Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 12 juli 2008

Authors

Duitsland — Parlement debatteert over voorstellen voor medisch cannabisgebruik

Op 26 juni debatteerde de Duitse Bundestag (Kamer) over twee gelijkaardige voorstellen aangaande medisch gebruik van cannabis. De voorstellen waren ingediend door respectievelijk de Groene Partij en Links. Sprekers van alle vijf in de Bundestag vertegenwoordigde partijen, evenals de federale commissaris drugszaken Sabine Baetzing (Sociaal Democraten) namen eraan deel. Op 15 oktober 2008 zal het Parlementair Gezondheidscomité een publieke zitting houden waarbij deskundigen over het onderwerp gehoord zullen worden.

De lezingen door Detlef Parr (Vrije Democraten), Monika Noche (Links) en Dr. Harald Terpe (Groene Partij) bevatten een duidelijke vraag naar verbetering van de mogelijkheden om over medische cannabis te beschikken en zij pleitten voor de beëindiging van de strafrechtelijke vervolging van ernstig zieke mensen. "We moeten de getroffenen helpen door hen rechtzekerheid te geven," verduidelijkte de heer Parr. De twee vertegenwoordigers van de Sociaal Democraten (Dr. Marlies Volkner, Sabine Baetzing) toonden wel begrip voor het lijden van de patiënten zonder evenwel een wetswijziging in het vooruitzicht te stellen. De vertegenwoordigster van de Christen Democraten, Maria Eichlon, sloeg de bal volledig mis en wees op de gevaren van cannabisgebruik bij jongeren.

"Niemand van ons twijfelt er nog aan dat veel mensen baat hebben bij medische cannabis," verklaarde mevrouw Baetzing in naam van de federale overheid. Maar zij stelde dat een wetswijziging ten voordele van patiënten thans geen optie is omdat "de medische voordelen van cannabis, behalve voor het gebruik van dronabinol bij bepaalde indicaties, niet eenduidig wetenschappelijk bewezen zijn." Het federaal instituut voor farmaceutische en medische producten (BfArM - Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte) wil dan ook verder gaan met het evalueren van veilig therapeutisch cannabisgebruik waarin geval per geval beoordeeld wordt. Nochtans is de aanvraagprocedure voor de betrokkenen nu al heel wat veeleisender dan een voorschrift voor een verdovingsmiddel en "kan bezwaarlijk meer verwacht worden" van de patiënten. Totnogtoe heeft het BfArM, dat deel uitmaakt van het federale gezondheidsministerie, tien vergunningen uitgereikt en 32 aanvragen verworpen.

De tekst van de lezingen is beschikbaar op de IACM website op

http://www.cannabis-med.org/german/bundestag_2008.pdf

(Bron: Duitse Bundestag, protocol van de 172e bijeenkomst van het 16e parlement van 26 juni 2008)

Economie — Generische versie van dronabinol beschikbaar

Op 30 juni kondigde Watson Pharmaceuticals aan dat het bedrijf, onder licentieovereenkomst met Solvay Pharmaceuticals, een geautoriseerde generische versie gelanceerd heeft van dronabinol in capsules van 10, 5 en 2,5 mg van de drug. Dronabinol is de internationale vrije benaming (INN) van een natuurlijke cannabinoïde van de cannabisplant. Marinolcapsules van Solvay Pharmaceuticals bevatten synthetische dronabinol en worden gebruikt om misselijkheid en braken, geassocieerd met kanker chemotherapie, te behandelen bij patiënten die met conventionele braakwerende middelen onvoldoende adequaat kunnen behandeld worden. Dronabinol wordt ook aangewend om anorexie, geassocieerd met gewichtsverlies bij AIDS-patiënten, te behandelen. Solvay rapporteerde voor Marinol voor het jaar 2007 een verkoopcijfer van 105 miljoen dollar (ongeveer 66 miljoen euro).

Overeenkomstig de bepalingen van het leveringscontract zal Solvay Pharmaceuticals de dronabinolcapsules leveren aan Watson Pharmaceuticals die in de Verenigde Staten zullen instaan voor de marketing, de verkoop en de verdeling van het product. Solvay Pharmaceuticals zal een deel van de winst opstrijken die voortvloeit uit de verkoop van het generisch product in de VS door Watson. Watson Pharmaceuticals heeft zijn hoofdzetel in Corona, Californië. Het bedrijf ontwikkelt, produceert, verhandelt, verkoopt en verdeelt merk- en generische farmaceutische producten.

