[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 19 November 2008

VS: Michigan is de dertiende staat die medisch cannabisgebruik legaliseert

De kiezers in Michigan hebben op 4 november met een overweldigende meerderheid een maatregel goedgekeurd over het medisch gebruik van cannabis waardoor ze de dertiende staat zijn die het medisch gebruik van de drug toelaat voor ernstig zieke patiŽnten. Het voorstel werd met 63 procent van de stemmen aangenomen. Geregistreerde patiŽnten kunnen niet meer door de staat vervolgd worden voor het aankopen, telen en gebruiken van kleine hoeveelheden cannabis. Van de andere twaalf staten met een medische cannabiswetgeving zijn er acht waarbij dit via een volksstemming gebeurde zoals in Michigan; bij de vier overige kwam de legalisering via de staatswetgeving tot stand. Alaska, Arizona, CaliforniŽ, Colorado, Hawaii, Maine, Nevada, New Mexico, Oregon, Rhode Island, Vermont en Washington hebben het medisch gebruik van cannabis gelegaliseerd.

Hoewel de maatregel, overeenkomstig de staatswetgeving, geregistreerde patiŽnten van vervolging vrijstelt bij cannabisgebruik, houdt dit niet in dat legale verdeelcentra voor de drug gecreŽerd worden. Het zal ook geen invloed hebben op het federaal cannabisverbod waarin het bezit van cannabis voor eender welk doel illegaal is. Barack Obama, de nieuwe president, heeft evenwel herhaaldelijk tijdens zijn verkiezingskampanje voor het presidentschap aangekondigd dat hij de federale razzia's op verdeelpunten van medische cannabis zou stopzetten in de staten die hun eigen wetgeving hierover hebben.

Meer op:
www.mlive.com/kzgazette/news/index.ssf/2008/11/voters_approve_medical_marijua.html
www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?f=/c/a/2008/05/12/MNKK10FD53.DTL

Resultaten van de tien volksstemmingen over cannabisgebruik die op 4 november 2008 gehouden werden, vindt u op:
www.norml.org/index.cfm?Group_ID=7742

(Bronnen: Associated Press van 5 november 2008, San Francisco Chronicle van 12 mei 2008)

Wetenschap/Europa: Handelsvergunning voor rimonabant ingetrokken en stopzetting van klinisch onderzoek naar cannabinoÔde receptor antagonisten

Het EURopese Geneesmiddelen Agentschap (EMEA) heeft de opheffing aanbevolen van de handelsvergunning voor Acomplia (rimonabant), een cannabinoÔde receptor antagonist die ontwikkeld werd en verhandeld door Sanofi-Aventis. Het agentschap heeft besloten dat de voordelen van rimonabant niet langer opwegen tegen de risico's en dat de verhandelingvergunning moet geschorst worden in heel de EURopese Unie. Acomplia was in de EURopese Unie toegelaten sinds juni 2006 voor de behandeling van zwaarlijvige patiŽnten. Het EMEA verklaarde dat er volgens nieuw onderzoek ongeveer dubbel zoveel risico is op psychiatrische stoornissen bij obese of zwaarlijvige patiŽnten die Acomplia kregen, in vergelijking met degenen die een placebo kregen. Daarenboven merkte het agentschap op dat de effectiviteit van Acomplia in de klinische praktijk beperkter was dan op basis van het klinisch onderzoek werd aangenomen.

Het bedrijf Sanofi-Aventis zei op 5 november dat het onderzoek naar rimonabant wordt stopgezet en enkele uren later meldde ook de firma Pfizer dat zij het onderzoek op een vergelijkbare drug stopzetten. Beide middelen werkten door het blokkeren van cannabinoÔde 1 receptoren die geactiveerd worden door endocannabinoÔden en THC. Als ze geactiveerd worden veroorzaken ze een verhoogde eetlust. Als ze geblokkeerd worden verminderen ze de eetlust. Enkele jaren geleden beschouwden veel wetenschappers rimonabant als een opmerkelijk geneesmiddel, het leek veelbelovend in de behandeling van diabetes, voor een lagere cholesterol, om te stoppen met roken en tegen misbruik van alcohol, cannabis en cocaÔne. Maar er werd ook voor gewaarschuwd dat het blokkeren van de CB1 receptor het risico op depressie en zelfmoord kan verhogen. Sanofi-Aventis zei in een korte verklaring dat het alle lopende klinische studies met rimonabant stopzette "wegens recente vragen door bepaalde nationale gezondheidsautoriteiten."

