[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 21 Januari 2010

IACM: In memoriam Dr. Ester Fride

Met grote droefheid meldt de IACM aan zijn lezers het overlijden van Ester Fride op nieuwjaarsdag. Ze was 56 jaar. De IsraŽlische wetenschapper toonde aan dat de zuigreflex en de overleving van baby's volledig afhankelijk zijn van een functioneel endocannabinoÔdensysteem. Bij Dr. Fride werd in juli 2008 LONGKANKER vastgesteld. Ze was professor aan het College van Judea en Samaria in Ariel en ze was de eerste die met de IACM Award voor Fundamenteel Onderzoek in 2005 bekroond werd.

In een zeer persoonlijke brief schreef de voorzitter van de IACM, Ethan Russo: "Het is misschien het grootste compliment dat men aan een vriend kan geven die ons te vroeg verlaten heeft, dat, ondanks de diepe treurnis over het verlies, het diepste gevoel er een is van verrijking, dat we het geluk hadden met haar ervaringen te delen en daarmee ons eigen leven te verrijken."

In de toekomst zal de IACM Award voor Fundamenteel Onderzoek de naam "Ester Fride Award" krijgen.

VS: New Jersey is de 14de staat waar medisch cannabisgebruik gelegaliseerd wordt

Op 11 januari aanvaardde de wetgever van New Jersey een wetsvoorstel waardoor de staat de 14de wordt in de VS Ė en ťťn van de weinige staten aan de Oostkust Ė waar cannabisgebruik gelegaliseerd wordt om patiŽnten met een chronische ziekte te helpen. De maatregel laat patiŽnten bij wie een ernstige ziekte is vastgesteld zoals kanker, aids en multiple sclerose, toe om cannabis te verwerven die geteeld en verdeeld wordt door verdeelcentra van de staat. De volksvertegenwoordiging keurde het voorstel goed met 48 tegen 14 en de senaat met 25 tegen 13.

Gouverneur Jon S. Corzine zei dat hij het voorstel als wet zou ondertekenen. Voorstanders zeggen dat binnen negen maanden patiŽnten met een doktersvoorschrift voor cannabis, in staat moeten zijn om cannabis te verkrijgen in een van de zes verdeelcentra. De wet in New Jersey wordt aanzien als ťťn van de meest restrictieve medische cannabiswetten in de VS omdat artsen het enkel mogen voorschrijven voor een vastgestelde lijst van ernstige chronische ziekten. De wet zou ook aan de patiŽnten verbieden om hun eigen cannabis te kweken en in het openbaar te gebruiken. De drug zou gereguleerd worden onder strikte voorwaarden zoals bij de opvolging van de distributie van opiaten op voorschrift. De hoeveelheid zou per patiŽnt beperkt zijn tot twee ounces (57 gram) cannabis per maand.

Meer op:
www.nytimes.com/2010/01/12/nyregion/12marijuana.html?emc=eta1

(Bron: New York Times van 11 januari 2010)

Wetenschap: Cannabidiol versterkt de kankeronderdrukkende werking van THC op kankercellen in de hersenen bij mensen

Volgens onderzoek aan het California Pacific Medical Center Research Institute in San Francisco verhoogt cannabidiol (CBD) de onderdrukkende werking van dronabinol (THC) op de vermeerdering en overleving van menselijke kankercellen in de hersenen. De twee natuurlijke cannabinoÔden werden getest op twee glioblastoma cellenlijnen. THC en CBD ageerden synergistisch bij het afremmen van de cellenvermeerdering. De behandeling van glioblastomacellen met beide componenten leidde tot belangrijke veranderingen in de cellencyclus, opwekking van reactieve zuurstofsoorten (vrije radicalen) en apoptose (geprogrammeerde celdood).

Er waren specifieke wijzigingen die niet waargenomen werden bij de afzonderlijke componenten wat erop wijst dat de signaalwegen die door de gecombineerde behandeling beÔnvloed worden, uniek zijn. De onderzoeker concludeerde dat deze "resultaten suggereren dat de toevoeging van cannabidiol aan delta-9-THC de algemene werking van delta-9-THC in de behandeling van glioblastoma bij kankerpatiŽnten kan verbeteren."

(Bron: Marcu JP, Christian RT, Lau D, Zielinski AJ, Horowitz MP, Lee J, Pakdel A, Allison J, Limbad C, Moore DH, Yount GL, Desprez PY, McAllister SD.Cannabidiol enhances the inhibitory effects of Delta9-tetrahydrocannabinol on human glioblastoma cell proliferation and survival. Mol Cancer Ther 2010;9(1):180-9.)

