Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 7 juli 2009

Authors

Israël — Belangrijke toename van het aantal patiënten die toelating hebben om cannabis voor medische doeleinden te gebruiken

Ongeveer 700 patiënten hebben momenteel toelating om cannabis te gebruiken voor medische doeleinden en verwacht wordt dat het aantal de 1000 zal overschrijden tegen het einde van dit jaar. De eerste patiënten kregen cannabis in 1999 nadat het gezondheidsministerie het gebruik van de drug legaliseerde voor ernstig zieken. "Ik maak maandelijks een veertigtal nieuwe voorschriften met een gemiddelde vraag voor 100 gram per patiënt per maand," zegt Dr. Yehuda Baruch, hoofd van het psychiatrisch ziekenhuis Abarbanel in Bat Yam. Baruch is de enige arts die aangeduid is door het ministerie van gezondheid om goedkeuring te geven voor cannabisgebruik. Het comité van het ministerie van gezondheid dat in 1999 de beslissing nam om medisch gebruik van cannabis toe te laten, stipuleerde dat de drug enkel gegeven mag worden aan patiënten met ernstige symptomen.

Tot 2005 werden voorschriften uitgereikt voor medische cannabis aan slechts tien patiënten. Het ministerie liet hen toe tot tien cannabisplanten te kweken en tot 200 gram cannabis in hun bezit te hebben. Daarbij mogen patiënten gratis cannabis krijgen van een anonieme kweker die toelating heeft om cannabis te leveren aan patiënten. Er zijn verschillende vrijwilligers die toelating hebben om de drug te transporteren door het hele land om patiënten te bevoorraden. Thans wordt cannabis voorgeschreven door Baruch voor een brede waaier aan ziekten, waaronder multiple sclerose, chronische pijn, Tourette's syndroom en kanker. De producent van cannabis ontvangt geen vergoeding van de staat voor de productie van cannabis en de patiënt betaalt er ook niet voor. Deskundigen wijzen erop dat deze situatie, gezien de stijgende productiekosten, onhoudbaar is. Momenteel is het onduidelijk wie dan voor de cannabis zal moeten betalen. Baruch veronderstelt dat patiënten in de toekomst allicht 5 tot 10 shekel (0,90 tot 1,80 euro) zullen moeten betalen voor een gram.

Meer op:

http://www.haaretz.com/hasen/spages/1094284.html

(Bron: Haaretz van 27 juni 2009)

Wetenschap — De toename van het aantal nieuwe schizofreniegevallen in Groot-Brittannië ondersteunt de hypothese niet dat cannabisgebruik het risico op schizofrenie verhoogt

Volgens een onderzoek door wetenschappers aan de Keele University in Staffordshire, Groot-Brittannië, levert de incidentie (het aantal nieuw vastgestelde gevallen) van schizofrenie in de jaren 1996 tot 2005 geen steun aan de hypothese dat cannabisgebruik het risico op de ontwikkeling van schizofrenie of psychose vergroot. Voor dit onderzoek werden de gegevens geanalyseerd uit 183 artsenpraktijken in Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland. De studie omvatte gegevens van bijna 600.000 patiënten per jaar, wat ongeveer 2,3 procent van de Britse bevolking uitmaakt van 16 tot 44 jaar. Tussen 1996 en 2005 bleef de incidentie van schizofrenie en psychose stabiel of nam af.

Uit een onlangs gepubliceerd onderzoek bleek dat cannabisgebruik verviervoudigde tussen 1972 en 2002 en achttien keer hoger was bij jongeren onder de 18 jaar. Als het risico op schizofrenie 1,8 keer hoger is bij matige gebruikers en 3,1 keer hoger bij zware gebruikers zoals uit een ander onderzoek blijkt en als men aanneemt dat het verhoogd risico blijft bestaan gedurende 20 jaar, dan zou een toename van de incidentie van schizofrenie met 29 procent verwacht moeten worden tussen 1996 en 2005. De onderzoekers concludeerden evenwel dat "de oorzakelijke modellen waarbij cannabis met schizofrenie/psychose gelinkt wordt, niet worden ondersteund door deze studie" en dat "de onderliggende oorzaken van schizofrenie/psychose stabiel bleven of afnamen in de loop van de studieperiode."

(Bron: Frisher M, Crome I, Martino O, Croft P. Assessing the impact of cannabis use on trends in diagnosed schizophrenia in the United Kingdom from 1996 to 2005. Schizophr Res. 2009 Jun 26. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

VS — Maatregel voor medisch gebruik van cannabis voorgesteld aan het Huis van Afgevaardigden

Barney Frank, een lid van het Huis van Afgevaardigden, heeft twee wetsvoorstellen over cannabis ingediend bij het Huis. Het eerste voorstel betreft de wijziging van de federale wetgeving om staten toe te laten te experimenteren met medische cannabis zonder tussenkomst van de federale overheid. Het tweede voorstel zou de straffen voor het "persoonlijk bezit" van cannabis drastisch verminderen.

