[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 12 Mei 2007

Wereld: De Commissie Verdovende Middelen van de VN is om politieke redenen tegen de herklassificatie van dronabinol (THC)

Op de 50e bijeenkomst in Wenen van 12 tot 16 maart 2007 sprak de Commissie Verdovende Middelen (Commission on Narcotic Drugs - CND) van de VN zich uit tegen de herklassificatie van dronabinol (THC), het belangrijkste actieve element van cannabis, van Schedule II naar Schedule III van het Verdrag over Psychotrope Stoffen van 1971, zoals was voorgesteld door het deskundigenteam van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) tijdens hun bijeenkomst in 2006.

De WHO verklaarde dat de stof een milde therapeutische toepassing heeft en uit de voortdurende klinische studies blijkt dat het medisch gebruik ervan wellicht zal toenemen. Schedule II is volgens de WHO meer geschikt en de huidige klassificatie in Schedule II is achterhaald. De WHO schat het risico op misbruik van dronabinol heel klein. Maar tijdens de adviesronde van de CND bijeenkomst waren een aantal landen, de VS in het bijzonder, sterk tegen een herklassificatie. Daarbij komt nog dat ook de International Narcotics Control Board (INCB) van de VN zich uitsprak tegen de aanbevelingen van de WHO in zijn jaarlijks rapport van 2006 en op de plenaire zitting van de CND. Volgens de INCB zijn er rapporten over misbruik in het land waar de stof het meest voorgeschreven wordt, namelijk in de VS. Nochtans heeft de VS in zijn uitgebreide commentaar aan de WHO, over dronabinol slechts gewag gemaakt van "een lage graad van verkeerd gebruik en misbruik".

Tijdens de lezingen spraken slechts twee van de 15 sprekers zich uit in het voordeel van de voorgestelde herklassificatie. Meerdere sprekers stelden de wetenschappelijke basis van de aanbeveling in vraag. Het gebrek aan steun was opmerkelijk verschillend van de geschreven antwoorden die de WHO in de voorbije maanden had ontvangen. Daaruit bleek dat 11 van de 13 landen duidelijk gemaakt hadden dat zij geen bezwaren hadden tegen de voorgestelde wijziging. Canada was ten minste eerlijk bij zijn weigering. Ze loofden de WHO voor het "uitstekend deskundig advies" waarvan zij de waarde niet betwijfelden maar ze maakten duidelijk dat andere overwegingen de overheid hebben tegengehouden om hun stem te geven. Het zou "een verwarrende boodschap inhouden met betrekking tot de risico's die aan cannabisgebruik worden toegeschreven".

Meer informatie over het dronabinoldebat op de bijeenkomst CND 2007 is beschikbaar in een rapport van de International Drug Policy Consortium op: www.idpc.info/docs/IDPC_Report_5.pdf

(Bron: Rapport IDPC van de CND bijeenkomst van maart 2007)

Wetenschap: THC bevordert gewichtstoename bij ouderen die lijden aan eetlust- en gewichtsverlies

Volgens onderzoek dat gedaan werd aan de St. Louis Universiteit, kan het gebruik van cannabis gewichtstoename veroorzaken bij oudere personen die lijden aan anorexia (eetlustverlies) en gewichtsverlies. Wetenschappers bestudeerden een waarnemingsoverzicht van 28 patiŽnten met een gemiddelde leeftijd van 79,5 jaar die oraal THC toegediend kregen gedurende twaalf weken.

Het gemiddelde aanvangsgewicht was 47,5 kg. Vijftien deelnemers (53,5 procent) wonnen aan gewicht door gebruik van THC. Bij tien van hen werd een toename van meer dan 2,3 kg gemeten en bij zes patiŽnten meer dan 4,5 kg. PatiŽnten die met THC gewicht verloren waren jonger dan degenen die gewicht wonnen (resp. 70,9 en 90,8 jaar). In het algemeen was er met THC een gemiddelde gewichtstoename van 1,4 kilogram. Elf patiŽnten verloren gewicht. Van degenen die gewicht verloren, overleden er intussen zeven (64 procent) in vergelijking met vier (26 procent) in de subgroep met gewichtstoename.

Het volledige uittreksel van de studie is beschikbaar op: www.cannabis-med.org/studies/study.php

(Bron: Wilson MM, Philpot C, Morley JE. Anorexia of aging in long term care: is dronabinol an effective appetite stimulant? - a pilot study. J Nutr Health Aging 2007;11(2):195-8.)

Wetenschap: Verdampen van cannabis is volgens klinisch onderzoek een goed werkende methode om THC toe te dienen

Aan de Universiteit van CaliforniŽ voerden Dr. Donald Abrams en collega's een onderzoek uit bij 18 gezonde personen die drie verschillende variŽteiten cannabis (met een THC-gehalte van 1,7 en 3,4 en
6,8 procent) toegediend via een verdamper (Volcano, Storz & Bickel) evenals via het roken van een cannabissigaret. Piekconcentraties in het bloed en de biobeschikbaarheid van THC waren onder beide omstandigheden gelijkaardig. Het koolmonoxidepeil was lager bij het vaporiseren. De onderzoekers concludeerden dat "het vaporiseren van cannabis een goed werkend en veilig systeem is voor de toediening van THC".

