[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 04 Oktober 2009

Wetenschap: Uitwendige behandeling met cannabinoÔden is doeltreffend in het verminderen van pijn bij patiŽnten met gordelroos (zona)

Onderzoekers aan de Kliniek voor Huidziekten van de universiteit van MŁnster, Duitsland, bestudeerden de werking van een externe behandeling van chronische pijn veroorzaakt door gordelroos, met een cannabinoÔde die de cannabinoÔdereceptoren activeert. In een open label onderzoek kregen 8 patiŽnten met aangezichtspijn (neuralgie van de nervus trigeminus) bij gordelroos een crŤme die de endocannabinoÔde palmitoylethanolamine bevat. Het verloop van de symptomen werd aan de hand van een visuele analoge schaal vastgelegd.

Vijf van de acht patiŽnten (62,5 procent) ervoeren een belangrijke pijnvermindering van 88 procent. De therapie werd door alle patiŽnten goed verdragen. Er deden zich geen onaangename waarnemingen of negatieve bijwerkingen voor. De auteurs concludeerden dat "plaatselijke cannabinoÔdenreceptor agonisten een doeltreffend en goed verdragen adjuvante behandelingsoptie vormen bij postherpetische neuralgie." Deze crŤme is reeds op de Duitse markt verkrijgbaar onder de handelsnaam "Physiogel A.I. CrŤme" voor de behandeling van jeuk.

(Bron: Phan NQ, Siepmann D, Gralow I, Stšnder S. Adjuvant topical therapy with a cannabinoid receptor agonist in facial postherpetic neuralgia. J Dtsch Dermatol Ges. 2009 Sep 10. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

VS: Medische cannabiswetgeving schept verwarring in de staat Washington

In de staat Washington loopt enerzijds een 62 jaar oude patiŽnt met reumatische artritis de kans om meer dan acht jaar gevangenis te krijgen voor de teelt van cannabis voor persoonlijk gebruik en voor drie anderen, terwijl anderzijds in de stad Seattle een coŲperatie van kwekers 2.000 personen bedient zonder veel tussenkomst van de politie. Dat verschil is typisch voor de verwarring die er heerst sinds de kiezers meer dan tien jaar geleden de medische cannabiswetgeving goedkeurden. Een patiŽnt mag tot 15 cannabisplanten hebben en 24 ounces (ongeveer 680 gram) gedroogde toppen.

In Washington is het in tegenstelling tot sommige andere staten een vereiste dat patiŽnten hun cannabisplanten zelf kweken of een verzorger aanstellen om dat voor hen te doen. Maar sommige patiŽnten zijn te ziek om zelf cannabis te kweken en hebben ook geen geld om een kweek op te zetten. Zij hebben dan ook een collectieve kweek of verdeelcentrum opgericht, een situatie die de politie en het gerecht meer en meer verontrusten. De Amerikaanse Burgerrechten Vereniging van Washington begon onlangs gesprekken met de politie van Seattle over de begrenzing van de omvang van de kweekcoŲperatieven. Deze maand sloot de politie in Spokane een verdeelcentrum voor medische cannabis - de eerste keer dat dit in de staat gebeurt - en arresteerde de twee eigenaars. Zij maanden een zestal andere verdeelcentra aan ook hun deuren te sluiten.

Meer op:
hosted.ap.org/dynamic/stories/U/US_MEDICAL_MARIJUANA?SITE=FLTAM&SECTION=HOME&TEMPLATE=news_generic.htm

(Bron: Associated Press van 20 september 2009)

Kort nieuws

Nederland: Coffeeshops
Op 15 september verwierp een Nederlandse rechtbank een verzoek van zes coffeeshops uit twee zuidelijke steden, ingesteld tegen de plannen van hun burgemeesters om de cannabisverkoop stil te leggen. De zaak werd bij de verkeerde rechtbank ingeleid, zei de rechter. De burgermeesters van Roosendaal en Bergen-op-Zoom, beide dicht bij de Belgische grens, verklaarden vorig jaar dat alle acht coffeeshops binnen hun grenzen de deuren moesten sluiten vanaf 16 september om het aantal coffeeshoptoeristen te reduceren. (Bron: Traveller van 16 september 2009)

