Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 24 augustus 2009

Authors

IACM — Peiling naar de toedieningmethoden van cannabis en cannabinoïden

De IACM is gestart met een peiling naar de voor- en nadelen van de verschillende toedieningmethoden van op cannabis gebaseerde medicatie en substanties. De vragenlijst is beschikbaar in verschillende talen op de website. Wie cannabis of cannabinoïden gebruikt voor medische doeleinden en twee of meer van de onderstaande substanties of toedieningmethoden gebruikt heeft, wordt uitgenodigd om deel te nemen:

- het roken van cannabis,

- het inhaleren van cannabis met een vaporisator,

- oraal gebruik van cannabis als thee,

- oraal gebruik van cannabis in gebak / tinctuur,

- oraal gebruik van dronabinol / Marinol (THC)

- oraal gebruik van nabilone / Cesamet

- het inhaleren van dronabinol (THC) met een vaporisator,

- Sativex,

- ander gebruik.

De deelnemers blijven anoniem. De peiling werd goedgekeurd door het Ethisch Comité van de Medische faculteit van Hannover en wordt geleid door de voorzitster van de IACM, Dr. Kristen Mueller-Vahl, professor aan de Medische faculteit van Hannover (Duitsland), in samenwerking met Dr. Arno Hazekamp van de universiteit van Leiden (Nederland), Dr. Donald Abrams, professor aan de universiteit van Californië San Francisco (VS), Dr. Ethan Russo, professor aan de universiteit van Montana (VS), Dr. Franjo Grotenhermen van het nova-Institut (Duitsland), Dr. Mark Ware, professor aan de McGill universiteit van Montreal (Canada), Dr. Ricardo Navarrete-Varo, Malaga (Spanje), en Dr. Rudolf Brenneisen, professor aan de universiteit van Bern (Zwitserland).

De vragenlijst is beschikbaar op:

http://www.cannabis-med.org

IACM — Artikels van de Journal of Cannabis Therapeutics zijn nu vrij beschikbaar

De complete inhoud aan artikels die in de Journal of Cannabis Therapeutics gepubliceerd werden, zijn nu vrij beschikbaar op de vernieuwde website van de IACM. Vroeger was deze informatie enkel toegankelijk voor leden van de IACM, met een persoonlijk paswoord, of door betaling van een bijdrage. De artikels geven een uitgebreid overzicht van het therapeutisch gebruik van cannabisproducten en mogelijke nevenwerkingen. Enkele belangrijke artikels werden eveneens in boekvorm uitgegeven.

De nieuwe website heeft een gebruiksvriendelijke zoekfunctie en een verbeterd overzicht waardoor het lokaliseren van de gewenste informatie vergemakkelijkt wordt. Bijvoorbeeld: het programma van de komende IACM Conferentie op 2 en 3 oktober 2009 in Keulen is met de eerste website gelinkt. Ook de meest recente IACM-Berichten worden op de hoofdpagina voorgesteld.

Meer op:

http://www.cannabis-med.org

Klik op "Journal" en dan op "Journal of Cannabis"

Economie — Een belangrijke Amerikaanse ziekteverzekering tekent in voor groot aandelenpakket van GW Pharmaceuticals

GW Pharmaceuticals kreeg op 6 augustus 2009 een stevige duw in de rug voor zijn op cannabis gebaseerde medicijnen toen de Amerikaanse investeringsmaatschappij Great Point Partners een miljoenenaandeel kocht in het bedrijf waardoor de aandelen sterk stegen. De Britse onderneming kweekt op geheime locaties cannabisplanten om haar cannabisextract Sativex te produceren. Zij zeiden dat andere belangrijke investeerders de weg van Great Point Partners zullen volgen in het verwerven van bedrijfsaandelen.

"Blijkbaar wordt Great Point dikwijls gezien als leider op het vlak van fondsenwerving, de mensen houden de bewegingen van dat bedrijf in het oog en volgen dan uiteindelijk ook," zegt analist Paul Cuddon aan Reuters. Eerder liet GW weten dat het 11,2 miljoen dollar (circa 7,9 miljoen euro) had verworven door de verkoop van nieuwe aandelen aan M&G Investment Management, hun grootste institutionele aandeelhouder. Great Point, die een onaangekondigd bod deed op een belangrijk aandelenpakket in GW, tekent in voor 7,6 miljoen nieuwe aandelen aan 78 pence per aandeel (voor ongeveer 6,8 miljoen euro). David Kroin, een van de grondleggers van Great Point zei in een verklaring: "Great Point heeft GW gedurende een periode gevolgd en er een onweerstaanbare investeringsgelegenheid in gezien, vooral na de recente sterke klinische gegevens over Sativex."

