[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 19 Januari 2009

IACM: Oproep voor Lezingen op de IACM Conferentie in oktober 2009

OPROEP VOOR LEZINGEN: Het programmacomitť nodigt u uit om uw onderzoek voor te stellen op de 5de IACM Conferentie over CannabinoÔden in de Geneeskunde die in Keulen, Duitsland, doorgaat op 2-3 oktober. Voor mondelinge presentaties kan u uw samenvatting via internet insturen tot 15 april 2009 en voor schriftelijke presentaties tot 15 juni 2009 op het adres info@cannabis-med.org. Indien uw uittreksel aanvaard is krijgt u vrije toegang tot de bijeenkomst. Sprekers kunnen de IACM vragen voor een tussenkomst in de reiskosten.

IACM AWARD: Tijdens de bijeenkomst zal de IACM vier personen huldigen voor hun bijzondere prestaties op het vlak van de herintroductie van het medisch gebruik van cannabis en cannabinoÔden. In het IACM Prijzencomitť zetelen Donald Abrams, Ester Fride, Giovanni Marsicano, Mario van der Stelt, Mauro Maccarrone en Raphael Mechoulam. Zij zullen de Prijswinnaars selecteren. Aan elke Award is een prijzengeld verbonden van 500 EURo (ongeveer 650 dollar).

IACM ALGEMENE VERGADERING: Tijdens de bijeenkomst zal de IACM zijn jaarlijkse Algemene Vergadering houden. Gewone leden zullen een nieuwe Beheerraad (maximum 10 leden) kiezen, de voorzitter inbegrepen. Steunende leden zullen de patiŽntenvertegenwoordigers kiezen (maximum 2 leden). Leden van de IACM zijn uitgenodigd om kandidaten voor te stellen per e-mail aan info@cannabis-med.org. Tijdens de Algemene Vergadering kunnen eveneens voorstellen gedaan worden. IACM-leden krijgen een geschreven uitnodiging voor de Algemene Vergadering samen met de gedrukte versie van het IACM-Nieuws in juli.

Meer informatie over de IACM 2009 Conferentie en over de Oproep voor Lezingen op
www.iacm2009.org

VS: Discussie over de toepassing van de cannabiswetgeving in Michigan

In november 2008 werd Michigan de 13de staat van de VS die medisch gebruik van cannabis legaliseerde. Onlangs werden een aantal voorstellen voor regulering van het medisch cannabisprogramma voorgelegd tijdens een hoorzitting van het departement voor volksgezondheid waarop zij door het publiek op veel kritiek werden onthaald. Er werd door sommigen gezegd dat de voorstellen niet in overeenstemming zijn met de wet die de burgers in november gestemd hebben.

Medische gebruikers van cannabis hekelden het voorstel dat bepaalt dat bruikbare cannabis in een afgesloten ruimte moet bewaard worden en dat verzorgers een inventaris moeten bijhouden van hun cannabis. Zij hadden ook vragen bij voorstellen die de overheid zou toelaten de inventaris van patiŽnten die cannabis medisch gebruiken te controleren en verbod op te leggen om zichtbaar cannabis medisch te gebruiken, zelfs al gebeurt dit op privť-terrein. Zij merkten op dat de wet die door de kiezers aangenomen werd maar weinig ruimte biedt voor inmenging door de staat, behalve voor de invoering van een systeem van identificatiebewijzen voor patiŽnten die cannabis medisch gebruiken en bepalen welke ziekten in aanmerking komen om het gebruik van de substantie door een patiŽnt te aanvaarden. Een afgevaardigde van het departement zei dat het de bedoeling was van de publieke hoorzitting om gegevens in te winnen over welke regels zouden kunnen werken en welke niet.