Meer op:

http://ir.watson.com/phoenix.zhtml?c=65778&p=irol-newsArticle&ID=1170280

(Bron: Persbericht van Watson Pharmaceuticals van 30 juni 2008)

Wetenschap Wereld — Druggebruik houdt geen verband met drugsbeleid, zo blijkt uit onderzoek van de Wereld Gezondheids Organisatie

Volgens een onderzoek waarin gegevens verwerkt werden van de eerste 17 landen die deelnamen aan de peiling over mentale gezondheid, uitgegeven door de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO), "is druggebruik niet gelijkmatig verspreid en staat niet rechtstreeks in verband met drugsbeleid, vermits landen met een harde aanpak van gebruikers van illegale drugs geen lager gebruik kennen dan landen met een liberaler beleid."

Peilingen met een gezamenlijke steekproefomvang van 85.052 werden uitgevoerd in Amerika (Colombia, Mexico, Verenigde Staten), Europa (België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Spanje, Ukraïne), Midden Oosten and Afrika (Israël, Libanon, Nigeria, Zuid-Afrika), Azië (Japan, Volksrepubliek China), and Oceanië (Nieuw Zeeland). De veelvuldigheid en de wisselwerkingen van een brede waaier aan psychische en substantiestoornissen werden vastgesteld. Cannabisgebruik in de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland (beide 42 procent) was veel hoger dan in eender welk ander land en was meer dan twee keer hoger dan het cannabisgebruik in Nederland. Het percentage jongeren onder de 15 jaar dat al eens cannabis gebruikt had, lag in Italië op 3,3 procent, in Nederland op 7 procent, in Spanje 8,5 procent, in Duitsland 13 procent, in Frankrijk 15,3 procent en in de VS op 20,2 procent.

"De VS die de drijfkracht waren achter veel drugsonderzoek en beleidsvoorstellen inzake drugs wereldwijd, vallen op met een hoger alcohol-, cocaïne- en cannabisgebruik, ondanks hun repressief beleid tegen illegale drugs," besloten de onderzoekers. "Nederland, met een minder strafrechtelijke aanpak van het cannabisgebruik dan de VS, kent lagere gebruikscijfers, voornamelijk bij jonge volwassenen. Het is duidelijk dat een repressief beleid tegenover bezit en gebruik, enkel voor een beperkte variatie in de gebruikersaantallen van illegale drugs op landelijk niveau, verantwoordelijk is."

Het artikel is beschikbaar voor download op:

http://medicine.plosjournals.org/perlserv/?request=get-document&doi=10.1371/journal.pmed.0050141&ct=1

Twee artikels van Reuters over dit onderzoek zijn beschikbaar op:

http://www.reuters.com/article/latestCrisis/idUSN01254783

http://www.reuters.com/article/reutersComService4/idUSL0320469420080704

(Bronnen: Reuters van 1 en 3 juli 2008; Degenhardt L, Chiu WT, Sampson N, Kessler RC, Anthony JC, Angermeyer M, Bruffaerts R, de Girolamo G, Gureje O, Huang Y, Karam A, Kostyuchenko S, Lepine JP, Mora ME, Neumark Y, Ormel JH, Pinto-Meza A, Posada-Villa J, Stein DJ, Takeshima T, Wells JE. Toward a Global View of Alcohol, Tobacco, Cannabis, and Cocaine Use: Findings from the WHO World Mental Health Surveys. PLoS Med 2008;5(7):e141.)

Europa — Het Europese drugsagentschap (EMCDDA) brengt zijn tot op heden grootste wetenschappelijke monografie uit

Naar schatting één op vijf Europese volwassenen heeft het ooit eens geprobeerd in zijn of haar leven. Meer dan 13 miljoen Europeanen hebben het in de loop van de voorbije maand geconsumeerd. Algemeen gezien worden jaarlijks 50.000 ton cannabis voor consumptie geproduceerd in de vorm van kruid of hars. Geen wonder dan ook dat cannabis is uitgegroeid tot een controversieel cultuurfenomeen.

Een nieuwe monografie van het EMCDDA (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction) van meer dan 700 pagina's wijst erop dat cannabis niet zomaar een statische onveranderlijke plant is maar een dynamisch product dat onderhevig is aan wijzigingen in sterkte, verspreiding en teelt. In de publicatie verzorgen leidinggevende deskundigen korte, scherpe inzichten over een reeks cannabisthema's terwijl ze advies geven over meer gedetailleerde lectuur over het onderwerp. Korte redactionele verwijzingen bieden een beknopte doelgerichte uitleg. De monografie bevat een hoofdstuk over cannabis als medicijn in Europa in de 19e eeuw, door Dr. Manfred Fankhauser en een hoofdstuk over de herontdekking van het therapeutisch gebruik van cannabisproducten door Dr. John Witton.

