[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 31 Oktober 2000

Wetenschap: THC vermindert misselijkheid en braken als gevolg van HIV-therapie.

Nieuwe onderzoeksresultaten tonen aan dat 85 % (23/27) van de HIV/AIDS-patiŽnten die dronabinol (THC) - het meest aktieve element van de cannabisplant - toevoegden aan hun antiretrovirale therapie, maar half zoveel last hadden van symptomen als misselijkheid en braken. Deze resultaten werden voorgesteld op 23 oktober op het Vijfde Kongres over medische behandeling van HIV-patiŽnten in Glasgow (Schotland).

Misselijkheid en braken zijn veel voorkomende bijwerkingen van antiretrovirale medicijnen die gebruikt worden voor de behandeling van HIV-infekties. Het onderzoek werd uitgevoerd met marinol-kapsules die synthetische dronabinol in sesamolie bevatten.

"Marinol blijkt te werken als een middel om misselijkheid te onderdrukken bij mensen die chemotherapie ondergaan", zei dokter Roger Anderson van Anderson Clinical Research, Pittsburgh, leider van het onderzoeksteam. "De resultaten die we vandaag voorleggen tonen aan dat marinol ook bruikbaar kan zijn voor patiŽnten die misselijk worden van hun HIV-behandeling. Dit is belangrijk omdat bijwerkingen als misselijkheid en braken dikwijls oorzaak zijn van gemiste doses antiretrovirale medikatie".

Het onderzoek gebeurde bij patiŽnten die een behandeling kregen met een vaste toediening van antiretrovirale medikatie. Van 27 patiŽnten kregen er 14 tweemaal per dag 2,5 mg dronabinol binnen het uur na hun medikatie, de overige 13 kregen gedurende 6 weken 5 mg dronabinol voor het slapen gaan. Bij het begin van het onderzoek en tijdens de zes daaropvolgende weken, werd de patiŽnten gevraagd hoeveel minuten zij in de laatste 48 uren misselijk waren, hoe dikwijls zij in die tijdspanne moesten overgeven, en hoe hevig de misselijkheid was.

Van de patiŽnten die tweemaal daags THC toegediend kregen, ondervonden 13 van de 14 (93 %) een verbetering van meer dan 50 % - minder misselijkheid en braken -, net als bij 77 % (10 van de 13) van de patiŽnten die THC voor slapengaan toegediend kregen. De hevigheid van de misselijkheid nam af in 96 % (26/27) van de gevallen. Na zes weken trad in beide groepen geen ernstige of zeer ernstige misselijkheid op.

(Bron: PR Newswire van 23.10.2000)

VS: Registratie medicinale marihuana in Oregon suksesvol.

De registratie medicinale marihuana in Oregon registreerde 594 patiŽnten tijdens haar eerste jaar (mei 1999 tot april 2000) en sinds mei 2000 deden tot nu nog eens 474 patiŽnten hun aanvraag.

Om wettelijk in orde te zijn met de Oregon's Medical Marijuana Act - door de kiezer in 1998 goedgekeurd - moeten de patiŽnten een voorschrift hebben van een arts en inschrijven bij de nationale gezondheidsdienst (ODHSHS).

"Oregon was de eerste om een landelijk registratiesysteem voor patiŽnten in te voeren", zegt dokter Martin Wasserman van de ODHSHS. "Een terugblik op het eerste jaar toont aan dat het systeem werkt zoals voorzien. Een groot aantal gekwalificeerde patiŽnten en hun dokters gebruiken het en er deden zich slechts enkele tussenkomsten van de wetsdienaars voor bij patiŽnten".

Volgens een rapport van de ODHSHS van oktober 2000:

(Bron: NORML van 26.10.2000)

Kort nieuws

Europa:
Volgens een recent rapport van de EURopese Unie heeft 1 op 5 EURopese burgers, ongeveer 45.000.000 mensen, ooit cannabis geprobeerd, terwijl zeker 40% van de 18-jarigen in de EU de drug uitprobeerden. Van de Deense volwassenen zegt 3 % in het laatste jaar cannabis gebruikt te hebben, Zweden circa 1 % en Groot BrittanniŽ op kop met 9 %. Het rapport besluit dat nationaal drugbeleid minder invloed heeft op druggebruik dan op de drugstrafiek. (Bron: M2 Communications Ltd van 28.10.2000).

Wetenschap:
Dr. Steven Goldberg, pharmacoloog van de Amerikaanse NIDA (National Institute of Drug Abuse), en zijn team hebben voor het eerst aangetoond dat apen kunnen getraind worden zich herhaaldelijk zelf THC toe te dienen door een hefboom te bedienen. De THC-oplossing verspreid de THC snel in de hersenen. Goldberg's team besluit uit zijn observaties die gepubliceerd werden in Nature Neuroscience dat THC "evenveel potentiŽel in zich heeft voor misbruik als andere drugs voor misbruik vatbaar zijn, zoals cocaÔne en heroÔne". Dr. Martin Jarvis, professor gezondheidspsychologie aan de University College London (Gr.B.) zei dat deze stelling wellicht overdreven is. Hij meldde aan de British Medical Journal "dat misbruik een interpretatie is die gemaakt moet worden op basis van aktueel gebruik bij mensen". (Bronnen: PR Newswire van 15.10.2000; Nature Neuroscience 2000,3:1073-4; British Medical Journal van 21.10.2000).

Duitsland:
Een artikel in de Duitse Artsenkrant noemt het cannabisverbod een "kollektief verkeerde gedachte". In zijn konklusies stelt de auteur Dr. Carl Nedelmann: "De medische argumenten die gebruikt zijn om het cannabisverbod te handhaven spruiten voort uit bevindingen van ernstige pathologie. (...) Nochtans, schade toegebracht door cannabis is licht, zeldzaam en van korte duur." (Bron: Nedelmann C: Das Verbot von Cannabis ist ein "kollektiver Irrweg". Deutsches Aertzeblatt 2000;97:A2833-A2837).

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2022

De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde wordt uitgesteld tot het najaar van 2022 en zal worden gehouden als een hybride evenement in Zwitserland en online.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.