Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 9 november 2009

Authors

VS — Maine wordt de vijfde staat die cannabis verdeelcentra toelaat

Via referendum werd Maine de vijfde staat die cannabisverdeelcentra toelaat maar voorstanders van het medisch cannabisgebruik zeggen dat het anders zal zijn dan in Californië waar honderden cannabisshops geopend werden. Californië, Colorado, New Mexico en Rhode Isliand laten verkooppunten toe waar patiënten legaal cannabis kunnen kopen. De kiezers van Maine gaven hun goedkeuring aan de maatregel op 3 november met 59 procent van de stemmen voor de toelating.

Tegenstanders verwezen naar Los Angeles als bewijs dat een cannabismarkt een slecht idee is. Daar heeft het openbaar ministerie beloofd shops te sluiten die het medicijn verkopen aan personen die geen geldig voorschrift hebben. Nochtans vereist de wet van Maine dat verdeelcentra door de staat vergund worden terwijl de Californische wet dit niet vereist. De wetgeving in Maine definieert ook heel strikt onder welke medische voorwaarden aan patiënten cannabis kan worden voorgeschreven terwijl Californië toelaat dat artsen het voor praktisch elke kwaal kunnen aanbevelen. Dertien Amerikaanse staten hebben het medische gebruik van cannabis gelegaliseerd: Alaska, Californië, Colorado, Hawaii, Maine, Michigan, Montana, Nevada, New Mexico, Oregon, Rhode Island, Vermont en Washington.

Meer op:

http://hosted.ap.org/dynamic/stories/U/US_MEDICAL_MARIJUANA?SITE=FLTAM&SECTION=HOME&TEMPLATE=news_generic.htm

(Bron: Associated Press van 4 november 2009)

Groot Brittannië — De regering ontslaat hoofd drugsadviesraad, in wetenschappelijke kringen wordt ontzet gereageerd

Nadat David Nutt, hoofd van de Adviesraad voor Drugsmisbruik, de regering bekritiseerd had voor het klasseren van cannabis in de hogere klasse B van de lijst van verdovende middelen, werd hij door minister van binnenlandse zaken Alan Johnson op 30 oktober gevraagd op te stappen. Twee leden van de Adviesraad stapten mee op uit protest tegen het gedrag van de regering. Deze reactie op het ontslag van Nutt zorgt voor speculaties over meer protestontslagen van de Adviesraad, meldde The Times op 2 november. Nutt had ook gezegd dat ecstasy en LSD minder schadelijk zijn dan alcohol.

Johnson zei dat Nutt ontslagen was omdat hij campagne voerde tegen het drugsbeleid van de regering. Nutt zei dat de regering Gordon Brown de eerste was in de geschiedenis van de drugswetgeving van 1971, die tegen het advies van zijn wetenschappelijk panel ingaat. "Bepaalde aspecten van de wetenschap zouden niet het voorwerp mogen uitmaken van bekrompen partijpolitiek," zei hij aan de BBC. "Het heeft geen zin om drugswetten te maken die geen betekenis hebben of arbitrair zijn omdat politici ze bruikbaar en geschikt achten om zogezegd hard op te treden tegen drugs." Andere wetenschappers beamen dat een beleid moet gebaseerd zijn op objectieve gegevens. Wat hen het meest van al ergert is dat politici gegevens gebruiken als het in hun kraam past en ze negeren als dat niet het geval is.

Meer op:

- http://www.reuters.com/article/latestCrisis/idUSLV79496

- http://www.upi.com/Top_News/International/2009/11/02/Two-resign-after-British-scientist-fired/UPI-68061257174855/

(Bronnen: Reuters van 31 oktober 2009, UPI van 2 november 2009)

Europa — Nederland behoort tot de landen met het laagste cannabisgebruik in Europa

Nederland behoort tot de Europese landen met het laagste cannabisgebruik niettegenstaande de algemeen bekende tolerantie voor de drug. Dat wordt gesteld in een studie die op 5 november gepubliceerd werd. Van de volwassenen in Nederland gebruikte 5,4 procent cannabis tegenover een Europees gemiddelde van 6,8 procent. Dat staat in het jaarrapport van de EMCDDA (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction).

Het Europese agentschap meldde dat in Italië, Spanje, Tsjechië en Frankrijk een hoger percentage volwassenen vorig jaar cannabis gebruikte met Italië als koploper met 14,6 procent. Landen met de laagste gebruikscijfers zijn volgens het in Lissabon gevestigde EMCDDA, Roemenië, Malta, Griekenland en Bulgarije. Cannabisgebruik in Europa bleef gestadig stijgen tijdens de jaren 1990 en begin van de jaren 2000, maar recent is de groei gestabiliseerd en begint tekenen van terugval te vertonen, zei het agentschap. "Gegevens over de bevolking in het algemeen en resultaten uit schoolpeilingen wijzen op een stabilisering of zelfs op een dalende trend," zei het rapport.

Meer:

- http://www.reuters.com/article/latestCrisis/idUSL5730185

- http://www.emcdda.europa.eu/publications/annual-report/2009

(Bronnen: Reuters van 5 november 2009, 2009 Jaarrapport van de EMCDDA)

Kort nieuws

Wetenschap — Vaporisator

Volgens een onderzoek aan de universiteit van Leiden, Nederland, produceerde de in de handel verkrijgbare Volcano Vaporizer veel minder bijproducten dan wanneer cannabis gerookt wordt. De verdamper verhit de cannabis tot 170-230 graden Celcius waardoor vermeden wordt dat het plantaardig materiaal ontbrandt. (Bron: Pomahacova B, et al. Inhal Toxicol 2009;21(13):1108-12.)

Wetenschap — Bipolaire stoornis en schizofrenie

Volgens onderzoek bij 133 patiënten met bipolaire stoornissen en 140 patiënten met schizofrenie, aan de universiteit van Oslo, Noorwegen, werd het gebruik van cannabis geassocieerd met verschillende effecten op de neurocognitieve functies. Terwijl het cannabisgebruik bij patiënten met schizofrenie in verband gebracht werd met gereduceerde cognitieve functies werd dit bij patiënten met bipolaire stoornis met een verbetering geassocieerd. (Bron: Ringen PA, et al. Psychol Med 2009 Nov 6. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap — Beroerte

Uit dierenonderzoek aan de universiteit van Heidelberg, Duitsland, blijkt dat activering van de CB2 receptor zorgt voor de bescherming van zenuwcellen tijdens ischemie (verminderde bloedtoevoer) en deze werking was te wijten aan het verhinderen van de activering van neutrofielen, een bepaalde vorm van witte bloedcellen. (Bron: Murikinati S, et al. FASEB J. 2009 Nov 2. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])