[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 02 Juni 2008

VS: Barack Obama zal misschien de federale vervolging in de staten met erkende medische cannabiswetten kunnen stoppen als hij president wordt

Volgens een verslag van de San Francisco Chronicle is Barack Obama meer en meer een hevige voorstander geworden van de stopzetting van de federale tussenkomsten en wil hij de vrijheid aan de individuele staten overlaten om hun eigen regels te maken over medische marihuana. Zijn democratische rivale, senator Hillary Clinton is minder duidelijk. Een plechtige belofte die zij deed in het begin van de kampanje om de federale razzia's in de staten met medische cannabiswetten te stoppen, zwakte zij onlangs nog wat af. Voor senator John McCain van de republikeinse partij is het nu eens ja en dan weer nee als het onderwerp ter sprake komt - tijdens zijn kampanje belooft hij een medische cannabispatiŽnt dat ernstig zieke mensen nooit gearresteerd zullen worden onder een McCain regering maar uiteindelijk steunt hij het federaal razzia- en vervolgingsbeleid van de regering Bush.

Enkel in de kampanje van Obama kwamen antwoorden op de recente vragen van de San Francisco Chronicle over de staten die medisch gebruik van cannabis gelegaliseerd hebben. Ben LaBolt, kampanjewoordvoerder, zei dat "Obama het recht steunt van de individuele staten en lokale overheden om hun eigen keuze te maken, hoewel hij van mening is dat medische marihuana zou moeten gereguleerd worden door het Amerikaanse Voedsel- en Geneesmiddelen Agentschap (U.S. Food and Drug Administration - FDA)". Hij zei dat de FDA zou moeten nadenken over hoe cannabis onder de federale wet geregeld is als de staten de keuzevrijheid hebben om hun eigen koers te varen. LaBolt zei ook dat Obama een eind zou maken aan de razzia's door de Drug Enforcement Administration (DEA) op verdeelpunten van medische cannabis in staten met een eigen cannabiswetgeving. Daarover werd senator Obama aangevallen in een persbericht van het Republikeins Nationaal Comitť dat stelde dat zijn mening over DEA-razzia's "ernstige bedenkingen opwierp" over de kandidatuur van Obama.

Meer op:
www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?f=/c/a/2008/05/12/MNKK10FD53.DTL
www.prnewswire.com/cgi-bin/stories.pl?ACCT=109&STORY=/www/story/05-14-2008/0004813895&EDATE=

(Bronnen: San Francisco Chronicle van 12 mei 2008, Persmededeling van de RNC van 14 mei 2008)

Wetenschap: Dronabinol is werkzaam in de behandeling van vocale tics en dystonie bij een patiŽnt met multiple sclerose

Onderzoekers van Washington DC, VS, stelden een gevallenrapport voor van een 52-jarige vrouw met multiple sclerose, paroxistische dystonie, complexe vocale tics en cannabisafhankelijkheid. De patiŽnte kreeg orale dronabinol in capsules. Zij meldde een sterke afname van de zin in cannabis maar zij ondervond geen psychische effecten zoals bij het inhaleren van dronabinol door het roken van cannabis. Zij meldde ook een verbetering van de nachtrust met minder slaaponderbrekingen gedurende de nacht, een vermindering van de vocale tics en de daarmee verband houdende innerlijke spanning, vermindering van angstgevoelens en minder aanvallen van dystonie.

Dronabinol (THC) is een natuurlijke cannabinoÔde van de cannabisplant, de transisomeer van delta-9-THC. Marinol, het medisch preparaat van Solvay Pharmaceuticals bevat dronabinol die volledig synthetisch wordt samengesteld. Dronabinol kan ook geŽxtraheerd worden uit de cannabisplant zoals dat door het Nederlandse bedrijf Echo Pharmaceuticals gedaan wordt. Het kan ook geproduceerd worden door het isomeren van cannabidiol uit vezelhennep zoals dat gedaan wordt door de Duitse ondernemingen THC Pharm en Bionorica Ethics. Sativex van het Britse bedrijf GW Pharmaceuticals bevat een cannabisextract met gelijke hoeveelheden dronabinol en cannabidiol.