Meer op:
cannabisnews.com/news/24/thread24405.shtml

(Bron: City Pulse van 5 januari 2009)

Kort nieuws

VS: Teelt van cannabis
De DEA (Drug Enforcement Administration) heeft een verzoek verworpen van een professor van de Universiteit van Massachusetts-Amherst om cannabis te kweken voor medisch gebruik. In zijn beslissing van 7 januari meldt de DEA dat Lyle Craker, een horticulturist die het universiteitsprogramma leidt over de medicinale plant, niet kon aantonen dat het langdurige monopolie van de overheid om de drug voor medisch onderzoek te produceren en te verdelen, "ontoereikend" was. Volgens Craker's mist de cannabis uit de teelt van de overheid, de potentie die medische onderzoekers nodig hebben om belangrijke vooruitgang te maken. Hij stelde ook dat er onvoldoende vrije toegang was tot de drug voor wetenschappers in het hele land die ermee willen werken. (Bron: Associated Press van 13 januari 2009)

VS: New Mexico
Het departement volksgezondheid aanvaardt aanvragen van non-profit organisaties die cannabis voor medisch gebruik willen kweken en verdelen aan gecertificeerde patiŽnten in New Mexico. Erkende patiŽnten kunnen ook een aanvraag indienen om de cannabis voor hun eigen medisch gebruik zelf te kweken. Het departement kondigde op 9 januari aan dat de regels voor de identificatie zijn vastgelegd en dat een productie- en distributiesysteem overeenkomstig het medisch cannabis programma van de staat, in werking trad in 2007. (Bron: Associated Press van 9 januari 2009)

BelgiŽ: Onderzoek medische cannabis
Professor Tom Decorte van de Universiteit van Gent superviseert een peiling bij mensen die cannabis kweken (illegaal) voor medische doeleinden. Er worden deelnemers gezocht. Het onderzoek gebeurt door interviews met kwekers die bereid zijn hieraan mee te werken. De voorwaarden zijn: wonen in het Nederlandstalig landsgedeelte van BelgiŽ en minstens ťťn maal geoogst hebben voor medisch gebruik. De informatie is confidentieel en enkel voor wetenschappelijke gebruiksdoeleinden. Kwekers die wensen deel te nemen kunnen contact opnemen met Robert Timmers op robert.timmers@ugent.be. (Bron: Persoonlijke communicatie)

Wetenschap: Hoge bloeddruk
Volgens onderzoek aan de Universiteit van Nottingham, GB, verminderden de endocannabinoÔden en een synthetische cannabinoÔde (WIN55,212-2) de bloeddruk bij ratten. De verhoogde bloeddruk werd veroorzaakt door bepaalde stoffen. Deze werking werd geassocieerd met een versterkte uitzetting van de aders. In ratten met een normale bloeddruk verminderden deze cannabinoÔden de bloeddruk niet. (Bron: Ho WS, et al. Br J Pharmacol 2009;156(1):94-104.)

Wetenschap: Bescherming van het HART
Dierenonderzoek met ratten toonde aan dat de endocannabinoÔde anandamide het HART beschermde tegen schade veroorzaakt door doxorubicin. Doxorubicin is een medicament dat gebruikt wordt in de behandeling van kanker. (Bron: Hydock DS, et al. J Cardiovasc Pharmacol Ther. 2009 Jan 7. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap: Ajulemisch zuur
Onderzoek met menselijke cellen en muizen toont aan dat ajumelisch zuur, een synthetische cannabinoÔde in klinisch onderzoek, de vorming van lipoxin A4 verhoogt. Lipoxin A4 is een stof die geproduceerd wordt door het lichaam om ontstekingen tegen te gaan. (Bron: Zurier RB, et al. FASEB J. 2009 Jan 5. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie]

VS: Directeur-generaal van de gezondheidsdienst
Barack Obama heeft Dr. Sanjay Gupta, een neurochirurg, de functie aangeboden van directeur-generaal van de gezondheidsdienst. De man staat bekend om zijn oppositie tegen de legalisering van cannabis voor medisch gebruik in 13 Amerikaanse staten. De directeur-generaal van de gezondheidsdienst van de VS is de belangrijkste woordvoerder wat betreft zaken van volksgezondheid bij de Amerikaanse overheid. (Bron: Washington Post van 6 januari 2009)

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2021

 De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde zal online worden gehouden van 14 tot 16 oktober 2021. Registratie is gratis.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.