7):907-10.)

Wetenschap — Cannabichromeen

Onderzoekers aan de Virginia Commonwealth University in Richmond, VS, bestudeerden de farmacologie van de natuurlijke plantcannabinoïde cannabichromeen (CBC). CBC was actief in de tetradtest die bestaat uit volgende vier punten: hypomotiliteit, antinociceptie, katalepsie, en hypothermie. Deze werking werd versterkt met een lage dosis THC. Daarbij vertoonde CBC ontstekingswerende effecten. CBC effecten kwamen niet tot stand via CB1 of CB2 receptoren. (Bron: Delong GT, et al. Drug Alcohol Depend. 2010 Jul 8. [in druk])

Wetenschap — Vetzuren

Onderzoek aan de universiteit van Wageningen, Nederland, wees uit dat poly-onverzadigde vetzuren in visolie in het lichaam omgezet worden tot ethanolaminen. Deze ethanolaminen bezitten ontstekingswerende eigenschappen die zouden bijdragen tot de weldoende werking van deze vetzuren op de gezondheid. Mogelijk binden ze zich aan cannabinoïdereceptoren. De onderzoekers suggereren dat "verschillende aangrijpingspunten, inbegrepen het endocannabinoïdensysteem, betrokken kunnen zijn in de immuniteitmodulerende activiteit van deze uit visolie gederiveerde ethanolaminen. (Bron: Balvers MG, et al. Biochim Biophys Acta. 2010 Jul 2. [in druk])

Wetenschap — Fibrose

Dierenonderzoek aan de universiteit van Erlangen-Nuremberg, Duitsland, wees uit dat activering van de CB1 receptor de negatieve gevolgen van door bleomycine geïnduceerde dermale fibrose versterkt, terwijl muizen zonder CB1 receptoren daartegen beschermd waren. De onderzoekers concludeerden dat "desactivering van de CB1 receptoren een krachtige antifibrosewerking uitoefent bij ontstekingsmodellen van fibrose." (Bron: Marquart S, et al. Arthritis Rheum. 2010 Jul 8. [in druk])

Wetenschap — Zwangerschap

Blootstelling aan cannabis voor de geboorte zou verband kunnen houden met latere tekortkomingen. Onderzoekers aan de universiteit van Pittsburgh, VS, volgden kinderen op tot hun 16 jaar die prenataal blootgesteld waren aan verschillende drugs. Zoals werd vastgesteld voor prenatale blootstelling aan tabak, werd ook de blootstelling aan cannabis geassocieerd met tekortkomingen in de visueel-motorische coördinatie. (Bron: Willford JA, et al. Neurotoxicol Teratol. 2010 Jun 30. [in druk])

Wetenschap — Leverschade

Onderzoekers van de INSERM, Frankrijk, bestudeerden de impact van CB2 receptoren op het regeneratieve proces dat verband houdt met leverschade door acute hepatitis die chemisch geïnduceerd werd bij muizen. Behandeling met een synthetische CB2 receptor agonist (JWH-133) verminderde de leverschade en versnelde de regeneratie van de lever. (Bron: Teixeira-Clerc F, et al. Hepatology 2010 May 25. [in druk]