[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 17 Mei 2008

VS: Een man sterft nadat hem een levertransplantatie geweigerd wordt omdat hij cannabis gebruikte voor medische redenen

Een man aan wie een levertransplantatie geweigerd werd, voornamelijk omdat hij cannabis gebruikte met medische goedkeuring om de symptomen van hepatitis C te verzachten, is overleden. Timothy Garon, 56, stierf op 1 mei, een week nadat een arts gezegd had dat een comitť van het Medisch Centrum van de Universiteit van Washington hem nogmaals een plaats weigerde op de wachtlijst voor levertransplantatie. Het comitť had hem eerder al gemeld dat zijn plaats op de wachtlijst niet overwogen zou worden als hij geen ontwenningskuur van 60 dagen zou volgen. De zaak benadrukt een ethische kwestie voor personen die organen voor transplantatie toewijzen: of cannabisgebruik op doktersvoorschrift aanleiding mag zijn om een stervende patiŽnt die een transplantatie nodig heeft, dit te weigeren.

Het algemene netwerk voor organenbanken (United Network for Organ Sharing), die het transplantatiesysteem van de VS superviseren, laat het aan de individuele ziekenhuizen zelf over om criteria vast te stellen voor transplantatiekandidaten. Sommige klinieken verwerpen automatisch elke aanvraag van gebruikers van "illegale stoffen" - inbegrepen gebruikers van cannabis voor medische redenen, zelfs in de twaalf staten waar het is toegestaan. Dr. Brad Roter, die aan de patiŽnt cannabis voorgeschreven had om misselijkheid tegen te gaan, om zijn buikpijn te verzachten en om zijn eetlust te bevorderen, zei dat hij niet wist dat als een transplantatie noodzakelijk wordt, dit problemen kon opleveren. Niemand weet hoeveel patiŽnten omwille van medisch cannabisgebruik, een transplantatie geweigerd wordt maar dit is zeker geen alleenstaand geval.

(Bron: Associated Press van 26 april en 2 mei 2008)

Kort nieuws

Nederland: Belastinginkomsten
De Nederlandse staat haalt jaarlijks 400 miljoen EURo binnen aan belastinginkomsten op de verkoop van cannabis in coffeeshops. Volgens voorzichtige schattingen van het TV-programma Reporter loopt de omzet in de sector op tot ongeveer twee miljard EURo. Reporter berekende dat de circa 730 coffeeshops in Nederland jaarlijks ongeveer 265.000 kilogram hasjiesj en marihuana verkopen.. Het overgrote deel daarvan wordt in Nederland gekweekt. (Bron: NIS News Bulletin van 3 mei 2008)

Groot BrittanniŽ: Herclassificatie
Cannabis zal opnieuw geklasseerd worden als Klasse B drug, zo zei minister van binnenlandse zaken Jacqui Smith. Zij zei dat zij de lagere klassering van de drug die door Tony Blair in 2004 werd doorgevoerd, wenst terug te draaien omdat er "onzekerheid" is over de impact op de geestelijke gezondheid. De herclassificatie van Klasse C naar B betekent dat de maximum gevangenisstraf voor het bezit van cannabis verhoogd wordt van twee jaar naar vijf jaar. Haar verklaring voor de leden van het parlement kwam er ondanks een studie van de Adviesraad voor Drugsmisbruik - op vraag van Gordon Brown - waarin gesteld wordt dat cannabis onder Klasse C zou moeten blijven. (Bron: BBC News van 7 mei 2008)

VS: Brief aan de DEA
John Conyers, de voorzitter van het juridisch comitť van het Huis van Afgevaardigden, heeft gevraagd aan de Drug Enforcement Administration (DEA) om uit te leggen waarom zij "razzia's in paramilitaire stijl" uitvoeren en opdracht geven tot inbeslagname van eigendommen van medische cannabisgebruikers en verzorgers in CaliforniŽ. Met een duidelijke toename van de drugtraffiek en het geweld van internationale cartels in zicht, "vindt u dan niet dat de beperkte middelen van DEA beter gebruikt kunnen worden dan om razzia's te organiseren tegen patiŽnten en hun verzorgers die zich aan de Californische wetgeving houden?" vroeg hij in een brief van 29 april aan het agentschap. Californische burgemeesters en parlementairen drongen erop aan desbetreffend hoorzittingen te houden maar eerst "wil ik hen de mogelijkheid bieden om op deze klachten te reageren." De brief is beschikbaar voor download op: www.safeaccessnow.org/downloads/Conyers_DEA_Letter.pdf
(Bron: San Francisco Chronicle van 7 mei 2008)

Wetenschap: Psychose
Volgens een onderzoek dat bij 472 patiŽnten (tussen 12 en 23 jaar) werd uitgevoerd door Nederlandse onderzoekers in Trinidad, verhoogt cannabisgebruik het risico op het ervaren van psychotische symptomen doch enkel wanneer het cannabisgebruik vroeg begon. Er werd vastgesteld dat het gebruik door personen onder de 14 jaar geassocieerd werd met een verhoogde aanwezigheid van psychotische symptomen. Er was geen associatie vastgesteld bij personen boven de 14 jaar. De onderzoekers concludeerden dat "het begin van de adolescentie een kritieke periode kan zijn met betrekking tot de psychotogene werking van cannabis." (Bron: Konings M, et al. Acta Psychiatr Scand. 2008 Apr 28 [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap: Depressie
In een studie aan de Brown Universiteit in Rhode Island, VS, werd bij 460 deelnemers tussen 24 en 30 jaar oud met een depressie, het verband onderzocht tussen stoornissen door middelengebruik en zware depressies. Het gebruik van stimulerende middelen en depressies vormden in die periode van zes jaar, tegenstrijdige prospectieve risicofactoren. Stoornissen door alcohol- en cannabisgebruik stonden niet in een sterk verband met depressies. (Bron: Leventhal AM, et al. Am J Drug Alcohol Abuse 2008;34(3):259-67)

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Free Online Events 2020

You can find all information here.

The IACM is holding a free webinar series and a free anniversary online meeting from October to November 2020

All webinars will be held in English with subtitles in German, French, Spanish, and Portuguese. All webinars will be available online until March 2021

The anniversary online meeting to celebrate the IACM's 20th anniversary and to honour the 90th birthday of Raphael Mechoulam will be a live session only on the 5th November 2020.

The speakers in the webinar series are Donald I. Abrams, Bonni Goldstein, Franjo Grotenhermen, Manuel Guzmán, Raphael Mechoulam, Kirsten Müller-Vahl, Roger Pertwee, Daniele Piomelli, and Ethan Russo.

You can find all information here.

Conferentie 2021

Het 12e IACM-congres over Cannabinoïden in de Geneeskunde wordt gehouden in Bazel, Zwitserland, van 14 tot 16 oktober 2021.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.