[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 21 September 2009

Nederland: Regering wil buitenlanders uit de coffeeshops bannen

De Nederlandse overheid wil zijn tolerant cannabisbeleid en de zogenaamde coffeeshops waar openlijk cannabis verkocht wordt, behouden maar niet langer als toeristische attractie. Dat schreven de Nederlandse ministers in een brief die naar de pers uitgelekt werd op 8 september. De ministers van justitie, binnenlandse zaken en volksgezondheid schreven dat de vermindering van het aantal coffeeshops en het weigeren van de toegang aan buitenlanders, de criminaliteit en andere nadelige effecten, veroorzaakt door de coffeeshops, moeten verminderen.

Een regeringsnota over een wijziging van het coffeeshopbeleid en andere druggerelateerde zaken wordt in de herfst verwacht. De overheid wil een lidkaartensysteem invoeren om toeristen buiten te houden. Nederland tolereerde de verkoop en het gebruik van cannabis gedurende drie decennia. De teelt en de groothandel van de drug zijn evenwel verboden. Een adviescomitť zei in juli dat het beleid tijdens de laatste 15 jaar oncontroleerbaar was geworden en opnieuw naar kleine private shops voor lokale gebruikers moet teruggaan. De ministers willen dat de gemeenten een lidkaartensysteem invoeren waar leden elk tot drie gram cannabis kunnen kopen met hun (Nederlandse) bankkaart. De ministers zullen ook experimenten toelaten waarbij coffeeshops een grotere voorraad cannabis kunnen opslaan. Momenteel is dat beperkt tot een maximale voorraad van 500 gram.

Meer op:
www.nrc.nl/international/article2354008.ece/Tourists_no_longer_welcome_in_cannabis-selling_coffee_shops

(Bron: NRC Handelsblad van 9 september 2009)

Wetenschap: Succesvolle zetting van een ontwrichte schouder bij een bergbeklimmer na inhalering van cannabis

Artsen aan de universiteit van Zurich en het Kantonziekenhuis Zug, Zwitserland, meldden het gebruik van cannabis om de ontwrichte schouder van een bergbeklimmer opnieuw te zetten. Zonder cannabis had de 22-jarige patiŽnt zeer strak gespannen spieren en na 20 minuten proberen kon de schouder niet terug gezet worden. Een ander klimmer liet weten cannabis bij te hebben. Om een spierontspanning te provoceren aanvaardde de patiŽnt de toediening van cannabis via inhaleren. Hij haalde een paar keer diep in en na ongeveer 5 minuten was de pijn en de spierspanning sterk verminderd en de schouder kon bij de eerste poging gemakkelijk gezet worden.

De artsen schreven dat in het "omschreven geval het spierontspannend effect van cannabis zeer opmerkelijk was, aangezien het zetten van de ontwrichte schouder gemakkelijk uitgevoerd kon worden na de toediening van cannabis." Zij concludeerden dat "cannabisbestanddelen in bepaalde omstandigheden als een snel spierontspannend middel kunnen werken."

(Bron: Schweizer A, Bircher HP. Reposition of a dislocated shoulder under use of cannabis. Wilderness Environ Med 2009;20(3):301-2.)

Wetenschap: Controverse over de aanwezigheid van CB2 receptoren in de zenuwcellen van de hersenen

Het tijdschrift "The Scientist" publiceerde een rapport over de controverse rond het bestaan van cannabinoÔde-2 receptoren op de zenuwcellen in de hersenen, verwijzend naar besluiten van verschillende wetenschappers die in de materie actief zijn. Bijvoorbeeld Dr. Keith Sharkey, een neurobioloog aan de universiteit van Calgary, Canada, die zegt: "Naar mijn gevoel is er onder normale omstandigheden weinig [CB2] in de hersenen" maar de expressie van de receptoren verhoogt bij een kwetsuur of ontsteking. Sharkey en zijn collega's vonden een geringe dichtheid aan CB2 receptoren op een paar zenuwcellen in de hersenen en in het cerebellum, evenals op de immuuncellen zoals de microglia in de hersenen, conform de veronderstelling dat CB2 receptoren meestal consistent afwezig zijn op het hersenweefsel.

