Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 7 oktober 2000

Authors

IACM — Principes en struktuur van de IACM.

De raad van beheer heeft op de eerste informele bijeenkomst van de IACM in Wolfsburg op 16 september, de principes van de Internationale Associatie voor Cannabis als Medicijn voorgesteld. Het is de bedoeling een adviesraad en een patiëntenvertegenwoordiging samen te stellen.

De grondbeginselen van de IACM die besproken werden op de bijeenkomst zijn:

##oliststart

##De IACM steunt het medicinaal gebruik van afgezonderde cannabinoïden en van natuurlijke cannabis.

##De IACM richt zijn aandacht op de bevordering van mogelijke medische behandelingen.

##De IACM houdt zich niet bezig met de andere toepassingen van de cannabisplant.

##olistend

De adviesraad bestaat uit wetenschappers en personen die geïnteresseerd zijn in het medicinale gebruik van cannabis en cannabinoïden. Onder hen onder meer: Antonio Zuardi (Brazilië), Raphael Mechoulam (Israel), Dave Pate (Nederland), Robert Gorter (Duitsland), Tod Mikuriya (USA), Vincenzo di Marzo (Italië), Manuel Guzman (Spanje), Roger Pertwee (Groot Brittannië), Greg Chesher (Australië), Rik Musty (USA), en anderen.

Bij de patiëntenvertegenwoordiging bevonden zich ook Clare Hodges, hoofd van de Alliance for Cannabis Therapeutics (Groot Brittannië) en Al Byrne van Patients out of Time (USA).

De IACM wil niet alleen maar onderzoekingen aanmoedigen. De vereniging wil ook proberen de behandelingsmogelijkheden te verbeteren voor patiënten die voordeel kunnen hebben bij gebruik van cannabis, ook door andere maatregelen te verbeteren, zoals onder meer de informatie in verschillende talen, het uitwerken van kommentaren en de oproep tot politieke diskussie.

De situatie en de diskussielijn ligt overal ter wereld verschillend. Dat werd ook duidelijk tijdens de bijeenkomst van 16 september. Dokter Franjo Grotenhermen, voorzitter van de IACM: "Het is onredelijk om simpelweg de ervaringen die we opdeden met de ACm in het Duitse taalgebied, te projekteren op een internationale organisatie. Nieuwe werkmethoden van koöperatie tussen diverse initiatieven, tussen verschillende landen, tussen deskundigen en patiënten, zijn noodzakelijk en dat kan enkel langzaam groeien. We willen dit proces aanmoedigen en daarbij de verschillende ervaringen aan mekaar toetsen".

Canada — Marihuana wordt door het ministerie van volksgezondheid binnen het jaar ter beschikking gesteld.

Volksgezondheid Canada zal een officiële marihuanaleverancier aanstellen binnen een tweetal maanden. "De werkelijke levering is afhankelijk van de groeitijd van de eerste teelt", zegt gezondheidsminister Allan Rock in een interview. "En binnen een jaar zal iedereen die een vergunning krijgt voor uitzonderlijk gebruik voor medicinale doeleinden, marihuana kunnen bekomen bij Health Canada. Het gaat om zuivere vaste kwaliteit. Minister Rock zei dat totnogtoe geen enkele patiënt die aangetoond heeft dat hij of zij baat heeft bij marihuana, geweigerd werd.

Terwijl volksgezondheid de bevoorrading op punt stelt riep Allan Rock de politie op om 'diskreet te zijn' wanneer zij gekonfronteerd zouden worden met mensen die marihuana bezorgen aan de medicinale gebruikers.

"Volgend jaar rond deze tijd zal het klinisch onderzoek op volle toeren draaien en zullen wetenschappelijke bewijzen verzameld worden over de gevolgen van het marihuana roken om bepaalde symptomen te verlichten. (...) Het ziet ernaar uit dat marihuana in de nabije toekomst beschikbaar zal zijn in apotheken."

(Bron: National Post van 25 september 2000).

VS — Patent voor een cannabionoïde-pleister.

Lawrence Brooke, oprichter van General Hydroponics, en Cal Herrmann, beiden uit Californië, hebben op 5 september een patent verkregen van de US Patent and Trademark Office voor 'cannabinoïde-pleister en methode om cannabis via de huid toe te dienen'.

De pleister is bedoeld om cannabisbestanddelen in de bloedbaan te brengen. Het patent omschrijft: "De struktuur bestaat uit een steunlaag die de cannabisverbinding(en) draagt. De verbindingen zitten vast in een film op de steunlaag of in een holte die in de steunlaag gevormd wordt. Anderzijds kan een opening in een tweede laag die de steunlaag overlapt, gebruikt worden om de holte te maken. De struktuur wordt zo op de huid aangebracht dat de cannabisbestanddelen in kontakt zijn met de huid".

"Werkzame gel of vloeibare dragers voor de cannabis kan koolstoftetrachloride zijn, of een alcoholoplossing van hars en purahexyl gemengd met THC. Andere potentiële dragers zijn Tween 80 of petroleumether. In elk geval mag het dragermateriaal niet reageren met cannabis en moet een gemakkelijk indringen via de huid garanderen".

In een test werd 0,2 gram cannabisolie en ongeveer 0,02 gram DMSO gebruikt. De pleister werd aangebracht aan de onderkant van de pols bij 2 proefpersonen. Na ongeveer 10 minuten werd het weldoende effekt van de medikatie waargenomen. De werking werd gevoeld gedurende 4 tot 6 uren.

(Bronnen: Persoonlijke kommunikatie met General Hydroponics, United States Patent 6.113.940).

Kort nieuws

VS

Een bericht van de werkgroep voor medicinale marihuana in Maine d.d. 27 september stelt methodes voor om cannabis te verdelen aan zieken. De burgers van Maine stemden in november vorig jaar voor de legalisering van cannabis voor bepaalde medische doeleinden. Het bericht meldt dat een vrijwillige registratie van patiënten en verzorgers beoogd wordt zoals dat in Washington en Oregon het geval is. Dit houdt een verdelingssysteem in waarbij patiënten een vergunning krijgen om kleine hoeveelheden extra marihuana te kweken. Er wordt in het bericht ook gewezen op de nood aan lokale non-profitcentra waar marihuana verkocht wordt aan geregistreerde patiënten, vergelijkbaar met de Californische koöperatieven. (Bron: Associated Press van 27 september 2000).

VS

Het medicinale gebruik van marihuana ligt in november ter stemming in Colorado en Nevada. Of dokters marihuana mogen voorschrijven bij ernstige ziekten en pijn, is een van de te beantwoorden vragen. De kiezers van Nevada keurden in 1998 het gebruik van medicinale marihuana goed met 59 % van de stemmen. Om echter de toepassing ervan door te voeren is een tweede ja-stem nodig op 7 november. Volgens een recente peiling van Las Vegas Review-Journal staan 63 % van de kiezers achter de maatregel. Een recente peiling in Colorado door de Denver Rocky Mountain News gaf 71 % van de kiezers te kennen voorstander te zijn. (Bron: Associated Press van 28 september 2000).

Groot Brittannië

Een ms-patiënte werd vrijgesproken van illegaal bezit van cannabis nadat zij de rechtbank gezegd had dat zij de drug nodig had om de symptomen van haar ziekte te bestrijden. De 36-jarige Lezley Gibson uit Alston, Cumbria, werd niet schuldig bevonden. Tijdens het 4-daagse proces hoorde de jury hoe de politie in augustus vorig jaar haar woning binnenviel en 8 gram cannabis vond. (Bron: PA News van 28 september 2000)