[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 22 Juni 2009

VS: Rhode Island legaliseert de verkoop van cannabis voor medisch gebruik

Rhode Island is de derde Amerikaanse staat die de verkoop van cannabis toelaat aan chronisch zieken die een vergunning hebben voor medisch gebruik van de drug. De wetgevers stemden op 16 juni het veto van gouverneur Donald L. Carcieri weg. De nieuwe wet laat in de staat tot drie non-profit verkooppunten toe waar cannabis verkocht wordt aan patiŰnten die bij het ministerie van gezondheid zijn geregistreerd.

De drug blijft overeenkomstig de federale wetgeving illegaal maar de Obama-regering heeft laten horen dat de verkooppunten die onder de staatswetten vallen, geen doelwit vormen. Rhode Island begon in 2006 met toelating te geven aan chronisch zieken om cannabis te mogen bezitten maar de legale aankoop van de drug bleef uit. CaliforniŰ en New Mexico zijn de andere twee staten die de verkoop van cannabis voor medische doeleinden toelaten. Carcieri gebruikte zijn vetorecht om het wetsvoorstel te blokkeren dat met een identieke tekst door zowel het Huis van afgevaardigden en de Senaat was aanvaard. Carcieri argumenteerde dat het legaliseren van de verkoop van medische cannabis het gebruik voor niet medische redenen zal verhogen en kinderen schaden.

Meer op:
- www.upi.com/Top_News/2009/06/17/RI-legalizes-sale-of-medicinal-pot/UPI-45651245275711/
R.I. legalizes sale of medicinal pot
- hosted.ap.org/dynamic/stories/U/US_MEDICAL_MARIJUANA_RHODE_ISLAND?SITE=FLTAM&SECTION=HOME&TEMPLATE=news_generic.htm

(Bronnen: Associated Press van 16 juni 2009, UPI van 17 juni 2009)

Kort nieuws

VS: Steun voor legalisering
Een vooraanstaand onderzoeker naar de werking van cannabis roken op de LONGen, spreekt zich in een interview uit tegen criminalisering van cannabisgebruikers. "In het begin, toen we er in ons onderzoek van uit gingen dat er een negatieve invloed moest zijn op de gezondheidstoestand van de LONGen, was ik tegen legalisering omdat ik dacht dat het zou leiden tot meer gebruik en dus ook tot een verhoging van de effecten op de gezondheid," zei Dr. Donald Tashkin, professor aan de universiteit van CaliforniŰ in Los Angeles. "Maar nu ben ik voor legalisering. Ik wil niemand aanmoedigen om eender welke substantie te roken. Maar ik denk niet dat het als een illegale stof moet gestigmatiseerd worden. Tabak roken veroorzaakt veel meer schade en in termen van intoxicatie veroorzaakt alcohol veel meer schade." (Bron: Taiwan News van 24 mei 2009)

Wetenschap: Veroudering
Fundamenteel onderzoek wees uit dat cannabino´den de werking afzwakken van de veroudering bij ontsteking en nieuwe vorming van zenuwen. Bijvoorbeeld, activering van cannabino´dereceptoren veroorzaakte de vorming van nieuwe zenuwcellen in de hippocampus (bepaald gebied in de hersenen) bij oude ratten. (Bron: Marchalant Y, et al. Neurobiol Dis 2009 Feb 5. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap: Ziekte van Alzheimer
In celexperimenten werd aangetoond dat de activering van de CB2 receptor in gliacellen het induceren mogelijk maakt van de verwijdering van bŔta amylo´d uit menselijk weefsel. CB2 receptoren komen in normale omstandigheden naast niet voor in de hersenen maar hun aantal verhoogt in gliacellen bij chronische ontsteking zoals bij de ziekte van Alzheimer. BŔta amylo´d is de belangrijkste component van amylo´d plaques in de ziekte van Alzheimer. De verwijdering ervan wordt momenteel beschouwd als een van de meest beloftevolle experimentele benaderingen in de behandeling van deze ziekte. (Bron: Tolˇn RM, et al. Brain Res 2009 Jun 5. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap: Zwaarlijvigheid
Volgens dierenonderzoek aan het Franse instituut INSERM verhoogde de activering van de CB2 receptor ontstekingen die geassocieerd werden met zwaarlijvigheid en verhoogde insulineresistentie. De auteurs concludeerden dat "CB2 receptor antagonisten een nieuwe therapeutische weg openen voor het beheersen van metabolische stoornissen die met zwaarlijvigheid geassocieerd worden." (Bron: Deveaux V, et al. PLoS ONE 2009;4(6):e5844.)

Wetenschap: Kankerpijn
In een diermodel van beenderkanker werd de pijn verminderd door activering van CB1 receptoren in het ruggenmerg door middel van cannabino´den. (Bron: Furuse S, et al. Anesthesiology 2009 Jun 8. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap: Kankerpijn
In een diermodel van beenderkanker werd de pijn verminderd door activering van CB1 receptoren in het ruggenmerg door middel van cannabino´den. (Bron: Furuse S, et al. Anesthesiology 2009 Jun 8. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap: Rhabdomyosarcoom
Volgens onderzoek aan de Complutense universiteit van Madrid, Spanje, verminderden zowel de synthetische cannabino´de HU210 als de natuurlijke cannabino´de dronabinol (THC) de levensvatbaarheid van rhabdomyosarcoomcellen. Rhabdomyosarcoom is een kanker die voortkomt uit beenderspiercellen. (Bron: Oesch S, et al. Mol Cancer Ther 2009 Jun 9. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie]).

Wetenschap: Diabete neuropathie
Zenuwcellen die bewaard werden in een oplossing met hoge suikerconcentraties vertoonden een verzwakte neurietvorming. Activering van de CB1 receptor van die zenuwcellen met een synthetische cannabino´de (HU210) verlengde de neuriet in een dosisafhankelijke omvang. De onderzoekers merkten op dat CB1 receptoren hun zenuwbeschermende functie behouden, zelfs in een omgeving met een hoge suikerconcentratie. (Bron: Zhang F, et al. Neuropharmacology 2009 Jun 3. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2021

 De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde zal online worden gehouden van 14 tot 16 oktober 2021. Registratie is gratis.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.