Wetenschap: Posttraumatische stressstoornis
In een lange termijn studie aan de universiteit van Pittsburg, VS, met 693 jongeren die betrokken waren bij het onderzoek op een leeftijd van 10 tot 12 jaar en tot de leeftijd van 25 jaar gevolgd werden, verhoogde de aanwezigheid van een posttraumatische stressstoornis het risico op cannabisgebruik. Deelnemers met een posttraumatische stressstoornis liepen 13 keer meer risico op geregeld cannabisgebruik. (Bron: Cornelius JR, et al. Addict Behav 2009 Sep 11. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap: Multiple sclerose
Een onderzoek met het cannabisextract Sativex bij patiŽnten met MS dat al eerder in de IACM-Berichten was opgenomen, werd in september ook voorgesteld op het congres van het EURopese Comitť voor de Behandeling en Onderzoek van Multiple Sclerose (ECTRIMS) in Dusseldorf, Duitsland. In een phase III onderzoek met 572 patiŽnten "demonstreerde Sativex een statistisch belangrijke en klinisch relevante verbetering in spasticiteit en werd door de MS-patiŽnten goed verdragen. (Bron: Persmededeling van GW Pharmaceuticals van 14 september 2009)

Wetenschap: Bloeddrukverlaging
Wetenschappers aan de medische faculteit van de Charitť in Berlijn, Duitsland, testten de hypothese dat hoge endocannabinoÔdenconcentraties de bloeddruk blijvend doen dalen. Nochtans namen ze het tegendeel waar. Anandamide plasmaconcentraties waren in rust rechtstreeks gecorreleerd met een betere resistentie tegen een bloeddrukverlaging tijdens de medische testen die orthostatische stress veroorzaken. (Bron: Schroeder C, et al. Clin Auton Res 2009 Sep 15. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap: Pijn
Wetenschappers aan de universiteit van Sydney verklaarden waarom cannabinoÔden acute pijn kunnen versterken terwijl ze chronische pijn reduceren. EndocannabinoÔden die in het ruggenmerg ontstaan, kunnen pijn versterken door de synapses van onderdrukkende zenuwcellen te dempen. De pijn bevorderende activiteit van endocannabinoÔden neemt af gedurende de ontwikkeling van chronische pijn die geÔnduceerd wordt door ontstekingen of zenuwschade. (Bron: Christie MJ & Mallet C. Sci Signal 2009;2(88):pe57.)

Wetenschap: Multiple sclerose
Aan de universiteit Tor Vergata in Rome, ItaliŽ, werd door het departement neurowetenschappen de werking van Sativex, een medicijn dat gelijke hoeveelheden THC en CBD bevat, onderzocht bij 20 MS-patiŽnten. Het cannabisextract had geen invloed op de spasticiteit en het stimuleren van de reflexen. Sativex had ook geen effect op de synthese en de degradatie van de endocannabinoÔde anandamide evenals op de expressie van zowel CB1 als CB2 receptoren in de lymfocyten, een type witte bloedcellen. (Bron: Centonze D, et al. Neurol Sci 2009 Sep 19. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Gratis online evenementen

U kunt alle informatie hier vinden.

Het IACM houdt een gratis webinar-reeks en een gratis online jubileumbijeenkomst van oktober tot november 2020.

Alle webinars worden gehouden in het Engels met ondertiteling in het Duits, Frans, Spaans en Portugees. Alle webinars zullen online beschikbaar zijn tot maart 2021.

De onlinevergadering ter gelegenheid van de 20ste verjaardag van het IACM en ter ere van de 90ste verjaardag van Raphael Mechoulam zal pas op 5 november 2020 live plaatsvinden.

De sprekers in de webinar-reeks zijn Donald I. Abrams, Bonni Goldstein, Franjo Grotenhermen, Manuel Guzmán, Raphael Mechoulam, Kirsten Müller-Vahl, Roger Pertwee, Daniele Piomelli en Ethan Russo.

U kunt alle informatie hier vinden.
 

Conferentie 2021

Het 12e IACM-congres over Cannabinoïden in de Geneeskunde wordt gehouden in Bazel, Zwitserland, van 14 tot 16 oktober 2021.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.