(Bron: Deutsch SI, Rosse RB, Connor JM, Burket JA, Murphy ME, Fox FJ. Current status of cannabis treatment of multiple sclerosis with an illustrative case presentation of a patient with ms, complex vocal tics, paroxysmal dystonia, and marijuana dependence treated with dronabinol. CNS Spectr 2008;13(5):393-403.)

Kort nieuws

VS: Minnesota
Vijftig religieuze leiders uit alle hoeken van de staat Minnesota dringen er bij het Huis van afgevaardigden van de staat op aan een wetsvoorstel aan te nemen waarbij aan ernstig zieke patiŽnten toegestaan wordt om medische cannabis te gebruiken op doktersvoorschrift. De clerus van negen kerkgenootschappen (Verenigde methodistenkerk, de presbyterianenkerk, de vereniging voor gereformeerde JudaÔsten, de episcopale kerk, de verenigde kerk van Christus, evenals clerus van katholieke, evangelistisch Lutheraans en baptistencongregaties) steunden een verklaring die zegt dat "gelicenceerde artsen niet zouden moeten gestraft worden voor het aanbevelen van medisch gebruik van marihuana aan ernstig zieke patiŽnten en ernstig zieke patiŽnten zouden niet het onderwerp mogen uitmaken van criminele sancties omwille van marihuanagebruik als de arts aan zijn patiŽnt gezegd heeft dat dergelijk gebruik mogelijk voordeel kan bieden." (Bron: MPP van 12 mei 2008)

Wetenschap: Darmontsteking
Dierenexperimenten tonen aan dat cannabidiol, een niet-psychotrope cannabinoÔde, de toegenomen beweeglijkheid van de ontstoken ingewanden vermindert. De onderzoekers besluiten dat "cannabidiol een goed middel kan zijn om bij patiŽnten de beweeglijkheid van ontstoken ingewanden te normaliseren." (Bron: Capasso R, et al. Br J Pharmacol. 2008 May 12. [E-publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap: Angst
Eerder onderzoek had uitgewezen dat de activering van de cannabinoÔde-1 receptor het onderdrukken van geconditioneerde angst bij dieren vergemakkelijkt. Nieuw onderzoek bevestigt deze bevindingen en toont een langdurige werkzaamheid. Dat kan de reden zijn waarom cannabisproducten voordeel kunnen opleveren in de behandeling van posttraumatische stress. (Bron: Pamplona FA, et al. Neurobiol Learn Mem. 2008 May 15. [E-publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap: Pijn
Acetaminofen (paracetamol) is de meest gebruikte pijnstiller. De werking wordt afgeremd door het afblokken van de CB1 receptor. Acetaminofen bindt zich niet aan de CB1 receptor maar zijn metaboliet AM404 vormt een hindernis voor de heropname van endocannabinoÔden - en verhoogt zo hun werking - en een agonist van de vanilloid receptor. (Bron: Mallet C, et al. Pain. 2008 May 14. [E-publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap: Ultraviolet-geÔnduceerde ontsteking
Onderzoekers van de universiteit van Minnesota toonden aan dat ultraviolette straling de cannabinoÔdereceptoren in muizen een spectaculaire weerstand teweegbracht tegen UVB-geÔnduceerde ontstekingen en resulteerde in een vermindering van UVB-geÔnduceerde huidkanker. (Bron: Zheng D, et al. Cancer Res 2008;68(10):3992-8.)

Wetenschap: Arteriosclerose
Onderzoekers van de Nationale Gezondheidscentra in Baltimore, VS, hebben bij zware cannabisgebruikers een verhoogd peil vastgesteld van het apolipo eiwit C-111. Dit eiwit is een risicofactor in de ontwikkeling van arteriosclerose. (Bron: Jayanthi S, et al. Mol Psychiatry. 2008 May 13. [E-publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2022

De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde wordt uitgesteld tot het najaar van 2022 en zal worden gehouden als een hybride evenement in Zwitserland en online.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.