[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 03 Juli 2010

Economie/Duitsland: Volcano Medic als eerste medische cannabino´de inhaleerder goedgekeurd

Het Duitse bedrijf Vapormed lanceerde 's werelds eerste officieel goedgekeurde medische inhaleerder voor cannabino´den, de Volcano Medic Vaporizer. Het Volcano Medic Vaporizer (VMV) systeem is bedoeld om het inhaleren van dronabinol (THC), opgelost in alcohol of cannabino´den van cannabisbloemen, te vergemakkelijken. In hun persbericht van 2 juni merkt het bedrijf op dat "het VMV systeem twee medisch-technische problemen oplost in ÚÚn keer. Enerzijds maakt het VMV systeem de medische inhaleertherapie met vloeistoffen mogelijk, zoals in alcohol opgeloste cannabino´den. Anderzijds is het mogelijk om met dit toestel de inhaleertherapie toe te passen door cannabino´den direct te vaporiseren uit gedroogde hennepbloemen. In het VMV systeem worden de cannabino´den vrijgemaakt (gevaporiseerd) enkel door verhitting. Een verbranding die optreedt bij het roken, gebeurt hier niet." Dit verhindert de vorming van schadelijke verbrandingstoffen.

De belangrijkste voordelen van de inhalering van cannabino´den vergeleken met orale toediening is het snelle effect ervan en de lagere prijs omwille van de merkelijk hogere efficiŰntie van gevaporiseerde cannabino´den. "De systemische biobeschikbaarheid van ge´nhaleerde cannabino´den is ongeveer 29 tot 40 procent. Ter vergelijking: de systemische biobeschikbaarheid van cannabino´den die oraal worden opgenomen, ligt lager dan 15 procent." De producent van het VMV systeem is de firma Storz & Bickel. Volgens het persbericht zal het VMV systeem eerst beschikbaar zijn in Nederland en in Duitsland. Het toestel is gecertificeerd door TUEV SUED in MŘnchen overeenkomstig de toelatingsvoorwaarden en wetgeving aangaande medische apparatuur. "De beschikbaarheid van de Volcano Medic in andere landen hangt af van de beschikbaarheid van toegelaten vaporiseerbare cannabino´den of cannabisbloemen in deze landen," aldus het bedrijf.

Meer informatie:
www.vapormed.com

(Bron: Persbericht van Vapormed van 2 juni 2010)

Wetenschap: Cannabis doeltreffend in de behandeling van Tourette's Syndroom en ADHD

Duitse wetenschappers van de universiteiten van Goettingen, Hamburg en Dresden rapporteerden over de behandeling van een 15-jarige jongen met een moeilijk te behandelen syndroom van Tourette (TS) en Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) wat leidt tot ernstige fysische en psychologische schade. Toediening van THC resulteerde in een belangrijke verbetering van de tics, zonder schadelijke bijwerkingen en zonder problemen voor een parallelle stimulerende behandeling van ADHD. Door de behandeling met THC werd de intracorticale belemmering, het verhinderen van signaaloverdracht tussen zenuwcellen in de cortex van de hersenen, verhoogd.

De auteurs concludeerden: "Onze observatie suggereert dat delta-9-THC een succesvol alternatief kan zijn voor patiŰnten met ernstige TS die moeilijk te behandelen is met klassieke middelen. Vooral in het geval dan verergering van de tics als gevolg van de stimulerende behandeling, kan delta-9-THC een succesvolle behandeling mogelijk maken van comorbide ADHD. Het versterken van de intracorticale belemmering kan bereikt worden door een geregelde vrijgave van meerdere neurotransmitters, inbegrepen dopamine en gamma-aminoboterzuur."

(Bron: Hasan A, Rothenberger A, MŘnchau A, Wobrock T, Falkai P, Roessner V. Oral delta9-tetrahydrocannabinol improved refractory gilles de la tourette syndrome in an adolescent by increasing intracortical inhibition: a case report. J Clin Psychopharmacol 2010;30(2):190-2.)

VS: Artsen in Montana die vergunningen uitschrijven voor cannabis via reizende clinics riskeren sancties

Artsen die werken op massaclinics voor medische cannabis, kunnen een disciplinaire sanctie oplopen als gevolg van een besluit van mei jongstleden van de artsenvereniging van Montana. Het aanbevelen van een behandeling na een korte consultatie en zonder enige opvolging, strookt niet met wat van artsenzorg verwacht wordt in Montana, zo stelden de leden van de artsenvereniging. Zij keurden unaniem een standpuntverklaring goed waarin hen de mogelijkheid geboden wordt artsen te sanctioneren voor het verlenen van ondermaatse zorg aan medische cannabispatiŰnten.

Het ondertekenen van vergunningen voor medische cannabis vanuit reizende clinics of via internet, vallen mogelijk onder deze regeling. "De Raad voor Medisch Onderzoek spreekt zich niet uit over de algemene bruikbaarheid van marihuana in de behandeling van medische stoornissen maar ze heeft een verplichting om het publiek te beschermen door ervoor te zorgen dat artsen medische verzorging voorzien via een bonafide relatie arts/patiŰnt, overeenkomstig een algemeen aanvaarde gezondheidstandaard," zo staat in de verklaring. Artsen uit de hele staat ergeren zich aan de manier waarop honderden burgers zich een medische vergunning voor cannabis hebben aangeschaft op grote bijeenkomsten die door artsen van buiten de staat georganiseerd worden. "Ik denk dat er bedrog heerst," zei Dr. Jim Guyer, directeur van een medische kliniek in Billings. "De mensen die er binnenkomen misbruiken het. De mensen die erdoor benadeeld worden zijn de mensen voor wie de wet bedoeld was." Het aantal vergunninghouders voor medische cannabis steeg in belangrijke mate tijdens de laatste 18 maanden, zowel in Montana als in andere Amerikaanse staten.

