Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 4 oktober 2009

Authors

Wetenschap — Uitwendige behandeling met cannabinoïden is doeltreffend in het verminderen van pijn bij patiënten met gordelroos (zona)

Onderzoekers aan de Kliniek voor Huidziekten van de universiteit van Münster, Duitsland, bestudeerden de werking van een externe behandeling van chronische pijn veroorzaakt door gordelroos, met een cannabinoïde die de cannabinoïdereceptoren activeert. In een open label onderzoek kregen 8 patiënten met aangezichtspijn (neuralgie van de nervus trigeminus) bij gordelroos een crème die de endocannabinoïde palmitoylethanolamine bevat. Het verloop van de symptomen werd aan de hand van een visuele analoge schaal vastgelegd.

Vijf van de acht patiënten (62,5 procent) ervoeren een belangrijke pijnvermindering van 88 procent. De therapie werd door alle patiënten goed verdragen. Er deden zich geen onaangename waarnemingen of negatieve bijwerkingen voor. De auteurs concludeerden dat "plaatselijke cannabinoïdenreceptor agonisten een doeltreffend en goed verdragen adjuvante behandelingsoptie vormen bij postherpetische neuralgie." Deze crème is reeds op de Duitse markt verkrijgbaar onder de handelsnaam "Physiogel A.I. Crème" voor de behandeling van jeuk.

(Bron: Phan NQ, Siepmann D, Gralow I, Ständer S. Adjuvant topical therapy with a cannabinoid receptor agonist in facial postherpetic neuralgia. J Dtsch Dermatol Ges. 2009 Sep 10. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

VS — Medische cannabiswetgeving schept verwarring in de staat Washington

In de staat Washington loopt enerzijds een 62 jaar oude patiënt met reumatische artritis de kans om meer dan acht jaar gevangenis te krijgen voor de teelt van cannabis voor persoonlijk gebruik en voor drie anderen, terwijl anderzijds in de stad Seattle een coöperatie van kwekers 2.000 personen bedient zonder veel tussenkomst van de politie. Dat verschil is typisch voor de verwarring die er heerst sinds de kiezers meer dan tien jaar geleden de medische cannabiswetgeving goedkeurden. Een patiënt mag tot 15 cannabisplanten hebben en 24 ounces (ongeveer 680 gram) gedroogde toppen.

In Washington is het in tegenstelling tot sommige andere staten een vereiste dat patiënten hun cannabisplanten zelf kweken of een verzorger aanstellen om dat voor hen te doen. Maar sommige patiënten zijn te ziek om zelf cannabis te kweken en hebben ook geen geld om een kweek op te zetten. Zij hebben dan ook een collectieve kweek of verdeelcentrum opgericht, een situatie die de politie en het gerecht meer en meer verontrusten. De Amerikaanse Burgerrechten Vereniging van Washington begon onlangs gesprekken met de politie van Seattle over de begrenzing van de omvang van de kweekcoöperatieven. Deze maand sloot de politie in Spokane een verdeelcentrum voor medische cannabis - de eerste keer dat dit in de staat gebeurt - en arresteerde de twee eigenaars. Zij maanden een zestal andere verdeelcentra aan ook hun deuren te sluiten.

Meer op:

http://hosted.ap.org/dynamic/stories/U/US_MEDICAL_MARIJUANA?SITE=FLTAM&SECTION=HOME&TEMPLATE=news_generic.htm

(Bron: Associated Press van 20 september 2009)

Kort nieuws

Nederland — Coffeeshops

Op 15 september verwierp een Nederlandse rechtbank een verzoek van zes coffeeshops uit twee zuidelijke steden, ingesteld tegen de plannen van hun burgemeesters om de cannabisverkoop stil te leggen. De zaak werd bij de verkeerde rechtbank ingeleid, zei de rechter. De burgermeesters van Roosendaal en Bergen-op-Zoom, beide dicht bij de Belgische grens, verklaarden vorig jaar dat alle acht coffeeshops binnen hun grenzen de deuren moesten sluiten vanaf 16 september om het aantal coffeeshoptoeristen te reduceren. (Bron: Traveller van 16 september 2009)

Wetenschap — Posttraumatische stressstoornis

In een lange termijn studie aan de universiteit van Pittsburg, VS, met 693 jongeren die betrokken waren bij het onderzoek op een leeftijd van 10 tot 12 jaar en tot de leeftijd van 25 jaar gevolgd werden, verhoogde de aanwezigheid van een posttraumatische stressstoornis het risico op cannabisgebruik. Deelnemers met een posttraumatische stressstoornis liepen 13 keer meer risico op geregeld cannabisgebruik. (Bron: Cornelius JR, et al. Addict Behav 2009 Sep 11. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap — Multiple sclerose

Een onderzoek met het cannabisextract Sativex bij patiënten met MS dat al eerder in de IACM-Berichten was opgenomen, werd in september ook voorgesteld op het congres van het Europese Comité voor de Behandeling en Onderzoek van Multiple Sclerose (ECTRIMS) in Dusseldorf, Duitsland. In een phase III onderzoek met 572 patiënten "demonstreerde Sativex een statistisch belangrijke en klinisch relevante verbetering in spasticiteit en werd door de MS-patiënten goed verdragen. (Bron: Persmededeling van GW Pharmaceuticals van 14 september 2009)

Wetenschap — Bloeddrukverlaging

Wetenschappers aan de medische faculteit van de Charité in Berlijn, Duitsland, testten de hypothese dat hoge endocannabinoïdenconcentraties de bloeddruk blijvend doen dalen. Nochtans namen ze het tegendeel waar. Anandamide plasmaconcentraties waren in rust rechtstreeks gecorreleerd met een betere resistentie tegen een bloeddrukverlaging tijdens de medische testen die orthostatische stress veroorzaken. (Bron: Schroeder C, et al. Clin Auton Res 2009 Sep 15. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap — Pijn

Wetenschappers aan de universiteit van Sydney verklaarden waarom cannabinoïden acute pijn kunnen versterken terwijl ze chronische pijn reduceren. Endocannabinoïden die in het ruggenmerg ontstaan, kunnen pijn versterken door de synapses van onderdrukkende zenuwcellen te dempen. De pijn bevorderende activiteit van endocannabinoïden neemt af gedurende de ontwikkeling van chronische pijn die geïnduceerd wordt door ontstekingen of zenuwschade. (Bron: Christie MJ & Mallet C. Sci Signal 2009;2(88):pe57.)

Wetenschap — Multiple sclerose

Aan de universiteit Tor Vergata in Rome, Italië, werd door het departement neurowetenschappen de werking van Sativex, een medicijn dat gelijke hoeveelheden THC en CBD bevat, onderzocht bij 20 MS-patiënten. Het cannabisextract had geen invloed op de spasticiteit en het stimuleren van de reflexen. Sativex had ook geen effect op de synthese en de degradatie van de endocannabinoïde anandamide evenals op de expressie van zowel CB1 als CB2 receptoren in de lymfocyten, een type witte bloedcellen. (Bron: Centonze D, et al. Neurol Sci 2009 Sep 19. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])