Kort nieuws

VS: CaliforniŽ
Een voorstel om in CaliforniŽ cannabis te legaliseren en te belasten, werd door een hoog comitť van de volksvertegenwoordiging goedgekeurd op 12 januari maar verwacht wordt dat de wetgever niet voor volgend jaar verdere behandeling in overweging zal nemen. Voorstanders verwelkomden de actie van het comitť als historisch omdat het de eerste goedkeuring betrof van een voorstel tot legalisering van cannabis door een wetgevend instituut in de VS sinds bijna 100 jaar. De wet zou aan iedereen van minstens 21 jaar oud, het bezit van maximum een ounce (28,5 gram) cannabis voor recreatief gebruik toelaten. (Bron: Los Angeles Times van 12 januari 2010)

Nederland: Coffeeshops
Een plan om de cannabisverkopende coffeeshops in het grensgebied om te vormen tot private clubs vanaf 1 januari 2010, werd onbepaald uitgesteld voor verder onderzoek, zei een woordvoerder van de regering op 4 januari. "Onze voorbereidingen moeten afgewerkt zijn alvorens we het project in de praktijk kunnen brengen," zei Petro Hermans, verantwoordelijke van de stad Maastricht voor het project. De burgemeesters van Maastricht en zeven andere gemeenten in de provincie Limburg kondigden in mei vorig jaar aan dat ongeveer 30 coffeeshops binnen hun grenzen private ledenclubs zouden worden vanaf dit jaar. (Bron: AFP van 4 januari 2010)

Wetenschap: Opstaptheorie
Een uitgebreide internationale werkgroep analyseerde gegevens van de Wereld Gezondheid Organisatie uit onderzoeken die in 17 landen op verschillende continenten uitgevoerd werden. De gegevens ondersteunen de steppin'stone theorie niet. Volgens die theorie leidt het gebruik van bepaalde drugs (cannabis, tabak, enz) tot het gebruik van hardere drugs, wat inhoudt "dat succesvolle pogingen om gebruik te voorkomen van specifieke 'opstapdrugs', op zich niet tot een sterke vermindering van voortgezet drugsgebruik zal leiden." (Bron: Degenhardt L, et al. Drug Alcohol Depend, 2010 Jan 7. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap: Slaap
Volgens onderzoek aan de universiteit van Mexico verlengen acute en subchronische toediening van de endocannabinoÔden anandamide of oleamide bij ratten, de REM slaapfase (REM = Rapid Eye Movement). Deze werking kwam tot stand via CB1 receptoren. Levendige droomherinneringen komen meestal voor tijdens de REM-slaap. (Bron: Herrera-SolŪs A, et al. Pharmacol Biochem Behav, 2010 Jan 6. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap: Immuunsysteem
Volgens onderzoek aan de universiteit van Gdansk, Polen, beÔnvloedt de natuurlijke cannabinoÔde cannabidiol het immuunsysteem bij ratten. Herhaalde behandeling verminderde het aantal T-cellen en B-cellen en versterkte niet specifieke antivirale en antitumor immuunreacties die terug te voeren zijn tot de natuurlijke killercellen (NK-cellen) en natuurlijke killer T cellen (NKT-cellen). (Bron: Ignatowska-Jankowska B, et al. J Physiol Pharmacol 2009;60 Suppl 3:99-103.)

Wetenschap: Diabetes
Volgens onderzoek aan de universiteit van Turijn, ItaliŽ, verbetert een CB1 receptor antagonist (AM251) het verlies van proteÔnen door de nieren bij diabete muizen. Wetenschappers toonden aan dat CB1 receptoren toenemen in bepaalde niercellen bij een experimentele diabetes van het type 1. (Bron: Barutta F, et al. Diabetes, 2010 Jan 12. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap: Mannelijke vruchtbaarheid
Onderzoek met mannelijk sperma aan de universiteit van Calabria, ItaliŽ, suggereert dat het blokkeren van de CB1 receptor door de CB1 receptor antagonist rimonabant, de beweeglijkheid en levensvatbaarheid van het sperma verbetert en het vruchtbaarheidsvermogen versterkt. (Bron: Aquila S, et al. Br J Pharmacol, 2010 Jan 8. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2022

De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde wordt uitgesteld tot het najaar van 2022 en zal worden gehouden als een hybride evenement in Zwitserland en online.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.