[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 27 Juli 2010

Wetenschap/VS: Volgens onderzoek zou de legalisering van cannabis in CaliforniŽ de prijs in belangrijke mate doen dalen en het gebruik doen toenemen

Cannabis legaliseren in CaliforniŽ zou de prijzen van de drug kunnen terugdringen terwijl het gebruik ervan zou kunnen verdubbelen. Dat verklaarde de onderzoeksgroep RAND Corporation op 7 juli. De kiezers van de dichtstbevolkte VS-staat zullen in november in een referendum beslissen over het legaliseren van cannabisgebruik en teelt. Zelfs als het aanvaard wordt, blijft cannabis illegaal overeenkomstig de federale wetgeving en het is nog niet duidelijk hoe de staatsoverheid hierop zal reageren. Volgens het voorstel zou het aan de locale overheden de mogelijkheid bieden om zelf te beslissen of ze de verkoop en de teelt van cannabis toelaten, maar onder de staatswet zouden volwassenen cannabis mogen gebruiken. Een apart wetsvoorstel zou cannabis legaliseren en belasten met 50 dollar (ongeveer 39 EURo) per ounce (28,5 gram), wat volgens de berekeningen van de staatsbelastingdienst 1,4 miljard dollar zou opbrengen.

Het RAND onderzoek berekende dat de onbelaste prijs van hoge kwaliteit cannabis kan zakken tot 88 dollar (ongeveer 70 EURo) per ounce. Momenteel is de prijs per ounce ongeveer 375 dollar (ongeveer 290 EURo). "Zelfs met een scenario van hoge belasting (50 dollar per ounce) en een matige belastingontduiking (25 procent) kunnen de onderzoekers een stijging in het gebruik van 50 tot 100 procent en mogelijk zelfs meer, niet uitsluiten," verklaart RAND. Nochtans zijn dergelijke schattingen onjuist omdat legalisering een zeer ingrijpende stap zou zijn. CaliforniŽ zou een grote exporteur van cannabis kunnen worden en de invoer vanuit Mexico zou drastisch terugvallen.

Meer op:
- www.reuters.com/article/idUSTRE6664IV20100707
-hosted.ap.org/dynamic/stories/U/US_MARIJUANA_LEGALIZATION?SITE=FLTAM&SECTION=HOME&TEMPLATE=news_generic.htm

(Bronnen: Reuters van 7 juli 2010, Associated Press van 7 juli 2010)

Kort nieuws

IsraŽl: Conferentie over CannabinoÔden
Ter ere van Dr. Raphael Mechoulam wordt van 31 oktober tot 4 november 2010 een conferentie "CannabinoÔden in Biologie en Geneeskunde" georganiseerd door het Institute for Advanced Studies van de Hebrew University of Jerusalem, in samenwerking met de Israel Science Foundation. Professor Mechoulam viert op 5 november 2010 zijn tachtigste verjaardag. Voor inlichtingen over de conferentie kan u volgende website bezoeken: www.as.huji.ac.il/isf/cannabinoids/.

VS: Oregon
Het bezit van een medische cannabisvergunning van Oregon blijft niet langer beperkt tot inwoners van de staat. Als onderdeel van andere routinematige veranderingen die in de regulering vervat zijn, heeft het departement van justitie het departement van volksgezondheid geadviseerd dat de medische cannabiswet van 1998 niet beperkt is tot de inwoners van de staat. Op 1 juli 2010 waren er 36.380 vergunninghouders. Meer op: oregon.gov/DHS/ph/ommp/data.shtml (Bron: Statesman Journal van 10 juli 2010)

VS: Montana
Een organisatie uit Montana sluit zijn rondreizende medische cannabisclinics na de kritiek dat zogenaamde cannabiscaravans duizenden mensen in de staat Montana registreerden zonder afdoend patiŽntenonderzoek uit te voeren. Het Montana Verzorgersnetwerk organiseerde ťťndagsclinics in hotels en conferentiecentra in heel de staat gedurende meer dan een jaar. Voor de kostprijs van 150 dollar (ongeveer 116 EURo) bracht de organisatie patiŽnten die medische cannabis wensten, in contact met artsen die de drug wilden voorschrijven. (Bron: Associated Press van10 juli 2010)

