[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 08 December 2009

IsraŽl: De overheid wil nieuwe regels invoeren voor het medisch gebruik van cannabis

De gezondheidsdienst van het parlement (Knesset) gaf opdracht aan het Gezondheidsministerie op 24 november om in vier maanden tijd haar voorstellen af te werken voor de regulering van cannabisgebruik voor medische doeleinden. PatiŽnten die ernstige pijn lijden of andere serieuze ziekteverschijnselen ondervinden hebben nu reeds de mogelijkheid om een vergunning aan te vragen voor een gratis levering van cannabis om hun pijn te verlichten. Het is de bedoeling de productie, kwaliteit en marketing van het product onder controle te krijgen en te verhinderen dat de illegale markt zich uitbouwt.

Momenteel worden de vergunningen voor medische cannabis voor het ministerie goedgekeurd door Dr. Yehuda Baruch, directeur-generaal van het Abarbanel Mental Health Centre. Hij zei aan de gezondheidsdienst dat er zich op dat vlak talrijke moeilijkheden voordoen, zoals het afhankelijk zijn van een enkele leverancier die cannabis kweekt op basis van liefdadigheid. Als verwacht wordt dat het aantal gebruikers in belangrijke mate toeneemt, dan moeten de gebruiksvoorwaarden, de teelt en distributie van de plant, in een wet gegoten worden, zei hij. Momenteel levert de Tikun Olam Company gratis cannabis aan 700 patiŽnten die lijden aan ernstige pijnen. Nochtans zei de bedrijfsleider van Tikun Olam, Perry Klein, dat een belangrijke uitbreiding van de productie een zware last zou vormen voor het bedrijf.

Ondertussen werd het Sheba Medical Centre in Tel Hashomer het eerste IsraŽlisch hospitaal waar cannabis voor medisch gebruik toegediend wordt aan patiŽnten. Tijdens de laatste zes maanden kregen, als onderdeel van een pilootproject, 20 patiŽnten een behandeling met de drug. Het hospitaal heeft een formeel protocol ontwikkeld waarin gesteld wordt dat, wanneer een patiŽnt cannabis nodig heeft, de behandelende arts hem zal helpen de nodige vergunningen hiervoor van het ministerie te bekomen.

Meer op:
- www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1259010973324&pagename=JPArticle%2FShowFull
- www.haaretz.com/hasen/spages/1130246.html

(Bronnen: Jerusalem Post van 25 november 2009, Haaretz van 25 november 2009)

Wetenschap: Cannabis als vervangmiddel voor alcohol en andere drugs

Volgens een anonieme peiling bij 350 patiŽnten van een collectief voor medische cannabis in Berkeley hebben 40 procent van hen cannabis gebruikt als vervangmiddel voor alcohol, 26 procent als substituut voor andere verboden middelen en 66 procent als substituut voor voorgeschreven medicatie. De meest voorkomende redenen voor het gebruik van cannabis als vervangmiddel waren: minder negatieve bijwerkingen (65 procent), betere verlichting van de symptomen (57 procent) en minder kans op terugval (34 procent).

Van de deelnemers rapporteerde 71 procent een chronische medische conditie, 52 procent gebruikte cannabis voor een pijngerelateerde conditie, 75 procent gebruikte cannabis voor een mentale gezondheidsstoornis. De auteurs concludeerden dat "medische cannabispatiŽnten het gebruik van cannabis aantrekkelijk vinden als alternatief voor alcohol, voorgeschreven medicatie en illegale drugs."

De studie is beschikbaar op:
www.harmreductionjournal.com/content/pdf/1477-7517-6-35.pdf

(Bron: Reiman A. Cannabis as a substitute for alcohol and other drugs. Harm Reduct J 2009;6:35.)

Kort nieuws

Wetenschap: Pijn
Volgens een retrospectieve analyse bij 139 patiŽnten van een regionale pijnkliniek in de staat Washington die cannabis kregen, hadden 88 procent meer dan ťťn pijnsyndroom. De meest voorkomende diagnose (82 procent) was het myofasciale pijnsyndroom, gevolgd door neuropathische pijn (64 procent), problemen met de tussenwervelschijven (51,7 procent) en osteoartritis (26,6 procent). Andere diagnoses waren onder meer diabete neuropathie, centraal pijnsyndroom, fantoompijn, ruggenmergletsels, fibromialgie, reumatische artritis, HIV neuropathie, pijn aan de ingewanden en kankerpijn. (Bron: Aggarwal SK, et al. J Opioid Manag 2009;5(5):257-86.)

