Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 24 maart 2008

Authors

Volgens een verslag van Radio Praha van 4 maart oordeelde het hooggerechtshof dat de teelt van cannabis voor medische redenen geen misdrijf is. De rechtbank moest beslissen in de zaak van een vrouw die veroordeeld werd door een lagere rechtbank maar verwees naar het feit dat zij van plan was de oogst te gebruiken voor de verlichting van haar huid- en maagproblemen en niet voor het produceren van psychoactieve effecten. Cannabis wordt meer en meer voor medische doeleinden gebruikt in Tsjechië.

De toevallige ontdekking van de planten was niet voldoende voor veroordeling. Er zou eerder moeten aangetoond worden dat het de bedoeling was om de plant recreatief te gebruiken. De teelt van hennep voor de productie van huidcrèmes houdt slechts een klein publiek gevaar in en het criminaliseren ervan zou niet redelijk zijn, stelde het vonnis. De zaak moet nu overgedaan worden voor een lagere rechtbank.

Het volledige artikel is (in het Duits) beschikbaar op:

http://www.radio.cz/de/artikel/101535

(Bron: Radio Praha van 4 maart 2008)

Spanje — Kweker van cannabis voor persoonlijk medisch gebruik onschuldig bevonden door een rechter: de overheid erkent de medische waarde van cannabis

Een rechter in de stad Ferrol heeft een man die cannabis kweekte en gebruikte om pijn en spasticiteit als gevolg van een rugletsel te bestrijden, vrijgesproken omdat hij "geen misdaad pleegde" tegen van de volksgezondheid. In Spanje is het legaal om thuis cannabis te kweken voor persoonlijk gebruik, zelfs voor recreatief gebruik. Alleen, de 32-jarige Juan Manuel Rodríguez kweekte niet thuis maar in een verzorgingstehuis van de nationale gezondheidsdienst. Hij werd aangegeven door de directeur van het centrum.

Intussen heeft de Spaanse overheid de medische voordelen van cannabis bij sommige ziekten erkend. Het huidige nationale drugsbeleid dat door het ministerie van gezondheid wordt bepaald, stelt dat "de therapeutische waarde van cannabis uitgebreid aangetoond is" en dat "er wetenschappelijke bewijzen zijn voor het therapeutisch gebruik bij misselijkheid en braken als gevolg van behandelingen tegen kanker, in geval van eetlustverlies bij AIDS en terminale kanker, evenals bij de behandeling van neuropatische pijn in multiple sclerose."

Informatie over de patiënt is beschikbaar op diens website:

http://juanma-marihuana-medicinal.blogspot.com

Het "Plan Nacional sobre Drogas" is beschikbaar op:

http://www.pnsd.msc.es

(Bronnen: La Voz de Galicia van 6 februari 2008, Plan Nacional sobre Drogas)

VS — De inwoners van Michigan beslissen in november over de legalisering van medisch gebruik van cannabis in hun staat

Voorstanders van een maatregel die het medisch gebruik van cannabis onder bepaalde voorwaarden zou toelaten, verzamelden voldoende handtekeningen om de vraag bij de verkiezing van november voor te leggen. Het voorstel houdt de toelating in voor patiënten om kleine hoeveelheden cannabis te kweken en te gebruiken voor de verlichting van pijn als gevolg van kanker, AIDS, multiple sclerose en andere ziekten. Een doktersvoorschrift of aanbeveling zou vereist zijn om de drug te mogen gebruiken. Er zouden dan identificatiebewijzen gebruikt worden zodat de politie kan vaststellen of het gaat om een geregistreerde patiënt.

Ook in andere staten zijn er gelijkaardige voorstellen om het medisch gebruik van cannabis te legaliseren. Nochtans werd zo een voorstel niet aangenomen door een comité van het Huis van Afgevaardigden. Volgens een overzicht van Drug War Chronicle zijn er ook wetsvoorstellen in verband met medisch gebruik van cannabis in Alabama, Minnesota, New Jersey en New York. Volgens een recente peiling bij 625 geregistreerde kiezers in Illinois is 68 procent van de bevolking voor medisch gebruik van cannabis door ernstig zieke mensen.

(Bronnen: Peoria Journal Star van 11 maart 2008, Associated Press van 3 en 5 maart 2008, www.stopthedrugwar.org/chronicle)

Kort nieuws

Wetenschap — Detectie van THC

Wetenschappers van de universiteit van Heidelberg onderzochten de aanwezigheid van THC vierentwintig uren na het laatste cannabisgebruik bij zestien zware gebruikers (meer dan één cannabissigaret per dag), bij vijftien gematigde gebruikers en zes sporadische gebruikers. THC was detecteerbaar in het bloed bij negen zware (56 procent), zes gematigde (40 procent) en één (17 procent) sporadische gebruikers. De onderzoekers concludeerden dat de aanwezigheid van een laag THC-peil in het bloed "niet ondubbelzinnig aantoont dat recent cannabis gebruikt werd." (Bron: Skopp G & Poetsch L. J Anal Toxicol 2008;32(2):160-4.)

VN — Verklaring door Antonio Costa

De jaarlijkse bijeenkomst van het Comité voor Narcotica (Committee on Narcotic Drugs - CND) van de Verenigde Naties begon op 10 maart. De vergadering werd geopend door het hoofd van het VN Bureau voor Drugs en Criminaliteit (United Nations Office on Drugs and Crime - UNODC), Antonio Maria Costa, die gezondheid een basisrecht voor mensen noemde en zei dat het gezondheidsprincipe de basis zou moeten zijn voor het drugsbeleid. Teveel mensen zitten in de gevangenis en te weinig mensen krijgen een behandeling tegen drugs. Hij had ook kritiek op de doodstraf voor drugsdelicten omdat deze niet ernstig genoeg zijn om de doodstraf te verantwoorden. "Hoewel drugs doden denk ik niet dat we moeten doden omwille van drugs," zei hij. (Bron: www.dailydose.net)

Nederland — Drugsbeleid

Het parlement besliste om het Nederlandse drugsbeleid te herzien. Het doel is vast te stellen of het gedoogbeleid inzake softdrugs het risico beperkt heeft dat met drugsgebruik gepaard gaat, zoals dit gedacht werd toen het idee ontwikkeld werd. Tijdens het debat in het parlement zei justitieminister Ernst Hirsch Ballin dat hij plannen had om de productie van cannabis in Nederland aan te pakken, voornamelijk het aantal winkels die kweekbenodigdheden verkopen zoals zaden, speciale verlichtingsapparatuur en plantenvoeding. (Bron: Dutch News van 6 maart 2008)

Wetenschap — Alcoholisch vervette lever

Amerikaanse onderzoekers stelden vast aan de hand van dierenonderzoek dat alcoholopname de expressie van CB1 receptoren in de lever en de concentratie van de endocannabinoïde 2-AG verhoogt. De activering van CB1 receptoren in de lever werd beschouwd als de oorzaak van de ontwikkeling van alcoholisch vervette lever. (Bron: Jeong WI, et al. Cell Metab 2008;7(3):227-35.)

Wetenschap — Kanker

Wetenschappers van Nieuw-Zeeland vonden geen verband tussen cannabisgebruik en hoofd- en nekkanker in een kleine studie met 75 kankergevallen en 319 gezonde controlepersonen. Daartegenover staat dat tabak en alcoholgebruik wél geassocieerd werden met een verhoogd risico op kanker. (Bron: Aldington S, et al. Otolaryngol Head Neck Surg 2008;138(3):374-80.)