Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 4 september 2007

Authors

VS — Strijd voor de aanvaarding van de staatswetten voor medische cannabis door de Bush regering

Terwijl momenteel acht democratische presidentskandidaten voor de verkiezingen van 2008 allemaal plechtig beloofd hebben de federale razzia's op medische cannabis patiënten te stoppen in de 12 staten waar de wetten toestaan dat in bepaalde medische omstandigheden cannabis voor medische behandeling gebruikt wordt, blijven in Californië de razzia's aanhouden en beginnen ze nu ook in New Mexico. Californië was de eerste staat die medisch gebruik van cannabis legaliseerde in 1996, New Mexico was voorlopig de laatste in 2007. In augustus zei ook VS senator en democratisch presidentskandidaat Barack Obama dat hij de razzia's van de federale agentschappen zou stopzetten als hij verkozen zou worden als president.

De gouverneur van New Mexico, Bill Richardson, haalde zwaar uit naar de Bush-regering naar aanleiding van de eerste razzia in New Mexico en de arrestatie van een man in een rolstoel die van het staatsdepartement volksgezondheid een vergunning gekregen had voor het bezit en gebruik van cannabis voor medische redenen. Een speciale eenheid met leden van de federale Drug Enforcement Agency (DEA), de FBI, de staatspolitie en de locale politie vielen binnen in het huis van Leonard French, een van de 38 patiënten die tot dusver een vergunning kregen om deel te nemen aan het medisch cannabis programma van de staat. Zijn cannabisplanten werden in beslag genomen. In de loop van de laatste maanden werden ook veel razzia's gehouden in verdeelcentra van medische cannabis in Californië.

"Ik ben zeer bezorgd dat de Bush-regering, in plaats van drugdealers te vervolgen, op mensen jagen die aan kanker lijden of verlamd zijn," zei Richardson op een persconferentie. De gouverneur die ook presidentskandidaat is, beloofde te strijden voor het programma met medische cannabis, zeggende dat dit een zaak is van staatssoevereiniteit. In augustus stuurde Richardson al een open brief aan Bush met de oproep tot de regering hun "ondoordacht beleid" te wijzigen en te stoppen met het verkwisten van fondsen "om staten te intimideren die programma's met medische marihuana willen opstarten."

(Bronnen: New Mexican van 29 en 30 augustus 2007, Boston Globe van 22 augustus 2007)

Kort nieuws

Wetenschap — Neuropatische pijn

In een persbericht van 30 augustus kondigde de Britse onderneming GW Pharmaceuticals aan dat de rekrutering van patiënten afgerond is voor hun Phase III onderzoek bij mensen met multiple sclerose die lijden aan centrale neuropatische pijn. Aan de placebo gecontroleerde studie met Sativex nemen 339 patiënten deel in Groot-Brittannië, Canada, Frankrijk, Spanje en Tsjechië. Het is het grootste klinisch onderzoek dat ooit door GW werd uitgevoerd. De behandeling tijdens het onderzoek duurt 14 weken. De eerste resultaten worden verwacht in het voorjaar van 2008. (Bron: Persbericht van GW Pharmaceuticals van 30 augustus 2007)

Wetenschap — Osteoporose

In experimentele studies werd aangetoond dat de CB1 receptor de beendervorming regelt. Versterkte beendervorming en verbeterde genezing van breuken werd geassocieerd met een hoge aanwezigheid van de endocannabinoïde 2-arachidonoylglycerol (2-AG). Deze verhoging gebeurde niet bij muizen zonder CB1 receptoren. Deze waarneming kan dienstig zijn voor de ontwikkeling van behandelingen tegen osteoporose en stoornissen in het genezingsproces. (Bron: Tam J, et al. FASEB J. 2007 Aug 17; [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap — Posttraumatische stress

Onderzoekers aan de Universiteit van Vermont bestudeerden de relatie tussen de sterkte van de posttraumatische stresssymptomen en de motieven voor cannabisgebruik bij 103 cannabisconsumenten. De sterkte van de posttraumatische stresssymptomen was een belangrijk motief voor de stressverwerking met cannabisgebruik, maar werd niet geassocieerd met andere motieven voor cannabisgebruik. De ernst van de symptomen werd ook in verband gebracht met tabak en alcoholgebruik. (Bron: Bonn-Miller MO, et al. J Trauma Stress 2007;20(4):577-586)

Wetenschap — Bipolaire stoornis

Het geval van een patiënt met een bipolaire stoornis werd voorgesteld. Gegevens over de gemoedsgesteldheid werden prospectief verzameld over twee jaren van totale onthouding en twee jaren van extreem cannabisgebruik. Cannabisgebruik veranderde het aantal dagen van gestoorde stemming niet. Nochtans werd cannabis geassocieerd met een toename van het aantal manische dagen en een vermindering van het aantal depressieve dagen. (Bron: El-Mallakh RS and Brown C. J Psychoactive Drugs 2007;39(2):201-2.)

Wetenschap — Cannabis verstuiver

Mogelijke plaatselijke ongunstige effecten van de cannabisverstuiver Sativex op de slijmvliezen in de mond werden onderzocht bij acht patiënten. Allen meldden een prikkelend gevoel bij het gebruik van de cannabisverstuiver en vier van hen hadden zichtbare witte plekken in de orale mucosa waarvan gedacht werd dat het brandletsels waren, veroorzaakt door alcohol, die verdwenen of genazen na de stopzetting van het gebruik van de medicatie. (Bron: Scully C. Br Dent J 2007 Aug 17; [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap — Cognitieve vermogen

In een onderzoek aan de Universiteit van Californië met 65 volwassen cannabisgebruikers en 34 controlepersonen met de leeftijd van 16-18 jaar, werd aangetoond dat een subtiele vermindering van het cognitieve vermogen aanwezig bleef na een maand van onthouding. Volwassen cannabisgebruikers vertoonden een vertraagde motorische snelheid en een verminderde complexe opmerkzaamheid, geheugen voor verhalen en planningsvermogen in vergelijking met de controlegroep. (Bron: Medina KL, et al. J Int Neuropsychol Soc 2007;13(5):807-20.)