[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 18 Juni 2007

Wetenschap: THC bevordert de eetlust en keert het gewichtsverlies bij AIDS-patiŽnten

Onderzoekers aan het Centrum voor Immunologie in Orlando, Florida, bestudeerden de langetermijneffecten van THC (dronabinol) bij 117 patiŽnten met HIV/AIDS die gewicht verloren. De personen die gedurende 3 tot 12 maanden dronabinol kregen, werden opgenomen in een retrospectieve analyse. Er werd aangetoond dat THC de eetlust bevordert, gewicht doet toenemen en misselijkheid reduceert.

DrieŽnzestig procent van de patiŽnten behield of won aan gewicht. Bij degenen die gedurende een jaar THC kregen, was de gemiddelde gewichtstoename ongeveer 1.700 gram. Het percentage aan patiŽnten die eetlustverlies hadden, verminderde van 71 procent tot 26 procent na 1 maand therapie en bleef in de loop van het onderzoek verminderen. Het percentage patiŽnten dat leed aan misselijkheid (38 procent) verminderde voortdurend vanaf de tweede week.

(Bron: Dejesus E, Rodwick BM, Bowers D, Cohen CJ, Pearce D. Use of dronabinol improves appetite and reverses weight loss in HIV/AIDS-infected patients. J Int Assoc Physicians AIDS Care 2007;6(2):95-100.)

Wetenschap: Zalf met THC vermindert allergische huidreacties bij muizen

Volgens een dierenstudie door onderzoekers van de Universiteit van Bonn (Duitsland), vermindert de plaatselijke toediening van THC in een zalf, de allergische huidreacties. Hun studie werd gepubliceerd in het tijdschrift Science op 8 juni. Er werd aangetoond dat endocannabinoÔden een belangrijke rol spelen in de regeling van ONTSTEKINGsprocessen. Een verhoogd endocannabinoÔdenpeil verminderde de ONTSTEKINGsreacties in de huid bij muizen die allergisch gemaakt waren aan bepaalde allergenen, terwijl de afwezigheid van cannabinoÔdereceptoren deze reacties versterkten.

Bij het ontstaan van een ONTSTEKING reageren de endocannabinoÔden alsof iemand op de rem gaat staan. Ze verhinderen het lichaam te hard te reageren en de controle te verliezen over de immuunreacties. Dit hangt samen met het feit dat bij het begin van een infectie bij muizen, de concentratie aan endocannabinoÔden toeneemt. Als de huid kort voor en na de toediening van het allergeen met een THC oplossing behandeld werd, was de zwelling veel minder dan normaal. Een dergelijke zalf heeft wellicht geen toxische werking.

Meer op:
in Engels: www.sciencedaily.com/releases/2007/06/070607171120.htm
in Duits: www1.uni-bonn.de/pressDB/jsp/pressemitteilungsliste.jsp

(Bron: Persbericht van de Universiteit van Bonn van 7 juni 2007, Science Daily van 7 juni 2007)

Kort nieuws

ItaliŽ: THC en nabilone mogen voorgeschreven worden
Met een decreet van gezondheidsminister Livia Turco, gepubliceerd op 28 april 2007, wordt het medisch gebruik van THC (dronabinol) en het THC derivaat nabilone toegelaten. Het decreet heeft geen goedkeuring nodig van het parlement zodat de wettelijke toelating voor het medisch gebruik van de twee stubstanties onmiddellijk in voege gaat. (Bron: Associazione per la Cannabis Terapeutica (ACT) van 2 mei 2007)

VS: Connecticut
Een voorstel voor de legalisering van cannabis voor medisch gebruik werd goedgekeurd in de senaat van de staat Connecticut op 1 juni met 23 stemmen tegen 13. Het Huis van Afgevaardigden keurde de maatregel al goed op 23 mei. Het is niet duidelijk of gouverneur M. Jodi Rell, die zei dat ze gemengde gevoelens had over de maatregel, het wetsvoorstel zal ondertekenen. Als het voorstel getekend wordt zou Connecticut de 13de staat van de VS zijn die medisch gebruik van cannabis toelaat. (Bron: Associated Press van 1 juni 2007)

VS: Vermont
De medische cannabiswet van Vermont werd uitgebreid. Tot nog toe kregen mensen met levensbedreigende condities de toelating om de drug te gebruiken zonder vervolging te moeten vrezen. Mensen met chronische aftakelende ziekten vallen nu ook onder deze toelating. (Bron: Associated Press van 1 juni 2007)

Wetenschap: Epilepsie
Met dierenonderzoek werd aangetoond dat een verhoogd anandamidepeil bescherming biedt tegen krampen die veroorzaakt worden door een zenuwgif. Anandamide is een endocannabinoÔde die zich bindt aan zowel CB1 als aan CB2 receptoren. (Bron: Karanian DA, et al. J Pharmacol Exp Ther. 2007 Jun 1; [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap: Schade aan de kleine hersenen (cerebellum)
In een muismodel met cerebellaire stoornissen waardoor de motorische functies beÔnvloed worden, werd aangetoond dat THC een heilzame werking heeft. De toediening van THC verminderde de gebreken in motorische coŲrdinatie, evenwicht en spiertonus. De onderzoekers concludeerden dat cannabinoÔden "een nieuw onderzoeksveld kunnen zijn voor de behandeling van een atactisch syndroom van de kleine hersenen bij mensen." (Bron: Lorivel T, Hilber P. Behav Brain Res 2007 Apr 24; [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap: Braken
Braken wordt veroorzaakt door gifstoffen afkomstig van een bepaalde bacterie (staphylococcus aureus) die bestreden kan worden met een activering van de CB1 receptor, zo werd aangetoond in een dierenstudie door Japanse onderzoekers. De gifstoffen van deze bacterie zijn de voornaamste oorzaak van voedselvergiftiging bij mensen over de hele wereld. Zowel antagonisme aan de 5-HT3 serotine receptor als activering van de CB1 receptor door cannabinoÔden, waren effectief in het verminderen van de symptomen. (Bron: Hu DL, et al. Cell Microbiol 2007 May 21; [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap: Gewicht
Een groep van 451 zwaarlijvige personen kreeg een vetarm dieet gedurende zes weken en werd onderzocht op de genetische afwijkingen van de CB1 receptor en van het eiwit FAAH, dat de degradatie van anandamide vergemakkelijkt. Deelnemers met een bepaalde mutatie van FAAH-gen (de P129T variant) hadden een veel grotere vermindering van vetconcentraties in het bloed (triglyceriden en cholesterol) in vergelijking met deelnemers met het normale FAAH-gen. De onderzoekers veronderstellen dat een "vermindering van de endocannabinoÔde-tonus heeft kunnen bijdragen tot de waargenomen uitslag bij de deelnemers aan het onderzoek." (Bron: Aberle J, et al. Horm Metab Res 2007;39(5):395-7.)

Wetenschap: Zwangerschap
Dierenonderzoek toont aan dat endocannabinoÔden de hersencellen sturen om de juiste connecties te maken tijdens de foetale ontwikkeling. Dit kan de reden zijn waarom cannabisgebruik tijdens de zwangerschap bepaalde negatieve effecten zou kunnen hebben op de ontwikkeling van de hersenen. (Bron: Berghuis P, et al. Science 2007;316(5828):1212-6.)

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2021

 De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde zal online worden gehouden van 14 tot 16 oktober 2021. Registratie is gratis.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.