[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 16 Februari 2010

VS: De staat Colorado probeert de aanbeveling van cannabis door artsen te beperken

Verbaasd over de snelle toename van het aantal geregistreerde medische cannabispatiŽnten in de staat, heeft de senaat van Colorado op 1 februari met een overweldigende meerderheid gestemd voor nieuwe beperkingen voor artsen die medische cannabis voorschrijven. De senaat keurde het wetsvoorstel goed met 34 tegen 1. De maatregel verhindert artsen om cannabis voor te schrijven vanuit verdeelcentra die de medische cannabis verkopen. Artsen moeten ook kennis nemen van de persoonlijke medische voorgeschiedenis van hun patiŽnten en hen volledig onderzoeken vooraleer legaal gebruik van medische cannabis kan aanbevolen worden. Wie tussen 18 en 21 jaar oud is zou van twee artsen een voorschrift moeten hebben, een maatregel die al geldt voor patiŽnten onder de 18 jaar. Het voorstel wordt nu aan het Huis van afgevaardigden voorgelegd.

Een ander voorstel werd onlangs ingediend om een beter overzicht te krijgen over de honderden verdeelcentra die in Colorado, vooral in het afgelopen jaar, geopend werden. Het aantal mensen met een medische cannabis pasje is het laatste jaar sterk gestegen. Ook het aantal verdeelcentra is toegenomen en de overheid vreest dat een deel van hen te nauw samenwerken met artsen die recreatieve gebruikers helpen om legale medische cannabisgebruikers te worden. Totnogtoe kregen ongeveer 17.000 mensen hun medische cannabis pasje van de staat en nog eens circa 20.000 hebben een aanvraag ingediend en wachten op goedkeuring.

Meer op:
- www.dailycamera.com/state-west-news/ci_14299431
- stopthedrugwar.org/chronicle/619/colorado_medical_marijuana_regulations_bill_passes_senate_doctors
- www.summitdaily.com/article/20100203/NEWS/100209931&parentprofile=search

(Bronnen: Associated Press van 29 januari 2010, Drug War Chronicle van 5 februari 2010, Summit Daily News van 3 februari 2010)

Kort nieuws

Canada: Symposium
Het CCIC (Canadian Consortium for the Investigation of Cannabinoids) nodigt uit om deel te nemen aan een Symposium over CannabinoÔden en Pijn op 28 augustus 2010 in Montreal, Canada. Het is een officieel satellietsymposium van het 13e Wereldcongres over Pijn. Sprekers zijn onder anderen: Donald Abrams, Pierre Beaulieu, Vincenzo Di Marzo, Matthew Hill, Andrea Hohmann, Jason McDougall, Roger Pertwee en Mark Ware. Uiterste datum voor het indienen van uittreksels is 1 maart. Meer informatie op: www.ccic.net/symposium. (Bron: CCIC)

Duitsland: Workshop
Dr. Andreas Zimmer, professor aan de universiteit van Bonn, en Dr. Beat Lutz, professor aan de universiteit van Mainz, nodigen uit voor een Workshop in Bonn over "Het EndocannabinoÔdensysteem: Van Fysiologie tot Pathofysiologie" op 18-19 juni 2010. De uiterste datum voor het indienen van uittreksels is 31 maart 2010. Tot de sprekers behoren: Itai Bab, Markus Leweke, Benjamin F. Cravatt, Pal Pacher, Manuel GuzmŠn, Olga Valverde, IstvŠn Katona, en Hanns Ulrich Zeilhofer. Meer informatie op: www.cannabinoid2010.uni-bonn.de. (Bron: Andreas Zimmer)

Wetenschap: Effect van cannabiswetten
Wetten tegen cannabisgebruik hebben niet geleid tot het terugdringen van het gebruik in de wereld en hebben volgens een internationale groep van deskundigen inzake drugsbeleid enkel een opdringerig en duur beleid en maatschappelijke verdeeldheid veroorzaakt. In een nieuw boek waarin het cannabisbeleid onder de loep wordt genomen, zeggen experts dat, hoewel drugs schadelijk zijn voor sommige gebruikers, het effect op de maatschappij miniem is. Het boek getiteld "Cannabis Policy: Moving Beyond Stalemate" werd gepubliceerd door de Britse Oxford University Press en de Beckley Foundation. (Bron: Reuters van 26 januari 2010)

Wetenschap: THC en haloperidol
Het effect van het antipsychoticum haloperidol op de werking van THC werd onderzocht in een klinische studie van het Centre for Human Drug Research (CHDR) van Leiden in Nederland. THC, haloperidol of een combinatie van de twee, werd toegediend aan 35 gezonde proefpersonen. Het onderzoek toonde aan dat haloperidol de psychoseachtige werking van THC vermindert maar niet het "high" gevoel. (Bron: Liem-Moolenaar M, et al. J Psychopharmacol. 2010 Feb 8. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap: CariŽs
Volgens een studie aan de universiteit van Zurich in Zwitserland, lopen cannabisgebruikers geen hoger risico op de ontwikkeling van cariŽs dan tabaksrokers. Nochtans werd cannabisgebruik geassocieerd met minder dagelijks tanden poetsen en een hogere consumptie van suikerhoudende dranken. (Bron: Schulz-Katterbach M, et al. Schweiz Monatsschr Zahnmed 2009;119(6):576-83.)

Wetenschap: Detectie van THC
In een onderzoek aan de universiteit van Bern, Zwitserland, bij twaalf personen die een cannabissigaret met 70 mg THC rookten, werden de maximumconcentraties en de detectieperioden geanalyseerd. THC was meetbaar in de urine 2 tot 8 uren, THC-COOH was 48 tot 120 uren meetbaar. (Bron: Brenneisen R, et al. Anal Bioanal Chem. 2010 Jan 30. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap: Ziekte van Alzheimer
Volgens onderzoek aan de universiteit van Brits Columbia, Canada, werd het gebruik van een cannabinoÔde (HU210) in een muismodel van de ziekte van Alzheimer, niet geassocieerd met een verbeterd resultaat. (Bron: Chen B, et al. Curr Alzheimer Res. 2009 Dec 31. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Gratis online evenementen

U kunt alle informatie hier vinden.

Het IACM houdt een gratis webinar-reeks en een gratis online jubileumbijeenkomst van oktober tot december 2020.

Alle webinars worden gehouden in het Engels met ondertiteling in het Duits, Frans, Spaans en Portugees. Alle webinars zullen online beschikbaar zijn tot maart 2021.

De onlinevergadering ter gelegenheid van de 20ste verjaardag van het IACM en ter ere van de 90ste verjaardag van Raphael Mechoulam zal pas op 5 november 2020 live plaatsvinden.

De sprekers in de webinar-reeks zijn Donald I. Abrams, Bonni Goldstein, Franjo Grotenhermen, Manuel Guzmán, Raphael Mechoulam, Kirsten Müller-Vahl, Roger Pertwee, Daniele Piomelli en Ethan Russo.

U kunt alle informatie hier vinden.
 

Conferentie 2021

Het 12e IACM-congres over Cannabinoïden in de Geneeskunde wordt gehouden in Bazel, Zwitserland, van 14 tot 16 oktober 2021.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.