[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 07 Januari 2008

Wetenschap/VS: Klinische studie met het cannabisextract Sativex gestart in de VS

Volgens een persbericht van GW Pharmaceuticals begon het Britse bedrijf samen met zijn Japanse partner Otsuka Pharmaceutical aan een phase III onderzoek met de cannabisspray Sativex, een pijnstillend middel voor kankerpatiŽnten. Tijdens de vijf weken durende studie met 336 patiŽnten zal onderzocht worden of de drug de pijn vermindert bij patiŽnten met gevorderde kanker die niet op opiaten reageren. Hoofd van het onderzoeksteam is Dr. Russell K. Portenoy, voorzitter van de Afdeling Pijnmedicatie en Palliatieve Zorgen aan het Beth Israel Medisch Centrum in New York City. De studie zal uitgevoerd worden in een veertigtal centra, voornamelijk in de Verenigde Staten. Het hoofddoel van het onderzoek is bij deze patiŽnten de mogelijke rol en de dosis Sativex te evalueren bij toevoeging ervan aan hun gebruikelijke pijnstillers.

GW Pharmaceuticals verwacht de eerste resultaten van het onderzoek volgend jaar en de wettelijke goedkeuring van de VS in 2011. Otsuka heeft de exclusieve rechten op de ontwikkeling en marketing van Sativex in de VS. GW Pharmaceuticals schat dat zeker 40 procent van de kankerpatiŽnten zoveel pijn hebben dat een behandeling met opiaten is aangewezen. Sativex is reeds goedgekeurd in Canada als pijnstiller voor patiŽnten met gevorderde kanker en MULTIPLE SCLEROSE.

Meer op:
www.gwpharm.com/
www.bloomberg.com/apps/news?pid=newsarchive&sid=aTIBTT0uLsV8

(Bronnen: Persmededeling van GW Pharmaceuticals van 26 november 2007, Bloomberg News van 26 november 2007)

VS: New Mexico wil een systeem installeren voor de distributie en productie van medische cannabis

PatiŽnten, verzorgers of privť-personen kunnen van het gezondheidsdepartement van de staat een vergunning krijgen om binnen het medische cannabisprogramma van New Mexico cannabis te voorzien, overeenkomstig het wetsvoorstel dat door het departement werd gepubliceerd. De voorgestelde regulering voorziet in de installatie van een systeem voor vergunningen, voor de distributie en de productie van medische cannabis. Het departement wil de regels later deze maand publiceren. Een publieke hoorzitting zal op 14 januari gehouden worden in Santa Fe.

De staatswet die voorbije zomer in voege ging, laat cannabisgebruik toe tegen pijn of andere symptomen van aftakelende ziekten zoals kanker, glaucoom, epilepsie, MULTIPLE SCLEROSE, HIV-AIDS en rugletsels. Sinds de wet van kracht werd op 1 juli kregen 74 patiŽnten een vergunning van het departement om cannabis te bezitten. Deze personen zijn beschermd tegen vervolging door de staat maar moeten zelf voor hun bevoorrading instaan door de cannabis zelf te kweken of bij vrienden of dealers te betrekken. Overeenkomstig de voorgestelde regels zou het departement zorgen voor een verscheidenheid aan vergunde producenten, inbegrepen een gekwalificeerde patiŽnt, een verzorger, een ruimte van de staat of door de staat uitgebaat, of een privť-persoon. New Mexico was de twaalfde staat die cannabis legaliseerde voor bepaalde medische toepassingen maar het is de enige staat waar de wet licenties voorschrijft voor productie en distributie van de drug.

(Bron: Associated Press van 4 december 2007)

Kort nieuws

VS: CaliforniŽ en Colorado
Rechtbanken in CaliforniŽ en Colorado bevalen de politie om de in beslag genomen cannabis van patiŽnten met een vergunning om de drug te bezitten, terug te geven. De politie argumenteerde dat het bezit van cannabis illegaal is volgens de federale wetgeving. De rechters argumenteerden dat het afdwingen van federale drugwetten niet kan opwegen tegen de toelating door de staat om cannabis voor medische doeleinden te gebruiken. (Bronnen: New York Times van 30 november 2007, Coloradoan van 4 december 2007)

VS: Irvin Rosenfeld
Op 20 november 2007 was het 25 jaar geleden dat Irvin Rosenfeld, die lijdt aan een zeldzame beenderziekte, de toelating kreeg van de federale overheid om cannabis te gebruiken. Hij is de langst levende patiŽnt aan wie de federale overheid toelating gaf om medische cannabis te gebruiken. De exclusieve groep telde oorspronkelijk dertien deelnemers waarvan er thans nog vijf overblijven. Sinds 1992 werden geen nieuwe vergunningen meer uitgereikt maar zij die overblijven krijgen nog steeds cannabis van de universiteit van Mississippi, in sigaretten die gerold worden in North Carolina. Rosenfeld was de tweede persoon die een federale vergunning kreeg om cannabis te roken. De eerste, Robert Randall, een glaucoom- en later ook AIDS-patiŽnt, overleed in 2001. (Bron: Virginian-Pilot van 3 december 2007)

Wetenschap: Sativex
Op 3 december kondigde GW Pharmaceuticals aan dat een nieuw phase III onderzoek werd opgestart met het cannabisextract Sativex voor de behandeling van spasticiteit bij MULTIPLE SCLEROSE patiŽnten. De studie is ontworpen om een basis te voorzien voor een wettelijke goedkeuring van Sativex in EURopa voor de behandeling van spasticiteit door MS. De eerste resultaten worden verwacht tegen einde 2008. Het doel van de studie is te voldoen aan de eisen die gesteld zijn door de keuringsinstantie voor wat betreft de omvang van het effect van de behandeling met Sativex bij de patiŽnten die reageren op de behandeling met Sativex. (Bron: Persmededeling van GW Pharmaceuticals van 3 december 2007)

Wetenschap: HIV/AIDS
De synthetische cannabinoÔde WIN55,212-2 bleek de uitbreiding van het HIvirus te onderdrukken in culturen van bepaalde hersencellen, een effect dat tot stand kwam via de CB2 receptor. (Bron: Rock RB, et al. J Neuroimmune Pharmacol 2007;2(2):178-83)

Wetenschap: MULTIPLE SCLEROSE
Britse onderzoekers toonden in een diermodel van MULTIPLE SCLEROSE aan dat cannabinoÔden neuroprotectief en immunosuppressief werkten, wat de voortgang van de ziekte kan vertragen. Nochtans werden enkel de neuroprotectieve effecten bereikt met doses die laag genoeg waren om relevant te zijn voor de behandeling bij mensen. De immunosuppressieve werking werd met hoge doses bereikt. (Bron: Croxford JL, et al. J Neuroimmunol. 2007 Nov 23 [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap: Cannabisafhankelijkheid
In een Deens onderzoek werden 36 personen die een behandeling kregen voor cannabisafhankelijkheid gedurende gemiddeld 26 maanden na de behandeling gevolgd. Er werd vastgesteld dat de intensiteit van de onthoudingssymptomen tijdens de behandeling geen aanwijzing waren voor de mogelijkheid op terugval tijdens de follow-up. (Bron: Arendt M, et al. Am J Addict 2007;16(6):461-7.)

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2021

 De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde zal online worden gehouden van 14 tot 16 oktober 2021. Registratie is gratis.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.