Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 12 december 2008

Authors

Duitsland — Eerste patiënten krijgen cannabis van het Nederlandse cannabisprogramma

Op 27 november 2008 kregen vier patiënten van het Federaal Instituut voor Farmaceutische en Medische Producten (BfArM), dat behoort tot het federaal gezondheidsministerie, bericht dat zij vanaf begin 2009 medische cannabis zullen ontvangen die onder het Nederlandse cannabisprogramma geproduceerd wordt. Sinds juli 2007 hebben een dertigtal patiënten van het BfArM de toelating gekregen om medische cannabis te gebruiken. Nochtans verwijst de toelating gewoonlijk naar een vloeibaar cannabisextract dat door een Duits bedrijf uit Nederlandse cannabis geproduceerd wordt. Dit extract leverde geen bevredigende oplossing voor een aantal van deze patiënten.

Op 3 december verwierp het Gezondheidscomité van het Duitse parlement, zoals verwacht, twee grotendeels identieke voorstellen van de Groenen en de Linkse Partij om het medisch gebruik van cannabis op aanbeveling van een arts te decriminaliseren. Medisch gebruik blijft beperkt tot uitzonderlijke gevallen. De regeringspartijen verantwoordden hun beslissing door te stellen dat een wettelijke goedkeuring van op cannabis gebaseerde medicijnen onder de federale drugwetgeving aan de vraag van de patiënten kan voldoen. Momenteel loopt een multicentrisch onderzoek om de goedkeuring van dronabinol te bekomen voor patiënten met multiple sclerose die lijden aan chronische pijn. Er is maar weinig informatie beschikbaar over deze situatie omdat de deelnemende artsen de gegevens als vertrouwelijk aanzien.

(Bron: Persoonlijke communicatie)

Wetenschap — China: In China werd in het graf van een sjamaan THC-houdende cannabis ontdekt van 2700 jaar oud

De Journal of Experimental Botany publiceerde onlangs een artikel over het biochemisch en genetisch onderzoek op een 2700 jaar oud staal cannabis van 789 gram uit een graf in Xinjiang, China. Het plantmateriaal was begraven naast een man van het Kaukasische type met licht haar en blauwe ogen, vermoedelijk een sjamaan van de Gushi-cultuur, in de omgeving van Turpan in Noordwest China. De extreme droogte en de alkalische grond hebben een goede bewaring mogelijk gemaakt. Daardoor kon een team van wetenschappers heel omzichtig de cannabis analyseren die nog steeds groen was doch zijn onmiskenbare geur verloren had.

Het multidisciplinaire team uit China, Groot-Brittannië, Italië, de VS en andere landen, toonden aan dat de cannabis gecultiveerd was en zowel THC als de metabolieten ervan bevatte, evenals THCA-synthase, het eiwit dat de plant toelaat THC te produceren. Dat betekent dat in de Gushi-cultuur cannabis gebruikt werd als een medicijn of als hulpmiddel om de geest te verruimen. "Voor zover we weten levert dit onderzoek de oudste documentatie op over cannabis als een farmacologisch actieve stof." Zo wordt gezegd in de verhandeling van hoofdauteur Dr. Ethan Russo.

Meer op:

http://www.thestar.com/sciencetech/article/544684

Het originele artikel en een aanvullend artikel met foto's zijn beschikbaar online op: http://jxb.oxfordjournals.org/cgi/reprint/59/15/4171

http://jxb.oxfordjournals.org/cgi/data/ern260/DC1/1

(Bronnen: Persoonlijke communicatie met Ethan Russo; Canadian Press van 27 november 2008; Russo EB, Jiang HE, Li X, Sutton A, Carboni A, Del Bianco F, Mandolino G, Potter DJ, Zhao YX, Bera S, Zhang YB, Lü EG, Ferguson DK, Hueber F, Zhao LC, Liu CJ, Wang YF, Li CS.Phytochemical and genetic analyses of ancient cannabis from Central Asia. J Exp Bot 2008;59(15):4171-82.)

Nederland — Nieuwe associatie voor medisch cannabisgebruik

De Nederlandse Associatie voor legale Cannabis en haar Stoffen als Medicatie (NCSM) werd onlangs opgericht in antwoord op de positieve ontwikkeling van het Nederlandse medische cannabis programma. Het is een onafhankelijke non-profit organisatie die zijn activiteiten kan uitvoeren dankzij donaties.

De NCSM is een kennisplatform en discussieforum over het medisch gebruik van cannabis. Het doel van de NCSM is het verbeteren van de aanvaarding van medische cannabis door dialoog en via een wetenschappelijke benadering. Tegelijkertijd is er duidelijk de intentie om te luisteren naar de opinie en de ervaringen van patiënten en hun verzorgers. De NCSM werkt enkel met professionelen op het gebied van medische cannabis. De NCSM wil actief deelnemen aan het medisch cannabisbeleid, onderzoek en voorlichting.

Meer informatie op:

http://www.ncsm.nl

(Bron: Persoonlijke communicatie met Arno Hazekamp)

Wetenschap — THC bij chronische pijn

In een open klinische studie werden de werking en de negatieve bijwerkingen van orale THC (dronabinol) onderzocht bij 13 patiënten met chronische pijn die geen verlichting vonden in de conventionele farmacotherapie.

