Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 17 april 2007

Authors

Italië — Regering wil het gebruik toelaten van medicijnen op basis van cannabis

De Italiaanse senaat zou "het nieuwe wetsvoorstel van de regering zonder uitstel moeten goedkeuren waardoor het voorschrijven van alle pijnstillende middelen vereenvoudigd wordt, niet enkel de geneesmiddelen die gebaseerd zijn op opiaten maar ook de medicijnen die cannabisderivaten bevatten". Dat is het dringend verzoek van gezondheidsminister Livia Turco tijdens de bijeenkomst "Rehabilitatiewerk: gisteren, vandaag, morgen", gehouden op 22 maart aan het Leonarda Vaccari Instituut in Rome.

Op een specifieke vraag van Andrea pelliccia, neuropsychiater aan het Sant'Andrea Hospitaal te Rome, over het gebruik van cannabisderivaten voor de pijnbestrijding, antwoordde de minister: "U hebt een verboden woord gebruikt", waarna zij verduidelijkte: "Ik geloof dat aan de pijnbestrijding bij bepaalde aandoeningen de menselijkheid van ons land kan afgemeten worden. Ik wil eraan herinneren dat het gebruik van cannabinoïden tegen pijn, wetenschappelijk verantwoord is. We zouden dus alle middelen moeten inzetten die ons ter beschikking staan."

(Bron: DoctorNews van 23 maart 2007, http://www.doctornews.it)

Wetenschap — Het gebruik van cannabis heeft geen invloed op de werking van twee anti-kankermedicijnen, zo blijkt uit klinisch onderzoek

Om de invloed van het gebruik van cannabisthee te onderzoeken op de farmacokinetica en dus op de werking van anti-kankermedicijnen, werd een klinische studie uitgevoerd met 24 kankerpatiënten in een ziekenhuis in Rotterdam, Nederland. Twaalf patiënten kregen irinotecan (600 mg) toegediend en twaalf andere patiënten kregen docetaxel (180 mg) toegediend. Drie weken later kregen dezelfde patiënten beide medicijnen toegediend in combinatie met cannabis (200 ml kruidenthee met 0,2 gram cannabis met 18 procent THC) gedurende 15 opeenvolgende dagen in één dosis 's avonds, twaalf dagen voor de tweede behandeling.

De toediening van medische cannabis had geen invloed van betekenis op het concentratieverloop van de twee anti-kankermedicijnen irinotecan en docetaxel. De onderzoekers concludeerden dat de "geteste variëteit van medische cannabis in combinatie met beide anti-kankermedicijnen kan toegediend worden zonder wijziging van de dosis."

(Bron: Engels FK, de Jong FA, Sparreboom A, Mathot RA, Loos WJ, Kitzen JJ, de Bruijn P, Verweij J, Mathijssen RH. Medicinal cannabis does not influence the clinical pharmacokinetics of irinotecan and docetaxel. Oncologist 2007;12(3):291-300.)

Kort nieuws

VS — New Mexico

Zoals verwacht heeft goeverneur Bill Richardson het wetsvoorstel over medische cannabis ondertekend zodat New Mexico de 12de VS-staat wordt met een wet voor medische cannabis. "Deze wet biedt de noodzakelijke verlichting aan de zieken van New Mexico die lijden aan slopende aandoeningen," zei Richardson toen hij op 2 april zijn handtekening plaatste. (Bron: Reuters van 2 april 2007)

VS — Patients Out of Time

Enkele lezingen van sprekers op de Vierde Nationale Klinische Conferentie over Cannabis Therapieën die plaatsvond op 6-8 april 2006, zijn nu online beschikbaar op You Tube (http://www.youtube.com/cannabistherapeutics). Er zullen nog meer lezingen volgen. (Bron: Patients Out of Time van 6 april 2007)

Wetenschap — Longkanker

Een onderzoek dat in Tunesië gedaan werd met 149 gevallen van longkanker en 188 controlegevallen door het Franse Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek, wees uit dat het roken van tabak geassocieerd werd met een 4- tot 17-voudig risico, afhankelijk van de dosis. Het roken van cannabis werd geassocieerd met een 4-voudig risico zonder een duidelijk dosisafhankelijk verband. (Bron: Voirin N, et al. J Thorac Oncol 2006;1(6):577-9.)