Meer op:

- http://www.reuters.com/article/americasMergersNews/idUSL616774120090806

- http://www.gwpharm.com

(Bronnen: Reuters van 6 augustus 2009, persmededeling van GW Pharmaceuticals van 6 augustus 2009)

Wetenschap — Vermagering en stress kunnen de detective van cannabisgebruik beïnvloeden

Volgens een artikel in New Scientist kunnen stress en vermageren de aanzet vormen tot een nieuwe toename van THC metabolieten in het bloed, wat dan resulteert in een positieve drugstest lange tijd na het laatste cannabisgebruik. THC wordt na toediening direct in het vetweefsel opgeslagen. Tijdens de dagen die volgen wordt de stof langzaam door het bloed opgenomen. Vermits THC door vet gemakkelijker geabsorbeerd wordt dan vrijgegeven, kan een voortdurende opname leiden tot accumulatie van THC in het vet. Er wordt verondersteld dat de geaccumuleerde THC achteraf kan vrijkomen in een situatie waar het lichaamsvet snel wordt afgebroken.

Dr. Jonathon Arnold van de universiteit van Sydney, Australië, haalt het voorbeeld aan van een atleet die volhield sinds maanden geen cannabis meer gerookt te hebben maar snel vier kilo aan gewicht verloor en daarna positief testte op cannabis. Om te onderzoeken of snelle afbraak van lichaamsvet hiervan de oorzaak kon zijn, bestudeerden Arnold en collega's het gegeven bij ratten. Zowel een stresshormoon als diëten verhoogden de concentratie van de THC metaboliet THC-COOH in het bloed. Arnold vermoedt dat als THC gedurende lange tijd opgenomen werd, er een voldoende hoog THC-peil kan opgebouwd worden in de lichaamsvetten, om de abnormaal hoge THC-COOH waarden bij mensen te verklaren die beweren dat zij de drug in de afgelopen periode niet gebruikt hebben.

Meer op:

- http://www.newscientist.com/article/mg20327205.100-dieting-could-lead-to-a-dieting-lead-to-positive-cannabis-test/articleshow/4877125.cms

(Bron: New Scientist van 9 augustus 2009)

Kort nieuws

VS — Colorado

Het aantal patiënten dat toelating kreeg om cannabis te gebruiken voor medische doeleinden, is in Colorado sterk toegenomen tijdens de laatste maanden. Het departement volksgezondheid zei dat ze elke maand bijna 2000 nieuwe aanvragen binnen kregen. Tot juni 2009 had volksgezondheid 8.918 aanvragen ontvangen waarvan 4.282 tussen april en juni 2009. (Bron: Denver Daily News van 4 augustus 2009)

Wetenschap — Osteoporose

Volgens dierenonderzoek aan de universiteit van Edinburg, Groot-Brittannië, kan de activering van de CB1 receptor "tegengestelde effecten hebben op het skelet op verschillende leeftijden." Terwijl bij muizen zonder CB1 receptoren een verhoogde beendermassa werd vastgesteld tijdens hun leven als gevolg van verminderde beenderresorptie, ontwikkelden zij later ouderdomsgerelateerde osteoporose met gereduceerde beendervorming. de wetenschappers merkten op dat "cannabinoïde receptor liganden een therapeutische waarde kunnen hebben voor de versterking van de beendermassa en voor het voorkomen van ouderdomsgerelateerde osteoporose." (Bron: Idris AI, et al. Cell Metab 2009;10(2):139-47.)

Wetenschap — Hersenontsteking

Onderzoekers van de Temple universiteit in Philadelphia, VS, toonden met zenuwcelexperimenten aan dat de activering van de CB1 receptor de concentratie van ontstekingsbevorderende substantie Tumor Narcosis Factor Alpha (TNF alpha) vermindert en zenuwcellen kan beschermen tegen ontsteking na of tijdens beschadigingen door neurodegeneratieve ziekten. (Bron: Zhao P, et al. Neuropharmacology. 2009 Aug 3. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap — Verwachting en cannabisgebruik

Onderzoek door Amerikaanse wetenschappers toont aan dat de werking van cannabis in hoge mate bepaald wordt door de verwachtingen van de gebruiker. De studie werd uitgevoerd met 20 jonge cannabisgebruikers die ofwel cannabissigaretten rookten met 2,8 procent THC ofwel placebosigaretten zonder THC. Alle deelnemers aan wie gezegd was dat ze THC kregen maar in werkelijk placebosigaretten, meldden dat zij inderdaad actieve THC-houdende cannabis gerookt hadden. De onderzoekers merkten op dat "zowel de verwachtingen als de farmacologische effecten van marihuana het rookgedrag kunnen veranderen." (Bron: Metrik J, et al. Exp Clin Psychopharmacol 2009;17(4):217-25.)

Groot Brittannië — Oproep tot legalisering

In een artikel van The Times, getiteld "Drugs zijn slecht. We zouden ze moeten legaliseren", verklaren de auteurs: "De schade die door deze markt veroorzaakt wordt, is zowel het gevolg van zijn bestaan als van zijn illegaliteit. Er is slechts één van de twee die kan getackeld worden." Het gaat verder: "De slachtoffers van deze verloren oorlog zijn overal. Er zijn degenen die verkiezen slachtoffer te zijn, … Dan zijn er de toevallige slachtoffers, zie die door junkies beroofd worden voor de bekostiging van hun gewenning, … Er zijn 11.000 doden in het Mexicaanse grensgebied, … Er zijn Britse en Amerikaanse soldaten gedood met wapens die met opiumdollars gekocht werden." (Bron: The Times van 31 juli 2009)