Doel van het wetsvoorstel medische cannabis is het probleem van de classificatie van cannabis op te lossen. De federale wetgeving staat altijd boven de staatswetten en volgens de federale wetgeving is cannabis illegaal, zelfs voor medisch gebruik. De federale wetgeving stelt ook dat cannabis geen medische waarde heeft en daarom lopen zelfs artsen die het voorschrijven een risico op gerechtelijke vervolging door de federale overheid. Het eerste wetsvoorstel van Barney Frank draagt de titel "The Marijuana Patient Protection Act" (De marihuanapatiënten beschermingswet) en "zal verhinderen dat federale autoriteiten apotheken, kwekers en gebruikers van medische marihuana gerechtelijk vervolgen in de staten waar het gebruik van het middel voor medische redenen legaal is".

Meer op:

- http://www.house.gov/frank/pressreleases/2009/06-19-09-marijuana-bills.html

- http://www.huffingtonpost.com/chris-weigant/barney-frank-introduces-m_b_219263.html

(Bronnen: Persmededeling door Barney Frank van 19 juni 2009, Huffington Post van 22 juni 2009)

Kort nieuws

Wetenschap — Osteoporose

Varianten binnen het gen dat de cannabinoïde-2-receptor codeert, blijken geassocieerd te zijn met osteoporose en lage mineraaldichtheid in de beenderen. Nieuw onderzoek van de universiteit van Bonn, Duitsland, toont aan dat variaties van dit gen geassocieerd worden met de sterkte van de handbeenderen. (Bron: Karsak M, et al. Hum Genet 2009 Jun 30. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap — Opiatenverslaving

Volgens dierenonderzoek door een Franse groep beïnvloedt THC de gevoeligheid van opiatengebruik verschillend in normaal behandelde ratten en in dieren die bij de moeder weggehaald werden na de geboorte. THC verslechterde de gevoeligheid voor opiaten bij normale dieren maar verbeterde die tekorten bij dieren die geen contact meer hadden met de moeder. De auteurs merkten op dat "deze bevindingen wijzen op de zelfmedicatie met cannabis binnen subgroepen van personen die een moeilijke kindertijd doormaakten." (Bron: Morel LJ, et al. Neuropsychopharmacology 2009 Jun 24. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap — Maculaire degeneratie

Leeftijdgebonden maculaire degeneratie is een oorzaak van blindheid. De pigmentcellen van de retina (netvlies) spelen een sleutelrol bij het ontstaan en de ontwikkeling van de ziekte. De macula is het centrale deel van de retina. Onderzoekers van de universiteit van Shanghai, China, toonden aan dat verschillende synthetische cannabinoïden die ageren op CB1 en CB2 receptoren, deze cellen beschermen. Zij concludeerden dat de "modulatie van cannabinoïde receptor tonus overwogen dient te worden als toekomstige therapeutische strategie voor ARMD [leeftijdgebonden maculaire degeneratie]. (Bron: Wei Y, et al. Mol Vis 2009;15:1243-51.)

Wetenschap — Schizofrenie

Eerder gevoerd dierenonderzoek toonde aan dat THC de snelheid waarmee dopamine vrijkomt in het striatum (bepaald hersengebied), tot gevoeligheid voor psychose kan leiden. Nieuw onderzoek van het Hammersmith Ziekenhuis in Londen, Groot-Brittannië, toont aan dat de toediening van 10 mg orale THC aan 13 gezonde vrijwilligers, niet resulteert in de vrijgave van belangrijke hoeveelheden dopamine. De wetenschappers besloten dat deze matige THC-doses niet leiden tot een belangrijke vrijgave van dopamine en dat hun waarnemingen "de gangbare modellen in vraag stellen die aanvoeren dat striatale vrijgave van dopamine als mechanisme fungeert voor cannabis als risicofactor voor schizofrenie." (Bron: Stokes PR, et al. Neuroimage 2009 Jun 16. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap — Migraine

Onderzoekers aan de universiteit van Manchester, Groot-Brittannië, toonden aan dat veranderingen in het gen dat de CB1 receptor codeert, tot een migraineaanval leiden. Zij vergeleken 684 gezonde controlepersonen met 195 personen die aan migrainehoofdpijn lijden. (Bron: Juhasz G, et al. Neurosci Lett 2009 Jun 17. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap — Kaposi's sarcoom

Wetenschappers van de universiteit van Catania, Italië, toonden aan dat een synthetische cannabinoïde (WIN 55,212-2), die zich bindt aan zowel de CB1 als de CB2 receptor, de levensvatbaarheid van Kaposi sarcoomcellen vermindert. Kaposi's sarcoom is een kanker die dikwijls waargenomen wordt bij aidspatiënten. (Bron: Luca T, et al. Eur J Pharmacol 2009 Jun 17. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap — Pijn

Volgens onderzoek aan de universiteit van Miami, VS, trad er in de pijnstillende werking van de synthetische cannabinoïde WIN 55,212-2 geen tolerantieontwikkeling op binnen de zeven dagen in een ratmodel van neuropatische pijn door ruggenmergschade. De werking van morfine daarentegen verminderde in dezelfde behandelingsperiode. (Bron: Hama A, et al. J Rehabil Res Dev 2009;46(1):135-43.)