[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 13 Februari 2010

Wetenschap/VS: Onderzoek naar de medische voordelen van cannabis wordt ontmoedigd

Volgens een artikel in de New York Times ontmoedigt de federale overheid het onderzoek naar het medisch gebruik van geÔnhaleerde cannabis. De universiteit van Mississippi bezit de enige cannabisplantage die federaal goedgekeurd werd. Als onderzoekers cannabis wensen te bestuderen moeten ze bij het National Institute on Drug Abuse (NIDA) een aanvraag indienen om cannabis van de Mississippi University te bekomen. Ze moeten eveneens goedkeuring krijgen van de Drug Enforcement Administration (DEA) en de Food and Drug Administration (FDA). Maar de federale ambtenaren hebben herhaaldelijk nagelaten te reageren op onderzoeksaanvragen voor cannabis binnen een aanvaardbare tijdslimiet, of de verzoeken werden gewoon afgewezen overeenkomstig een regelgeving van 2007 van een administratieve rechter van de DEA.

"Als nationaal instituut voor drugsmisbruik richten wij ons in de eerste plaats op de negatieve gevolgen van marihuanagebruik," zei Shirley Simson, woordvoerster van het instituut. "In het algemeen steunen we geen onderzoek dat gericht is op mogelijke voordelige medische werking van marihuana." Het drugsagentschap DEA zei aan de New York Times dat het enkel de aanwijzingen volgt van het NIDA. "DEA heeft nooit een onderzoeksaanvraag afgewezen voor marihuana en/of THC als het NIDA voor dat specifieke dossier het protocol goedkeurde," schreef een woordvoerder van DEA.

Meer op:
www.nytimes.com/2010/01/19/health/policy/19marijuana.html

(Bron: New York Times van 18 januari 2010)

Kort nieuws

Duitsland: Stand van zaken goedkeuringen
Op 25 januari berichtte het federaal ministerie van gezondheid van de Duitse Bundestag over de stand van zaken aangaande de goedkeuring van dronabinol en Sativex in Duitsland. Het bedrijf Bionorica heeft een aanvraag ingediend voor de goedkeuring van een geneesmiddel dat dronabinol bevat. De toepassingen ervan zijn de behandeling van gewichtsverlies, misselijkheid en braken bij aids, kanker en kankerchemotherapie. In het rapport wordt ook gesteld dat een succesvolle afronding van de goedkeuringsprocedure voor het cannabisextract Sativex van het Britse GW Pharmaceuticals tot een snelle reclassering van dit geneesmiddel in de Duitse drugswetgeving zou kunnen leiden. (Bron: Rapport van het Federaal Gezondheidsministerie van 25 januari 2010)

VS: New Jersey
Gouverneur Jon Corzine heeft het wetsvoorstel ondertekend dat medisch gebruik van cannabis toelaat. Zo wordt New Jersey de 14e Amerikaanse staat die patiŽnten met ziekten als kanker, aids, glaucoom en multiple sclerose toelaat cannabis te gebruiken om hun pijn en andere symptomen te verlichten. (Bron: Associated Press van 19 januari 2010)

VS: CaliforniŽ
De overheid van de stad Los Angeles keurde een verordening goed op 26 januari waarin de sluiting van pakweg 80 procent van de bijna duizend distributiecentra voor medische cannabis gevraagd wordt. Los Angeles heeft meer verkooppunten dan eender welke andere Amerikaanse stad waar cannabisgebruik voor medische doeleinden toegestaan werd. De maatregel legt strikte regels op over de plaats van de distributiecentra - eigenlijk worden ze naar de industriŽle zones verplaatst - en over de openingsuren. (Bron: New York Times van 26 januari 2010)

VS: CaliforniŽ
Het hooggerechtshof van CaliforniŽ verwierp op 21 januari de beperkingen voor medische cannabis, opgelegd door staatswetgevers, en wees erop dat mensen met een voorschrift voor cannabis zoveel in bezit mogen hebben en kweken als nodig is voor hun persoonlijk gebruik. Het hooggerechtshof oordeelde dat de wetgevers onterecht de wet "amendeerden" die door de kiezers goedgekeurd werd en die het bezit decriminaliseert van cannabis voor "ernstig zieke CaliforniŽrs" met een doktersvoorschrift. Het amendement voorzag een beperking van de hoeveelheid tot acht ounces gedroogde cannabis (227 gram) per patiŽnt en zes volwassen planten of twaalf stekken. In de Californische wet van 1996 werden geen grenzen gesteld aan de hoeveelheden cannabis die patiŽnten mochten bezitten of kweken, enkel dat het bedoeld moet zijn voor persoonlijk gebruik. (Bron: Reuters van 21 januari 2010)

Denemarken: Coffeeshops in Kopenhagen?
De stadsraad van Kopenhagen wil verkooppunten voor cannabis voorzien als een middel om de markt uit criminele handen te halen. Nochtans is het niet waarschijnlijk dat het plan de steun van het parlement zal krijgen en het is daar dat de definitieve beslissing genomen wordt. (Bron: Copenhagen Post van 15 januari 2010)

Wetenschap: Zwaarlijvigheid
Volgens een studie aan het Scripps Onderzoeksinstituut van La Jolla, VS, is een bepaalde mutatie van het eiwit (FAAH) die anandamide afbreekt, geassocieerd met een verhoogd peil van deze endocannabinoÔde en gerelateerde stoffen. Zwaarlijvige personen lopen een groter risico drager te zijn van deze mutatie. (Bron: Sipe JC, et al. PLoS One 2010;5(1):e8792.)

Wetenschap: Immuunsysteem
Italiaanse onderzoekers toonden aan dat anandamide de vrijgave van cytokines, zoals interleukin-2 en tumornecrose factor alpha, uit T-lymfocytes onderdrukt. Deze werking kwam tot stand via de CB2 receptor. Wetenschappers merkten op dat dit belangrijk zou kunnen zijn voor "de rationele ontwikkeling van nieuwe op endocannabinoÔden gebaseerde immuuntherapeutische benaderingen". (Bron: Cencioni MT, et al. PLoS One. 2010;5(1):e8688.)

Wetenschap: Smaak
Volgens onderzoek aan de Kyushu universiteit in Japan versterkt de toediening van de endocannabinoÔden anandamide en 2-AG aan muizen, de zoete smaak op een dosisafhankelijke manier zonder andere smaken (zout, bitter, enz.), te beÔnvloeden. Deze werking kwam tot stand via de CB1 receptor en wordt relevant geacht voor de voedselopname. (Bron: Yoshida R, et al. Proc Natl Acad Sci U S A 2010;107(2):935-9.)

Wetenschap: Atherosclerose
Chinese onderzoekers toonden aan dat de toediening van de synthetische cannabinoÔde WIN55,212-2 de ontwikkeling van atherosclerose (aderverkalking) bij muizen vermindert. De werking kwam tot stand via de CB2 receptor. (Bron: Zhao Y, et al. J Cardiovasc Pharmacol. 2010 Jan 9. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2022

De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde wordt uitgesteld tot het najaar van 2022 en zal worden gehouden als een hybride evenement in Zwitserland en online.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.