VS: Conferentie
De Zesde Nationale Klinische Conferentie over Cannabis Therapeutica, mede gesteund door de Medische Faculteit van de Californische Universiteit in San Francisco, de Verplegerorganisatie van Rhode Island en Patients Out of Time, zal gehouden worden van 15 tot 17 april 2010 in Warwick, Rhode Island. Meer informatie is beschikbaar op de website van Patients Out of Time. (Bron: www.medicalcannabis.com)

Europa: Medicinaal gebruik
Een artikel met de titel "Nog een gegeven waarover EURopa het niet eens wordt" in de Wall Street Journal, analyseert de situatie rond medisch gebruik van cannabis in de EURopese landen. Daarbij wordt Brendan Hughes, juridisch analist van de EURopean Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) in Lissabon geciteerd: "Ik kan me voorstellen dat EURopese burgers uiteindelijk zullen beseffen dat cannabis een goed medicijn is en dat het beschikbaar zou moeten zijn voor mensen die lijden aan ernstige pijnen als gevolg van HIV, MULTIPLE SCLEROSE en andere ernstige ziekten," zei hij. (Bron: Wall Street Journal van 27 november 2009)

Wetenschap: GW Pharmaceuticals
Het Britse bedrijf GW Pharmaceuticals kondigde aan dat de rekrutering van patiŽnten voor een onderzoek naar kankerpijn, afgerond is. Deze studie wordt uitgevoerd in samenwerking met Otsuka Pharmaceutical, als onderdeel van het Amerikaanse ontwikkelingsprogramma voor Sativex. Het onderzoek moet resultaten brengen in de lente van 2010. In totaal werden 360 patiŽnten met gevorderde kanker en chronische pijn betrokken bij de studie. Ze komen uit 14 landen in Noord-Amerika, EURopa, Latijns Amerika en Zuid-Afrika. (Bron: GW Pharmaceuticals van 25 november 2009)

Wetenschap: Opiatenverslaving
Dierenonderzoek aan de Medische Faculteit Mount Sinai in New York suggereert dat "de natuurlijke cannabinoÔde CBD een potentiŽle behandeling kan inhouden voor heroÔneontwenning en terugval." (Bron: Ren Y, et al. J Neurosci 2009;29(47):14764-9.)

Wetenschap: Zelfmoord
Volgens een lange termijn studie waarbij 50.087 mannen onderzocht warden die opgeroepen waren voor Zweedse militaire dienst, werden 600 zelfmoorden vastgesteld (1,2 procent) in de loop van de 33 jaren van opvolging. Cannabisgebruik werd geassocieerd met een verhoogd risico op zelfmoord met 60 procent maar dat verband verdween na correctie van de gegevens die het zelfmoordrisico kunnen beÔnvloeden, zoals psychologische problemen. De onderzoekers concludeerden dat "het onwaarschijnlijk is dat cannabis een sterke invloed heeft op een risico op zelfmoord." (Bron: Price C, et al. Br J Psychiatry 2009;195(6):492-7.)

Wetenschap: Bloedplaatjes
Volgens cellenexperimenten aan de universiteit van Rome, ItaliŽ, kan de endocannabinoÔde anandamide, de overleving van bloedplaatjes verbeteren door activering van de CB1 receptoren. (Bron: Catani MV, et al. Cell Mol Life Sci 2009 Nov 20. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap: Hartproblemen
Volgens onderzoek aan de universiteit van MŁnchen, Duitsland, veranderde het endocannabinoÔdensysteem bij patiŽnten met ernstige hartproblemen. Het aantal CB1 receptoren was verminderd in de linkerkamer van de hartspier en het aantal CB2 receptoren was toegenomen. De hoeveelheid endocannabinoÔden in het bloed was bij deze patiŽnten in belangrijke mate verhoogd, voor anandamide was dat 3,5 keer zoveel en voor 2-AG het zevenvoudige. (Bron: Weis F, et al. J Mol Cell Cardiol 2009 Nov 25. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

VS: Irvin Rosenfeld
Sinds 1982 krijgt Irvin Rosenfeld gratis om de 25 dagen een blikken doos met 300 cannabissigaretten van de federale overheid om de symptomen te behandelen van een zeldzame beenderziekte. Op 20 november vierde hij zijn 115.000e legale cannabissigaret. Rosenfeld kreeg zijn eerste leveringen als deelnemer aan een federaal programma 27 jaar geleden. Slechts drie andere overlevenden van dit programma krijgen eveneens cannabis van de federale overheid. (Bron: South Florida Sun-Sentinel van 20 november 2009)

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2021

 De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde zal online worden gehouden van 14 tot 16 oktober 2021. Registratie is gratis.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.