Vijf van de dertien patiënten meldden een adequate reactie op de behandeling terwijl acht patiënten een inadequate of helemaal geen respons meldden. Zeven patiënten hadden geen negatieve bijwerkingen, zes patiënten meldden negatieve bijwerkingen wat resulteerde in het stopzetten van de behandeling bij twee patiënten. De Amerikaanse onderzoekers concludeerden uit hun waarnemingen dat "orale THC een waardevolle therapeutische optie kan betekenen voor bepaalde patiënten met chronische, niet kwaadaardige pijn, die niet reageren op voorafgaande behandelingen."

(Bron: Haroutiunian S, Rosen G, Shouval R, Davidson E. Open-Label, Add-on Study of Tetrahydrocannabinol for Chronic Nonmalignant Pain. J Pain Palliat Care Pharmacother 2008;22(3):213-217.)

Kort nieuws

Zwitserland — Geen legalisering

Op 30 november hebben de Zwitserse kiezers een voorstel verworpen voor de legalisering van teelt en bezit van cannabis. De voorstemmers geraakten niet verder dan 36,8 procent terwijl 62,2 procent van de kiezers tegenstemde. Een wijziging van de drugwetgeving werd door een grote meerderheid van 68 procent aanvaard. Daarmee wordt onder meer het medisch gebruik van dronabinol (THC) versoepeld. Er is evenwel geen duidelijkheid over de concrete uitvoering ervan. (Bronnen: Swissinfo.ch, persoonlijke communicatie)

VS — Hawaii

Het aantal patiënten dat medische cannabis gebruikt in Hawaii (1,3 miljoen inwoners) is met 87 procent gestegen in de laatste twee jaar. Volgens het departement openbare veiligheid waren op 30 juni 2008 over de hele staat 4200 patiënten geregistreerd. Een reden voor de stijging is de uitbreiding van het aantal artsen dat cannabis aan de patiënten voorschrijft (85 artsen in 2008). (Bron: Honolulu Advertiser van 24 november 2008)

VS — Californië

Op 1 december verwierp het Amerikaanse Hooggerechtshof zonder motivering een beroep dat ingesteld was door een Californische stad. Er werd gevraagd de beslissing van een lagere rechtbank te vernietigen waarin gesteld wordt dat de politie de in beslag genomen medische cannabis moet teruggeven aan de patiënt. Het Hooggerechtshof van de staat weigerde eerder dit jaar de zaak te herzien. "Het staat nu vast dat de staatspolitie geen medische cannabisgebruikers kan arresteren of hun medicijn in beslag nemen," zei een afgevaardigde van Americans for Save Access. (Bron: San Francisco Chronicle van 2 december 2008)

Wetenschap — Cannabidiol

Volgens een dierenstudie is de niet psychoactieve cannabinoïde cannabidiol (CBD) een stof die het ontwaken veroorzaakt. CBD activeert de zenuwcellen in hersengebieden waar het ontwaken wordt geïnduceerd. (Bron: Murillo-Rodríguez E, et al. Behav Neurosci 2008;122(6):1378-82.)

VS — Dood in de cel

De moeder van een gevangene met tetraplegie die stierf in de gevangenis van Washington DC in 2004, heeft een financiële overeenkomst afgesloten met de overheid van het District. De overeenkomst werd bereikt in een zaak rond de controversiële dood van Jonathan Magbie, een 27 jarige man uit Maryland die verlamd was vanaf zijn nek. Magbie stierf de vierde dag van zijn gevangenisstraf van 10 dagen die hij opgelegd kreeg voor het bezit van cannabis die hij gebruikte voor medische doeleinden. De gevangenis was niet voorzien van een ventilator die hij nodig had om tijdens de nacht te kunnen ademen. Hij stierf door ademhalingsproblemen. (Bron: Washington Post van 3 december 2008)

VS — Californië

Het Hooggerechtshof van de staat Californië oordeelde op 24 november dat wie cannabis levert aan een patiënt met een doktersvoorschrift voor de drug, kan vervolgd worden voor drughandel. Beide partijen waren het erover eens dat het vonnis de Californiërs zal aanzetten om medische cannabis te kopen in patiëntenverenigingen die op basis van de wet van 2003 daarvoor een vergunning hebben, en niet van een individuele verkoper. (Bron: San Francisco Chronicle van 24 november 2008)

Wetenschap — Cannabis en nicotine

In een uitgebreide tweelingstudie werd het verband tussen cannabisgebruik en nicotineverslaving onderzocht. De onderzoekers concludeerden dat personen die vroeg met cannabisgebruik beginnen een verhoogd risico lopen op nicotineafhankelijkheid doch dat dit risico is grotendeels te wijten aan gewone genetische gevoeligheid. "Er is geen bewijs van oorzakelijk verband tussen cannabisgebruik en nicotineafhankelijkheid," zo schreven zij. (Bron: Agrawal A, et al. Addiction 2008;103(11):1896-904.)