(Bron: Billings Gazette van 24 mei en 1 juni 2010)

Kort nieuws

VS: Arizona
Voor de vierde maal zullen de kiezers van Arizona zich in november kunnen uitspreken over het legaal cannabisgebruik door mensen met bepaalde ziekten. Staatsbeambten bevestigen dat de initiatiefnemers voldoende geldige handtekeningen verzameld hadden om het medisch cannabisgebruik op de kieslijst te krijgen. Tweemaal hebben de kiezers de maatregel goedgekeurd maar deze werd nooit in de praktijk omgezet omwille van de verwoording van de tekst. (Bron: The Sun van 1 juni 2010)

VS: Washington DC
Een belasting op medische cannabis kan circa 400.000 dollar (ongeveer 330.000 EURo) opbrengen voor de stad in de komende vijf jaar. De schatting komt van de financiŰle overheid van de stad. De stadsraad aanvaardde de wetgeving eerder dit jaar waardoor bewoners met bepaalde medische condities vergund worden om cannabis te verwerven. De leden van de Raad stemmen op 15 juni over een budget met onder meer ook een clausule over een belasting van 6 procent op de medische cannabis die in de stad verkocht wordt. (Bron: Associated Press van 1 juni 2010)

Wetenschap: Amyotrope laterale sclerose
Een klinische studie met 27 patiŰnten die lijden aan amyotrope laterale sclerose (ALS) en krampen, werd uitgevoerd in het Kantonsspital St Gallen in Zwitserland. In een dubbelblind placebogecontroleerd crossover onderzoek kregen zij 5 mg THC tweemaal per dag gedurende twee weken en een placebo gedurende twee weken met een twee weken durende onderbreking. THC werd goed verdragen. Er was "geen aanwijzing voor een behandelingseffect op de intensiteit van krampen, de frequentie ervan, de fasciculatie intensiteit of een andere secundaire bijwerking." (Bron: Weber M, et al. J Neurol Neurosurg Psychiatry 2010 May 24. [in druk])

Wetenschap: Zeeziekte
Volgens onderzoek aan de universiteit van MŘnchen, Duitsland, zijn stress en zeeziekte geassocieerd met een verzwakte encocannabino´denactiviteit. Zij concludeerden dat de versterking van de signalen van de endocannabino´den "een alternatieve therapeutische strategie kan betekenen tegen zeeziekte bij personen die niet reageren op de momenteel beschikbare behandelingen." (Bron: ChoukŔr A, et al. PLoS One 2010;5(5):e10752.)

Wetenschap: EssentiŰle vetzuren
Onderzoek aan de universiteit van Cordoba, ArgentiniŰ, toont aan dat het endocannabino´densysteem gemoduleerd kan worden door verteerde poly-onverzadigde vetzuren omdat deze vetzuren dienen als voorlopers van de endocannabino´den. (Bron: Dain A, et al. Front Biosci (Elite Ed) 2010;2:1432-47.)

Wetenschap: Kanker
Volgens onderzoek aan de universiteit van New York verhindert THC de cellulaire respiratie van menselijke mondkankercellen. De wetenschappers merkten op dat hun "resultaten aantonen dat cannabino´den krachtige hindernissen vormen van Tu183 cellulaire respiratie en toxisch zijn voor deze zeer kwaadaardige tumor." (Bron: Whyte DA, et al. Pharmacology 2010;85(6):328-335.)

Wetenschap: Kanker
Volgens onderzoek aan de universiteit van Bristol, Groot-BrittanniŰ, induceert de endocannabino´de anandamide celdood in kankercellen in de dikdarm die resistent zijn aan apoptosis. Die werking hing af van cyclo-oxyganese-2 (COX-2). Zij merkten op dat "als COX-2 niet waargenomen wordt in het normale colorectale epithelium maar wel in sterke mate in colorectale tumoren (ů) heeft anandamide het potentieel als goed werkend therapeutisch middel tegen dikdarmkanker. (Bron: Patsos HA, et al. Int J Oncol 2010;37(1):187-93.)

Wetenschap: Voedselopname
Basisonderzoek aan de universiteit van Manchester, Groot-BrittanniŰ, toont aan dat de peptide hemopressine de voedselopname bij ratten en muizen verhoogt. Dit effect werd bewerkstelligd door antagonisme aan de CB1 receptor. De wetenschappers speculeren "dat hemopressine als een endogene functionele antagonist kan werken aan de CB1 receptoren en de activiteit van de eetlustsignaalwegen in de hersenen kan moduleren." (Bron: Dodd GT, et al. J Neurosci 2010;30(21):7369-76.)

Wetenschap: Neuropatische pijn
Onderzoekers aan de universiteit van Frankfurt, Duitsland, bestudeerden de werkwijze van R-flurbiprofen bij neuropathische pijn. Zij ontdekten dat deze stof het eiwit vetzuuramidehydrolase FAAH, verantwoordelijk voor de degradatie van anandamide, afremde. Zij concludeerden dat R-flurbiprofen "de endogene mechanismen verbetert om stabiliteit te herwinnen na een axomale kwetsuur en chronische neuropathische pijn af te blokken door modulatie van het endocannabino´densysteem." (Bron: Bishay P, et al. PLoS One 2010;5(5):e10628.)

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2022

De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde wordt uitgesteld tot het najaar van 2022 en zal worden gehouden als een hybride evenement in Zwitserland en online.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.