[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 04 Mei 2010

Wetenschap: Cannabis werkzaam in een gevallenrapport van tardieve dystonie

Artsen van een ziekenhuis in Izmir, Turkije, rapporteerden in een brief aan een tijdschrift voor psychiatrie over een patiŽnt met paranoÔde schizofrenie, die, acht maanden na de aanvang van een antipsychosebehandeling, tardieve dyskinesie en tardieve dystonie ontwikkelde. Er deden zich onwillekeurige bewegingen voor van gezicht en mond met moeilijkheden bij het slikken en kauwen van voedsel (tardieve dyskinesie) evenals onwillekeurige aanhoudende samentrekkingen van de nekspieren (tardieve dystonie). De patiŽnt merkte een belangrijke vermindering op van die onwillekeurige bewegingen na het gebruik van cannabis en rookte het daarom drie tot vier keer per week gedurende twee weken totdat hij werd gearresteerd voor smokkel. Zijn symptomen keerden terug met dezelfde intensiteit als voordien tijdens de zeven maanden die hij in de gevangenis doorbracht.

Tardieve dyskinesie uit zich door onwillekeurige bewegingen van het gezicht of de ledematen. Deze symptomen zijn dikwijls onomkeerbaar na een behandeling met neuroleptica of andere psychotrope medische drugs, zodat ze blijven voortduren na het stoppen van de medicatie en moeilijk te behandelen zijn. Door de medicatie te wijzigen konden de artsen de onwillekeurige bewegingen in het aangezicht bijna volledig doen verdwijnen maar de moeilijkheden in de nek bleven aanhouden en konden niet met succes behandeld worden met conventionele drugs (diazepam, baclofen, gabapentin, enz.) De auteurs waren niet in de mogelijkheid om cannabinoÔden toe te dienen aan de patiŽnt omdat op cannabinoÔden gebaseerde medicatie niet legaal beschikbaar is in Turkije. Toch merkten zij op dat zij "menen dat cannabinoÔde agonisten een aangewezen keuze is in de behandeling van aanhoudende tardieve dystonie."

(Bron: Beckmann Y, SeÁil Y, GŁngŲr B, Yiğit T. Tardive Dystonia and the Use of Cannabis. Turk Psikiyatri Derg 2010;21(1):90-91.)

VS: Een weinig bekende wet uit Illinois over medisch cannabisgebruik

Een krant uit Chicago schreef over het wettelijk statuut van medisch gebruik van cannabis in de staat Illinois. Cannabis kan voor medische doeleinden gebruikt worden onder de wetgeving van 14 Amerikaanse staten (Alaska, CaliforniŽ, Colorado, Hawaii, Maine, Maryland, Michigan, Montana, Nevada, New Jersey, New Mexico, Oregon, Rhode Island, Vermont en Washington). "Hier is een weinig bekend feit: technisch gezien is het ook legaal in Illinois Ė al sinds 32 jaar." In 1978 nam de overheid van Illinois een wet aan (Cannabis Control Act) om de staatswetten over drugs binnen de redelijkheid te hervormen.

In naam van "onderzoek" gaf de wet de toelating aan het Illinois Departement voor volksgezondheid om aan artsen het gebruik van cannabis "toe te laten" voor de behandeling van "glaucoom, de bijwerkingen van chemotherapie of radiotherapie bij kankerpatiŽnten, of een gelijkaardig geval dat als medische noodzaak aanzien wordt."
Maar er waren twee obstakels. De eerste was dat Volksgezondheid aan artsen de toelating kon geven maar daar geen verplichting toe had. De tweede hindernis was dat er enkel kon gehandeld worden "met een geschreven goedkeuring van het Departement binnenlandse zaken." Met andere woorden, twee staatsdepartementen moesten een nieuw beleid ontwikkelen vooraleer medische cannabis feitelijk kon voorgeschreven en geleverd worden. Dat is tot op vandaag niet gebeurd.

Meer op:
www.chicagoreader.com/chicago/medical-marijuana-pot-illinois-cannabis-control-act-legalization/Content?oid=1629059

(Bron: Chicago Reader van 8 april 2010)

Kort nieuws

Wetenschap: Internetpeiling
Wetenschappers van de universiteit van Calgary, Canada, voeren via een internetpeiling een studie uit over de voordelen van cannabis voor de behandeling van misselijkheid/braken of gebeurlijke misselijkheid/braken als bijwerking van cannabisgebruik. Personen die wensen deel te nemen aan deze anonieme peiling worden verzocht volgende website te bezoeken:
ibd-cannabis-survey.limequery.com/index.php?sid=64184&lang=en (Bron: Persoonlijke communicatie door Dr. Martin Storr)

VS: Washington
Meer professionelen uit de medische sector zullen toelating krijgen om medisch gebruik van cannabis voor te schrijven voor patiŽnten in de staat Washington. Gouverneur Chris Gregoire tekende een wet op 1 april, die in voege treedt op 10 juni. Homeopaten, bepaalde beroepen uit de gezondheidszorg en anderen die officieel cannabis kunnen aanbevelen voor patiŽnten, worden aan de lijst toegevoegd. Net als in de andere staten die medisch gebruik van cannabis toelaten, waren onder de vroegere regelgeving, enkel artsen bevoegd om de aanbeveling voor te schrijven. (Bron: Seattle Times van 1 april 2010)

Wetenschap: Eetlust
Onderzoekers van de universiteit van Reading, Groot-BrittanniŽ, bestudeerden de werking van dronabinol (THC) en een cannabisextract rijk aan dronabinol op de voedselconsumptie van ratten. Zij merkten "belangrijke, zij het subtiele, verschillen in het werkingspatroon" op tussen de pure dronabinol en het cannabisextract en voegden eraan toe dat andere componenten van de cannabisplant "door delta-9-THC geÔnduceerde hyperfagie kunnen moduleren, waardoor verder onderzoek naar hun therapeutisch potentieel de moeite waard wordt." (Bron: Farrimond JA, et al. Psychopharmacology (Berl) 2010 Mar 27. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap: THC preparaat
Volgens onderzoek aan de universiteit van Mississippi, VS, kan de oplosbaarheid van THC in water verhoogd worden door de vorming van complexe verbindingen van een THC hemisuccinaatester met beta-cyclodextrines. De wetenschappers willen een oraal toe te dienen THC-bereiding ontwikkelen met verhoogde biobeschikbaarheid. (Bron: Upadhye SB, et al. AAPS PharmSciTech 2010 Mar 24. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap: Sport
Wetenschappers aan de universiteit van Heidelberg, Duitsland, onderzochten het belang van het endocannabinoÔdensysteem voor het welzijn gedurende een fysische activiteit. Zij concludeerden dat "terwijl endocannabinoÔden lijken bij te dragen tot de motiverende aspecten van vrijwillig rondjes lopen zoals knaagdieren, en de afgelegde afstand beÔnvloeden zoals CB1 receptoren dat doen, toch zijn zij minder betrokken bij de veranderingen op lange termijn van emotioneel gedrag geÔnduceerd door vrijwillige oefeningen." (Bron: Fuss J, Gass P. Exp Neurol 27mars 2010. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2021

 De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde zal online worden gehouden van 14 tot 16 oktober 2021. Registratie is gratis.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.