[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 10 Maart 2008

Nederland: Echo Pharmaceuticals ontwikkelt THC tablet Namisol

Volgens een persbericht ontvangt het Nederlandse bedrijf Echo Pharmaceuticals meerdere miljoenen EURo's van een buitenlandse investeerder om klinisch onderzoek te doen met hun THC-tablet Namisol. Echo Pharmaceuticals werkt samen met cannabiskweker Bedrocan en met de bedrijven Farmalyse en Feyecon. De THC van Namisol wordt rechtstreeks uit cannabisplanten getrokken die rijk zijn aan dronabinol met een zuiverheid van meer dan 99 procent. Farmalyse en Feyecon ontwikkelden een procestechniek om droog poeder te maken voor de productie van tabletten. De tabletten laten een goede opname van dronabinol toe via de slijmvliezen in de mond.

De dronabinol die voor Marinol van Solvay Pharmaceuticals gebruikt wordt en in de VS goedgekeurd werd in 1985, is synthetisch aangemaakt. Marinol is verkrijgbaar in capsules met 2,5 mg, 5 mg en 10 mg THC, opgelost in sesamolie. De dronabinol van de Duitse bedrijven THC Pharm en Bionorica Ethics wordt gewonnen door het isomeren van cannabidiol uit vezelhennep. Het is mogelijk om daaruit olieachtige oplossingen te produceren (voor oraal gebruik) en alcoholische oplossingen (voor inhaleren via een verdamper). De dronabinol in Sativex van het Britse bedrijf GW Pharmaceuticals is een component van een alcoholisch extract van de volledige plant. De dronabinol en cannabidiol in Sativex worden gedeeltelijk opgenomen door de slijmvliezen in de mond en gedeeltelijk door het spijsverteringsstelsel na het inslikken van de vloeistof.

Website van Echo Pharmaceuticals:
www.echo-pharma.com

(Bronnen: Die Welt van 25 januari 2008, persbericht van Echo Pharmaceuticals van 23 januari 2008, Reuters van 7 november 2007, persoonlijke mededeling van Farmalyse 27 maart 2006)

Kort nieuws

Groot BrittanniŰ: THC-gehalte
Er is onderzoek gedaan naar het cannabino´dengehalte van de cannabis die door de Britse politie in 2004 en 2005 in beslag werd genomen. Van de 452 stalen kwamen de niet bevruchte vrouwelijke cannabisplanten uit binnenteelt ("sinsemilla") het meest voor, gevolgd door hars (hasjiesj) en ingevoerde buitenteelt cannabistoppen (marihuana). Het gemiddelde THC gehalte was 2,1 procent voor marihuana, 3,5 procent voor hasjiesj en 13,9 procent voor sinsemilla. (Bron: Potter DJ, et al. J Forensic Sci 2008;53(1):90-94.)

Wetenschap: AlvleesklierONTSTEKING (pancreatitis)
Het endocannabino´denpeil in het menselijk weefsel bij personen met chronische pancreatitis, was gedaald. Activering van de cannabino´de receptoren met de synthetische cannabino´de WIN55,212-2 verminderde de ONTSTEKING. De onderzoekers van de Technische Universiteit van MŘnchen, Duitsland, concludeerde dat cannabino´den "mogelijk een optie vormen om ONTSTEKINGen en fibrose bij chronische pancreatitis te behandelen." Online beschikbaar op: www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?artid=2253501&rendertype=abstract (Bron: Michalski CW, et al. PLoS ONE 2008;3(2):e1701.)

Wetenschap: Pijn
De werking van nabilone op de waarneming van hittepijn werd bij gezonde personen onderzocht (zeven mannen en tien vrouwen) in een placebo gecontroleerde crossover studie. Enkelvoudige orale doses van 0,5 en 1 mg van de drug werden toegediend. Nabilone verminderde de globale pijnintensiteit niet maar bij vrouwen die 1 mg toegediend kregen werd hypergevoeligheid tegengegaan. (Bron: Redmond WJ, et al. Curr Med Res Opin 2008 Feb 22 [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap: Hartaanval
Een onderzoek werd uitgevoerd met 1.913 personen die tussen 1989 en 1994 gehospitaliseerd waren wegens een hartinfarct in 45 Amerikaanse ziekenhuizen. De patiŰnten werden nog gemiddeld vier jaar gevolgd. Daarvan overleden er 317 in de tussentijd. Het risico om te sterven aan een hartaanval was twee keer zo groot bij de 52 personen die gemeld hadden in het laatste jaar cannabis gebruikt te hebben. Het risico op overlijden aan andere oorzaken was bij deze groep vijf keer zo groot. (Bron: Mukamal KJ, et al. Am Heart J 2008;155(3):465-70.)

Wetenschap: Nieuwe bestanddelen van cannabis
Onderzoekers van de Universiteit van Mississippi ontdekten in een bepaalde cannabissoort zes nieuwe moleculen. Vier ervan waren cannabino´den van het cannabigeroltype. Informatie online beschikbaar op: www.thieme-connect.com/ejournals/abstract/plantamedica/doi/10.1055/s-2008-1034311 (Bron: Radwan MM, et al. Planta Med. 2008 Feb 18 [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2021

 De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde zal online worden gehouden van 14 tot 16 oktober 2021. Registratie is gratis.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.