[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 27 September 2008

Wetenschap: Nabilone werkzaam in de behandeling van nachtelijk zweten bij vier patiŽnten met gevorderde kanker

Een onderzoeker van een afdeling palliatieve geneeskunde van de universiteit van Toronto, Canada, stelde vier gevallen voor van een succesvolle behandeling van nachtelijk zweten bij gevorderde kanker met nabilone, een synthetisch afgeleid product van dronabinol. De vier patiŽnten werden naar het ziekenhuis verwezen en zij noemden het nachtelijk zweten als een van de belangrijkste symptomatische zorgen. Op een 11 punten schaal met 0 als indicatie voor de afwezigheid van nachtelijk zweten en 10 als indicatie voor de meest ernstige vorm was 7,75 de gemiddelde score. Twee patiŽnten kregen dagelijks 1 mg nabilone voor het slapengaan en twee patiŽnten die tevens leden aan ernstige pijn, misselijkheid en eetlustverlies, kregen twee keer per dag 1 mg nabilone. Alle patiŽnten meldden een verbetering binnen de 48 uren. Twee dagen na het begin van de behandeling viel de score voor het nachtelijk zweten terug tot gemiddeld 2,75 en na 14 dagen tot gemiddeld 2,0. Er werden geen relevante bijwerkingen waargenomen.

Nachtelijk zweten is een van de vele symptomen die voorkomen bij patiŽnten met een gevorderde kanker. Aanhoudend nachtelijk zweten leidt tot een daling van de levenskwaliteit door slaapstoornissen. Een recent onderzoek wees uit dat de stoornis deel uitmaakt van een symptomenpatroon en dat er een verband is met eetlust- en gewichtsverlies. Nachtelijk zweten vertegenwoordigt eveneens een van de symptomen die niet lijken te verbeteren bij patiŽnten met een gevorderde kanker wiens einde nadert. Andere beschikbare medicatie werkt doorgaans niet.

(Bron: Maida V. Nabilone for the treatment of paraneoplastic night sweats: a report of four cases. J Palliat Med 2008;11(6):929-34.)

Wetenschap: Dronabinol werkzaam tegen een hyperkinetische bewegingsstoornis als gevolg van een zeldzame celstoornis in een gevallenrapport

Een onderzoeker van de afdeling neurologie van de universiteit van Michigan, VS, stelde een gevallenrapport voor van een 24-jarige vrouw met een complexe hyperkinetische bewegingsstoornis, te wijten aan een zeldzame cellenziekte (mitochondrial cytopathy), die goed reageerde op een behandeling met cannabisproducten. Zowel zelfmedicatie met gerookte cannabis als een behandeling met orale dronabinol (drie keer per dag 5 mg) waren werkzaam.

Zij leed aan bevingen, algemene dystonie en hyperkinetische bewegingsstoornissen. Zij had het moeilijk om haar lichaamsgewicht van 36 kg te behouden, hoogstwaarschijnlijk te wijten aan het toegenomen energieverlies door de hyperkinetische bewegingen in combinatie met een lichte vermindering van de eetlust.

Op 26-jarige leeftijd werd ze zwanger. Dronabinol (THC) werd gebruikt als middel om haar ongewenste hyperkinetische bewegingen te onderdrukken en aan gewicht te winnen tijdens haar zwangerschap. Andere medicijnen die gebruikt kunnen worden om de hyperkinetische bewegingen te onderdrukken zijn bij zwangerschap niet steeds aan te bevelen. Zij ervoer door regelmatige inname van dronabinol een verbetering van de hyperkinetische bewegingsstoornissen zonder tolerantieontwikkeling of noodzakelijke dosisverhoging. Dronabinol stimuleerde haar eetlust en ondersteunde de gewichtstoename. Zij won in totaal 20 kg aan gewicht tijdens haar zwangerschap en beviel uiteindelijk zonder complicaties van een klaarblijkelijk gezonde baby.