Maar het resultaat van een ander studie spreekt dat tegen. Microbioloog Dr. Emmanuel Onaivi van de William Paterson universiteit in Wayne, VS, en zijn collega's ontdekten een brede aanwezigheid van CB2 receptoren op de zenuwcellen. Tot op heden heeft geen ander laboratorium de bevindingen van Onaivi kunnen overdoen. De discussie over het onderwerp in het tijdschrift gaat vooral over de geschikte detectiemethode. De aanwezigheid van CB2 receptoren kan van belang zijn voor de behandeling van bijvoorbeeld autoimmune aandoeningen zoals multiple sclerose.

Meer op:
www.the-scientist.com/news/print/55969/

(Bron: The Scientist van 10 september 2009)

Kort nieuws

VS: CaliforniŽ
Volgens een persbericht van het Openbaar ministerie van San Diego County heeft de politie razzia gehouden in 14 "illegale distributiecentra voor marihuana" en zes aanpalende woningen. Er werden 23 personen aangehouden. In de persmededeling worden de verdeelcentra omschreven als "niet meer dan een winstgeoriŽnteerde drugsdealers verkooppunt waar misbruik gemaakt wordt van de wet op de medische marihuana." Het Marijuana Policy Project (MPP) verklaarde dat met het persbericht "geprobeerd wordt om de acties te verantwoorden door een extreem enge interpretatie van de wet toe te passen." (Bron: Persmededeling van San Diego County District Attorney's Office van 10 september 2009, MPP van 10 september 2009)

Wetenschap: Detectie van cannabisgebruik
Volgens onderzoekers uit New York is het niet altijd mogelijk om een onderscheid te maken tussen het gebruik van geÔsoleerde THC (dronabinol) en cannabis bij het zoeken naar delta-9-tetrahydrocannabivarin (THCV). De detectie van THCV in urine werd voorgesteld om een onderscheid tussen gebruik van geÔsoleerde THC als geneesmiddel en illegaal cannabisgebruik. In een studie met 117 cannabisgebruikers produceerden allen een positieve urinetest voor THC-COOH, een metaboliet van THC, maar vijftig procent had een niet detecteerbare graad van THCV-COOH, een metaboliet van THCV, in de urine. (Bron: Levin FR, et al. Drug Alcohol Depend 2009 Sep 2. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap: Colitis
Volgens onderzoekers aan de universiteit van Barcelona, Spanje, veranderde het endocannabinoÔdensysteem in de weefsels van de dikke darm van patiŽnten die lijden aan ulceratieve colitis. Zij concludeerden uit hun onderzoek dat "de signalenroute voor endocannabinoÔden via de CB2-receptor, een colitis-geassocieerde ontsteking kan verminderen, erop wijzend dat dit een potentieel aangrijpingspunt is voor medicijnen voor de behandeling van darmontstekingen." (Bron: Marquťz L, et al. PLoS One 2009;4(9):e6893.)

Wetenschap: Pijn na blessures
Volgens onderzoek aan de universiteit van MŁnchen, Duitsland, hebben patiŽnten met complexe plaatselijke pijnen na een traumatische blessure, in hun bloed een belangrijk hogere concentratie van de endocannabinoÔde anandamide, dan gezonde personen. De auteurs concludeerden dat het perifere endocannabinoÔdensysteem geactiveerd wordt bij complexe regionale pijnsyndromen. (Bron: Kaufmann I, et al. EUR Surg Res 2009;43(4):325-329.)

Wetenschap: Cannabisafhankelijkheid
Wetenschappers aan de universiteit van Zuid-Carolina te Charleston (VS) onderzochten de werking van busprion (maximum 60 mg per dag) in een placebo gecontroleerde twaalf weken durende studie met vijftig cannabisverslaafde personen. De deelnemers die busprion kregen meldden op 45,2 procent van de dagen gebruikt te hebben, in vergelijking met 51,4 procent van de dagen bij de placebogroep. (Bron: McRae-Clark AL, et al. Drug Alcohol Depend 2009 Aug 20. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2022

De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde wordt uitgesteld tot het najaar van 2022 en zal worden gehouden als een hybride evenement in Zwitserland en online.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.