Een studie door onderzoekers van de staatsuniversiteit van New York van gesprekken met cannabisgebruikers via internet, wees uit dat het gebruik van de verdamper, in vergelijking met het roken van cannabis, verband houdt met een persoonlijk keuze voor een vermindering van ademhalingsproblemen.

(Bronnen: Abrams DI, Vizoso HP, Shade SB, Jay C, Kelly ME, Benowitz NL. Vaporization as a smokeless cannabis delivery system: a pilot study. Clin Pharmacol Ther. 2007 Apr 11; [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie]; Earleywine M, Barnwell SS. Decreased respiratory symptoms in cannabis users who vaporize. Harm Reduct J 2007;4:11.)

Wetenschap: THC vermindert tumorgroei en uitzaaiing naar andere organen bij LONGKANKER in dierenstudie

Volgens een persbericht van de Amerikaanse Vereniging voor Kankeronderzoek (American Association for Cancer Research - AACR) bleek uit een dierenstudie, die uitgevoerd werd door onderzoekers van de Harvard University en voorgesteld op de jaarlijkse bijeenkomst van de organisatie op 14-18 april 2007 in Los Angeles, dat THC bruikbaar kan zijn in de behandeling van LONGKANKER.

THC bleek de tumorgroei bij gewone LONGKANKER met ongeveer 50 procent te verminderen en een belangrijke reductie teweeg te brengen van de uitzaaiingmogelijkheid van de kanker. Muizen werden gedurende drie weken met de stof behandeld. "Het mooie van deze studie is dat we aantonen dat een stof die misbruikt kan worden, bij voorzichtig gebruik nieuwe wegen kan openen naar therapieŽn tegen LONGKANKER," zei onderzoeker Dr. Anju Preet.

Het persbericht van de AACR is beschikbaar op: www.aacr.org/home/public--media/public-policy--legislative-affairs/press-releases--articles.aspx?d=744

(Bron: Persbericht van de AACR van 17 april 2007)

Kort nieuws

Canada: Programma medische cannabis
Momenteel hebben 1.742 patiŽnten een toelating van het Gezondheidsministerie (Health Canada) om gedroogde cannabis te bezitten als medicijn. Daarvan hebben 1.040 een vergunning om hun eigen cannabis te telen en een andere groep van 167 mensen hebben een vergunning om cannabis te kweken voor het exclusieve gebruik door patiŽnten met een toelating. Health Canada koopt de cannabis van een teler met vergunning voor 328,75 Canadese Dollar (216 EURo) per kilogram en verkoopt het aan patiŽnten voor ongeveer 5.000 Canadese Dollar per kilogram. Volgens een onderzoek door de Canadese AIDS-Vereniging gebruikt ongeveer een derde van de mensen met HIV/AIDS cannabis voor medische redenen maar slechts enkelen hebben een toelating van de overheid. (Bronnen: Canadian Press van 17 april 2007;Belle-Isle L, Hathaway A., AIDS Care 2007;19(4):500-6.)

Wetenschap: Cannabinor bij pijn
Volgens een persbericht van Pharmos Corporation was hun synthetische cannabinoÔde cannabinor effectief in het verminderen van postoperatieve pijn bij meer dan 100 patiŽnten die een tand lieten trekken. Er waren geen verschillen in de nevenwerkingen tussen placebo en de drie doses cannabinor die gebruikt werden voor de studie (12, 24 en 36 mg intraveneus toegediend). Cannabinor is een selectieve CB2 receptor agonist. De drug bindt zich niet aan de CB1 receptor en veroorzaakt daarom geen psychologische nevenwerkingen. (Bron: Persbericht van Pharmos van 24 april 2007)

Wetenschap: Seks
Volgens interviews door wetenschappers van de Universiteit van Liverpool, met 270 personen tussen 18 en 66 jaar, meldden de ondervraagden dat seks na cannabis, cocaÔne of xtc aangenamer en bevredigender was in vergelijking met seks na alcohol, met een bredere perceptie van contact met de partner en een grotere bereidheid tot seksueel experimenteren. (Bron: Sumnall H, et al. J Psychopharmacol. 2007 Apr 19; [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap: Functie van het hart
Volgens onderzoek met muizen heeft de afwezigheid van het eiwit dat de endocannabinoÔde anandamide afbreekt, een vertraagde veroudering van het cardiovasculair systeem tot gevolg en wordt de ontwikkeling van aderverkalking vertraagd. De hogere concentratie aan endocannabinoÔde resulteerde in een verminderde ontsteking en verminderde oxidatieve stress. (Bron: Batkai S, et al. Am J Physiol Heart Circ Physiol. 2007 Apr 13; [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

ItaliŽ: Symposium
Er vindt een symposium plaats over het medisch gebruik van cannabis onder de titel "Canapa medica: le prospettive per i malati" (Medische cannabis: de perspectieven voor de zieken) op 3-4 mei 2007 aan de Universiteit van Pisa. (Bron: Associazione Cannabis Terapeutica, www.medicalcannabis.it)

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2022

De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde wordt uitgesteld tot het najaar van 2022 en zal worden gehouden als een hybride evenement in Zwitserland en online.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.