De monografie is gratis beschikbaar op:

http://www.emcdda.europa.eu/publications/monographs/cannabis

(Bron: Persbericht van de EMCDDA van 26 juni 2008)

Kort nieuws

Wetenschap — Caryofyleen

Zwitserse onderzoekers stelden vast dat beta-caryofyleen een CB2 receptor agonist is. Deze cannabinoïde komt niet alleen voor in cannabis maar is ook een bestanddeel van de essentiële olie van talrijke kruiden en voedingsgewassen. Beta-caryofyleen wordt gevonden in de essentiële olie van kruidnagel, hennep en rozemarijn. Activering van de CB2 receptor kan leiden tot een vermindering van ontstekingen en de ontwikkeling van arteriosclerose vertragen. (Bron: Gertsch J, et al. Proc Natl Acad Sci U S A. 2008 Jun 23. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Oostenrijk — Cannabisteelt

Het Agentschap voor Gezondheid en Voedselveiligheid (Agency for Health and Food Safety – AGES) heeft de toelating gekregen om cannabis te kweken voor medische doeleinden en onder toezicht en controle van het Ministerie van volksgezondheid. Dit werd mogelijk gemaakt door het amenderen van de drugswetgeving, met de goedkeuring van het Gezondheidscomité. Deze wijziging biedt de mogelijkheid om cannabis te telen voor de productie van stoffen die gebruikt worden in de aanmaak van geneesmiddelen. (Bron: Der Standard van 2 juli 2008)

VS — Studenten geneeskunde

De studenten geneeskunde van de Amerikaanse Geneeskundige Vereniging (AMA – American Medical Association) bekrachtigden unaniem een resolutie waarin zij de AMA vragen om hun steun te geven aan de herklassering van cannabis voor medisch gebruik tijdens de jaarlijkse conferentie van de AMA. De resolutie wordt nu voorgelegd aan het Huis van Afgevaardigden van de AMA voor een uiteindelijke beslissing die zal bekendgemaakt worden op de tussentijdse bijeenkomst van november 2008. Meer op: http://stopthedrugwar.org/chronicle/541/ama_medical_student_section_supports_medical_marijuana (Bron: Drug War Chronicle van 27 juni 2008)

Wetenschap — Onderzoek met Cannador

Volgens een tussentijdse analyse van het lopend onderzoek met Cannador bij spasmen door multiple sclerose, werden tot op heden 200 patiënten bij de studie betrokken. Cannador is een cannabisextract in capsule. Het interne controlecentrum (IDMC) verklaarde het volgende: "(1) Het IDMC beveelt een voorzetting aan van het onderzoek. (2) Het IDMC onderkent de moeilijkheden voor de recrutering van deelnemers aan het onderzoek. (3) De IDMC meent dat het op statistische gronden aangewezen is verder te doen tot een totaal van 300 willekeurige patiënten. (Bron: Persoonlijke communicatie door Dr. Martin Schnelle, Instituut voor Klinisch Onderzoek, Berlijn)

Wetenschap — Glaucoom

In een experimenteel onderzoek door Amerikaanse wetenschappers werd aangetoond dat de endocannabinoïde 2-AG (2-arachidonylglycerol) het vrijkomen van vocht in de ogen doet toenemen. (Bron: Njie YF, et al. Exp Eye Res. 2008 May 14. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap — Pijn

In een onderzoek met 18 gezonde proefpersonen had dronabinol geen pijnverminderende werking in diverse vormen van experimentele acute pijn. (Bron: Kraft B, et al. Anesthesiology 2008;109(1):101-10.)

Wetenschap — Autorijden

Canadese onderzoekers voerden een peiling uit bij 1.021 personen die behandeld waren voor misbruik van ofwel cocaïne ofwel cannabis, over de effecten van deze drugs op het besturen van een wagen. Zij concludeerden dat “zowel cannabis als cocaïne een nadelig effect hebben op het autorijden. De negatieve fysische effecten van cannabis kunnen de waarschijnlijkheid reduceren om te rijden onder invloed van cannabis.” (Bron: MacDonald S, et al. Traffic Inj Prev 2008;9(3):190-4.)

Wetenschap — Pijn

Lage doses cannabinoïden versterkten in een onderzoek met ratten, de pijnverlichtende werking van agonisten aan de metabotrope glutamaatreceptor. (Bron: Lee MK, et al. Pain 2008 Jun 18. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])