Meer op:
www.emea.europa.eu/humandocs/PDFs/EPAR/acomplia/53777708en.pdf
hosted.ap.org/dynamic/stories/F/FAILED_DIET_DRUGS?SITE=FLTAM&SECTION=HOME&TEMPLATE=news_generic.htm

(Bronnen: Persbericht van het EURopese Geneesmiddelen Agentschap van 23 oktober 2008, Associated Press van 5 november 2008)

Wetenschap: Cannabisextract had geen psychopathologisch of cognitief effect bij MS-patiŽnten in klinische studie

Volgens een placebo gecontroleerde klinische studie, uitgevoerd aan de universiteit van Rome, ItaliŽ, veroorzaakte het cannabisextract Sativex geen psychopathologische toestand of cognitieve gebreken bij patiŽnten met multiple sclerose. In dit acht weken durend crossover onderzoek kregen 17 patiŽnten Sativex en placebo gedurende drie weken elk.

De onderzochte variabele psychopathologische en cognitieve waarden na cannabis en placebo vertoonden geen significante verschillen. Een belangrijke positieve wisselwerking werd waargenomen tussen THC gehalte in het bloed en waarden van agressief gedrag en paranoÔde neigingen. De onderzoekers besloten dat "behandeling met cannabinoÔden geen psychopathologie veroorzaakte en het cognitieve vermogen niet verzwakte bij MS-patiŽnten die geen gebruikservaring hadden met cannabis. Nochtans doet de positieve correlatie tussen het delta-9-tetrahydrocannabinolpeil in het bloed en de psychopathologische waarden vermoeden dat bij doses die hoger zijn dan deze die gebruikt zijn overeenkomstig de therapeutische bepalingen, interpersonele gevoeligheid, agressie en paranoÔde neigingen kunnen ontstaan."

(Bron: Aragona M, Onesti E, Tomassini V, Conte A, Gupta S, Gilio F, Pantano P, Pozzilli C, Inghilleri M. Psychopathological and cognitive effects of therapeutic cannabinoids in multiple sclerosis: a double-blind, placebo controlled, crossover study. Clin Neuropharmacol. 2008 Oct 23. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Kort nieuws

VS: Massachusetts
Op 4 november stemden 65 procent van de kiezers voor een maatregel die de strafvervolging voor het bezit van maximaal een ounce (28,5 gram) cannabis vervangt door een gewone geldboete van ten hoogste 100 dollar (ongeveer 78 EURo). Massachusetts is de dertiende staat die het persoonlijk gebruik en het bezit van cannabis decriminaliseert. (Bron: NORML van 5 november 2008)

Wetenschap: Pijn
In een dierenstudie werd aangetoond dat pijn die verband houdt met beenderkanker resulteerde in een vermindering van het anandamidepeil in de huid. De terugval werd geassocieerd met een stijging van de anandamidedegradatie door vetzuuramidhydrolase (FAAH). Plaatselijke injecties met anandamide verminderden de pijn. De onderzoekers concludeerden dat de "manipulatie van perifere signalering van endocannabinoÔden, een veelbelovende strategie is voor de behandeling van beenderkankerpijn." (Bron: Khasabova IA, et al. J Neurosci 2008;28(44):11141-52.)

Wetenschap: Schizofrenie
Mensen die na cannabisgebruik langdurige psychotische episodes meemaakten, kunnen vroege tekenen van schizofrenie vertonen, volgens onderzoekers van de Aarhus universiteit in Denemarken. Tussen 1994 en 2005 kregen 609 personen een behandeling voor cannabis geÔnduceerde psychose en 6.476 anderen werden behandeld voor een schizofrenie spectrum stoornis. Neigingen tot beide psychiatrische stoornissen droegen in gelijke mate bij tot het risico op een latere behandeling voor schizofrenie en cannabis geÔnduceerde psychose. De onderzoekers concludeerden uit hun studieresultaten dat "cannabis geÔnduceerde psychose een vroeg teken kan zijn van schizofrenie, eerder dan een afzonderlijke klinische entiteit." (Bron: Arendt M, et al. Arch Gen Psychiatry 2008;65(11):1269-74.)

Wetenschap: Gewichtsvermindering
Volgens Italiaanse onderzoekers resulteerde een gewichtsvermindering bij 49 mannen in een wijziging van de concentratie aan endocannabinoÔden in het bloed. Na een jaar van gewijzigde levensstijl en een gemiddelde afname in lichaamsgewicht van 6,4 kilo, was de plasmaspiegel van 2-arachidonoyl glycerol verminderd met 62 procent en de anandamide met 7 procent. (Bron: Di Marzo V, et al. Diabetologia. 2008 Oct 30. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2022

De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde wordt uitgesteld tot het najaar van 2022 en zal worden gehouden als een hybride evenement in Zwitserland en online.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.