Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 23 juli 2007

Authors

Wetenschap — THC en cannabis veroorzaken een toename van de calorieopname en het lichaamsgewicht bij HIV-positieve cannabisgebruikers

Volgens een klinische studie die uitgevoerd werd aan het New York State Psychiatric Institute met 10 HIV-positieve cannabisgebruikers, veroorzaakten THC (dronabinol) en cannabis een dosisafhankelijke verhoging van calorieopname en lichaamsgewicht. Alle patiënten vervolledigden twee 16-dagen durende onderzoeksfasen in het instituut. Allen kregen THC capsules (5 en 10 mg) en cannabissigaretten (2 procent en 3,9 procent THC) gedurende vier dagen vier maal per dag. Per dag werd slechts één van de twee vormen toegediend. Tussen alle actieve fasen werd een periode van vier dagen ingelast waarbij een placebo werd toegediend. Het waarnemingsvermogen werd gemeten door middel van een aantal testen waarbij diverse aspecten van leren, geheugen, alertheid en psychomotorisch vermogen werden gemeten.

De calorieopname nam vooral toe door de verhoging van het aantal keren dat gegeten werd. De toename van het lichaamsgewicht in vier dagen, was belangrijk bij toediening van de sterkere cannabis (vier keer 3,9 procent THC) en van de hogere dosis orale THC (vier keer 10 mg) en beliep 1,2 kg voor THC en 1,1 kg voor cannabis. THC en cannabis veroorzaakten beide duidelijke psychische effecten. Bij de lage THC dosis (5 mg) was dit niet het geval. Deze effecten werden als positief ervaren en er was weinig blijk van ongemak. Evenmin was er een verzwakking van het waarnemingsvermogen. De effecten met cannabissigaretten en orale THC zijn vergelijkbaar behalve dat cannabis (3,9 procent THC) de slaap verbeterde. De onderzoekers concludeerden dat zowel orale THC als gerookte cannabis "goed verdragen werden en een belangrijke en vergelijkbare toename van de voedselopname bewerkstelligde."

(Bron: Haney M, Gunderson EW, Rabkin J, Hart CL, Vosburg SK, Comer SD, Foltin RW. Dronabinol and marijuana in HIV-positive marijuana smokers: caloric intake, mood, and sleep. J Acquir Immune Defic Syndr 2007 Jun 21; [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Kort nieuws

VS — Rhode Island

De overheid van Rhode Island stemde op 21 juni voor de bestendiging van de medische cannabiswetgeving. Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat behaalden zonder problemen de drievijfden meerderheid die nodig was om het veto van gouverneur Don Carcieri te verwerpen. Het programma, dat zou verlopen zijn op 30 juni, laat toe aan patiënten met kanker, AIDS en andere slopende ziekten, tot 12 cannabisplanten en circa 70 gram gebruiksklare cannabis te bezitten om de symptomen van hun ziekte te milderen. (Bron: Associated Press van 21 juni 2007)

VS — New Mexico

Sinds 1 juli is het medicinaal cannabisprogramma in werking. Vergunde patiënten mogen tot 170 gram cannabis, vier volwassen planten en drie jonge stekken bezitten, voldoende voor drie maanden volgens het Departement Volksgezondheid. De wetgeving stelt ook dat New Mexico moet zorgen voor een productie- en distributiesysteem voor de medicijn. Het Departement Volksgezondheid moet tegen 1 oktober een regeling uitwerken voor het afleveren van vergunningen voor de cannabisproductie in een beveiligde infrastructuur en voor de ontwikkeling van een verdeelsysteem. New Mexico is de enige staat die een dergelijk productiesysteem wil opzetten. Dit kan problemen opleveren vermits de federale wetgeving de productie en distributie van cannabis verbiedt. (Bron: Associated Press van 30 juni 2007)

Wetenschap — Pijn

Volgens een studie met ratten kan door gebruik te maken van een combinatie van lage doses morfine en THC de ontwikkeling van tolerantie voor deze stoffen vermeden worden. (Bron: Smith PA, et al. Eur J Pharmacol 2007 Jun 12; [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap — Kanker

Britse onderzoekers toonden aan dat THC apoptose (geprogrammeerde celdoding) induceert in kankercellen van tumoren van de dikke darm. Zij concludeerden dat het gebruik van THC mogelijk een nieuwe strategie inhoudt voor de behandeling van kanker van de dikke darm. (Bron: Greenhough A, et al. Int J Cancer 2007 Jun 21; [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Canada — Medische cannabis

Volksgezondheid Canada heeft de artsen gecontacteerd die medische cannabis voorschrijven aan patiënten die een vergunning kregen van de overheid. Zij kregen het advies om de doses laag te houden. Het persagentschap Canadian Press schrijft over de zaak van een patiënt met ernstige artritis die onlangs bij Volksgezondheid een aanvraag indiende om zijn dagelijkse dosis te verhogen tot 10 gram, op doktersvoorschrift. Een afgevaardigde van het cannabisproject telefoneerde naar de dokter van de patiënt en zei dat de meeste patiënten niet meer dan vijf gram nodig hebben. Meer op:

http://www.940news.com/nouvelles.php?cat=23&id=61602 (Source: Canadian Press of 19 June 2007)