Wetenschap: Prestatievermogen
Volgens onderzoek aan de Columbia University, VS, leidde acuut cannabisgebruik door regelmatige gebruikers niet tot een noemenswaardige wijziging in het algemene prestatievermogen bij virtuele cognitieve proeven. Vierentwintig vrijwilligers die zeiden dat zij ongeveer 24 cannabissigaretten per week rookten, namen deel aan tests waarbij ze ofwel een placebo kregen ofwel cannabissigaretten. (Bron: HART CL, et al. Pharmacol Biochem Behav. 2010 Jun 18. [in druk])

Wetenschap: Gepersonaliseerde medicijnen
In een editoriaal suggereert Dr. Onaivi van de Paterson University in Wayne, VS, dat het mogelijk kan zijn om patiŽnten te identificeren die op een therapie reageren met cannabinoÔden of andere substanties die het endocannabinoÔdensysteem moduleren, door onderzoek van de genetische variabelen en mutaties van het endocannabinoÔdensysteem. (Bron: Onaivi ES. Pharmacogenomics 2010;11(7):907-10.)

Wetenschap: Cannabichromeen
Onderzoekers aan de Virginia Commonwealth University in Richmond, VS, bestudeerden de farmacologie van de natuurlijke plantcannabinoÔde cannabichromeen (CBC). CBC was actief in de tetradtest die bestaat uit volgende vier punten: hypomotiliteit, antinociceptie, katalepsie, en hypothermie. Deze werking werd versterkt met een lage dosis THC. Daarbij vertoonde CBC ontstekingswerende effecten. CBC effecten kwamen niet tot stand via CB1 of CB2 receptoren. (Bron: Delong GT, et al. Drug Alcohol Depend. 2010 Jul 8. [in druk])

Wetenschap: Vetzuren
Onderzoek aan de universiteit van Wageningen, Nederland, wees uit dat poly-onverzadigde vetzuren in visolie in het lichaam omgezet worden tot ethanolaminen. Deze ethanolaminen bezitten ontstekingswerende eigenschappen die zouden bijdragen tot de weldoende werking van deze vetzuren op de gezondheid. Mogelijk binden ze zich aan cannabinoÔdereceptoren. De onderzoekers suggereren dat "verschillende aangrijpingspunten, inbegrepen het endocannabinoÔdensysteem, betrokken kunnen zijn in de immuniteitmodulerende activiteit van deze uit visolie gederiveerde ethanolaminen. (Bron: Balvers MG, et al. Biochim Biophys Acta. 2010 Jul 2. [in druk])

Wetenschap: Fibrose
Dierenonderzoek aan de universiteit van Erlangen-Nuremberg, Duitsland, wees uit dat activering van de CB1 receptor de negatieve gevolgen van door bleomycine geÔnduceerde dermale fibrose versterkt, terwijl muizen zonder CB1 receptoren daartegen beschermd waren. De onderzoekers concludeerden dat "desactivering van de CB1 receptoren een krachtige antifibrosewerking uitoefent bij ontstekingsmodellen van fibrose." (Bron: Marquart S, et al. Arthritis Rheum. 2010 Jul 8. [in druk])

Wetenschap: Zwangerschap
Blootstelling aan cannabis voor de geboorte zou verband kunnen houden met latere tekortkomingen. Onderzoekers aan de universiteit van Pittsburgh, VS, volgden kinderen op tot hun 16 jaar die prenataal blootgesteld waren aan verschillende drugs. Zoals werd vastgesteld voor prenatale blootstelling aan tabak, werd ook de blootstelling aan cannabis geassocieerd met tekortkomingen in de visueel-motorische coŲrdinatie. (Bron: Willford JA, et al. Neurotoxicol Teratol. 2010 Jun 30. [in druk])

Wetenschap: Leverschade
Onderzoekers van de INSERM, Frankrijk, bestudeerden de impact van CB2 receptoren op het regeneratieve proces dat verband houdt met leverschade door acute hepatitis die chemisch geÔnduceerd werd bij muizen. Behandeling met een synthetische CB2 receptor agonist (JWH-133) verminderde de leverschade en versnelde de regeneratie van de lever. (Bron: Teixeira-Clerc F, et al. Hepatology 2010 May 25. [in druk]

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2021

 De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde zal online worden gehouden van 14 tot 16 oktober 2021. Registratie is gratis.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.