(Bron: Farooq MU, Ducommun E, Goudreau J. Treatment of a hyperkinetic movement disorder during pregnancy with dronabinol. Parkinsonism Relat Disord. 2008 Aug 7. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Kort nieuws

Wetenschap: AntibacteriŽle werking
Italiaanse onderzoekers ontdekten dat verschillende natuurlijke cannabinoÔden (cannabidiol, cannabichromene, cannabigerol, dronabinol, en cannabinol) een potente antibacteriŽle werking hebben tegen diverse gevaarlijke stafylokoksoorten die resistent zijn tegen verschillende antibiotica. Zij merkten op dat het gebruik van cannabinoÔden als systemische antibacteriŽle substanties moet onderzocht worden in klinische studies maar de plaatselijke toepassing ervan om stafylokokken op de huid te reduceren, "lijkt veelbelovend". (Bron: Appendino G, et al. J Nat Prod 2008;71(8):1427-30.)

AustraliŽ: Steun voor medisch gebruik
Volgens de peiling van de nationale Drugsstrategie van 2007 waarbij meer dan 23.000 AustraliŽrs van ouder dan 12 jaar werden ondervraagd over hun drugsgebruik en hun houding tegenover de verschillende beleidsvormen, steunde 68,6 procent van de deelnemers "een wijziging van de wetgeving waarin het gebruik van marihuana voor medische redenen toegelaten wordt." Meer op:
www.aihw.gov.au/publications/index.cfm/title/10579#full_publication. Onderzoeksgegevens zijn te vinden in Sectie 4 ("Community support for drug-related policy"). (Bron: Australian 2007 National Drug Strategy Household Survey)

VS: CaliforniŽ
Een wetsvoorstel werd door de senaat van de staat aangenomen waardoor het illegaal zou worden dat een persoon enkel omwille van medisch cannabisgebruik, ontslagen wordt. Het wetsvoorstel zou een gerechtelijke beslissing van eerder dit jaar ongedaan maken. Daarin bevestigde de rechtbank dat het ontslag van een arbeider omdat hij faalde voor een drugtest, ondanks dat hij zijn werkgevers vooraf had ingelicht dat hij thuis medische cannabis gebruikte voor een bepaalde aandoening. De wet moet nog door gouverneur Arnold Schwarzenegger getekend worden. (Bron: Ukiah Daily Journal van 25 augustus 2008)

VS: CaliforniŽ
Op 25 augustus vaardigde advocaat-generaal Jerry Brown van de staat CaliforniŽ nieuwe richtlijnen uit voor het medisch gebruik van cannabis. Volgens de richtlijnen mogen patiŽnten die over een vergunning beschikken en verzorgers, tot 8 ounces (ongeveer 230 gram) gedroogde marihuana in hun bezit hebben en maximaal zes volwassen planten of twaalf opgroeiende planten, behalve als de arts meer voorschrijft. Brown beveelt in zijn elf pagina's tellende voorstel locale politieagenten aan om geen patiŽnten die medische cannabis gebruiken, te arresteren op basis van de federale wetgeving als zij dit legaal doen op basis van de staatswetgeving. Verder stelt de richtlijn dat een degelijk werkend verdeelcentrum zonder winstoogmerk legaal is. De richtlijn veroorzaakte een controversieel debat. (Bronnen: Times-Standard van 26 augustus 2008, Inland Valley Daily Bulletin van 27 augustus 2008)

Wetenschap: Neurocognitieve prestaties
Aan testen van de neurocognitieve prestaties na cannabisgebruik namen 24 personen deel (12 occasionele gebruikers en 12 zware gebruikers van cannabis). Beide groepen kregen enkelvoudige doses placebosigaretten en 0,5 mg/kg dronabinol in de vorm van cannabissigaretten wat resulteerde in 22,5 tot 47,5 mg THC, afhankelijk van het lichaamsgewicht. THC verslechterde in belangrijke mate de prestaties van occasionele cannabisgebruikers in de meeste tests maar het beÔnvloedde de prestaties van zware cannabisgebruikers niet, behalve in een test op reactietijd. De onderzoekers concludeerden dat "de voorgeschiedenis in cannabisgebruik heel sterk de gedragsreactie bepaalt bij enkelvoudige doses THC". (Bron: Ramaekers JG, et al. J Psychopharmacol 2008 Aug 21. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2022

De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde wordt uitgesteld tot het najaar van 2022 en zal worden gehouden als een hybride evenement in Zwitserland en online.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.