[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 17 April 2007

ItaliŽ: Regering wil het gebruik toelaten van medicijnen op basis van cannabis

De Italiaanse senaat zou "het nieuwe wetsvoorstel van de regering zonder uitstel moeten goedkeuren waardoor het voorschrijven van alle pijnstillende middelen vereenvoudigd wordt, niet enkel de geneesmiddelen die gebaseerd zijn op opiaten maar ook de medicijnen die cannabisderivaten bevatten". Dat is het dringend verzoek van gezondheidsminister Livia Turco tijdens de bijeenkomst "Rehabilitatiewerk: gisteren, vandaag, morgen", gehouden op 22 maart aan het Leonarda Vaccari Instituut in Rome.

Op een specifieke vraag van Andrea pelliccia, neuropsychiater aan het Sant'Andrea Hospitaal te Rome, over het gebruik van cannabisderivaten voor de pijnbestrijding, antwoordde de minister: "U hebt een verboden woord gebruikt", waarna zij verduidelijkte: "Ik geloof dat aan de pijnbestrijding bij bepaalde aandoeningen de menselijkheid van ons land kan afgemeten worden. Ik wil eraan herinneren dat het gebruik van cannabinoÔden tegen pijn, wetenschappelijk verantwoord is. We zouden dus alle middelen moeten inzetten die ons ter beschikking staan."

(Bron: DoctorNews van 23 maart 2007, www.doctornews.it)

Wetenschap: Het gebruik van cannabis heeft geen invloed op de werking van twee anti-kankermedicijnen, zo blijkt uit klinisch onderzoek

Om de invloed van het gebruik van cannabisthee te onderzoeken op de farmacokinetica en dus op de werking van anti-kankermedicijnen, werd een klinische studie uitgevoerd met 24 kankerpatiŽnten in een ziekenhuis in Rotterdam, Nederland. Twaalf patiŽnten kregen irinotecan (600 mg) toegediend en twaalf andere patiŽnten kregen docetaxel (180 mg) toegediend. Drie weken later kregen dezelfde patiŽnten beide medicijnen toegediend in combinatie met cannabis (200 ml kruidenthee met 0,2 gram cannabis met 18 procent THC) gedurende 15 opeenvolgende dagen in ťťn dosis 's avonds, twaalf dagen voor de tweede behandeling.

De toediening van medische cannabis had geen invloed van betekenis op het concentratieverloop van de twee anti-kankermedicijnen irinotecan en docetaxel. De onderzoekers concludeerden dat de "geteste variŽteit van medische cannabis in combinatie met beide anti-kankermedicijnen kan toegediend worden zonder wijziging van de dosis."

(Bron: Engels FK, de Jong FA, Sparreboom A, Mathot RA, Loos WJ, Kitzen JJ, de Bruijn P, Verweij J, Mathijssen RH. Medicinal cannabis does not influence the clinical pharmacokinetics of irinotecan and docetaxel. Oncologist 2007;12(3):291-300.)

Kort nieuws

VS: New Mexico
Zoals verwacht heeft goeverneur Bill Richardson het wetsvoorstel over medische cannabis ondertekend zodat New Mexico de 12de VS-staat wordt met een wet voor medische cannabis. "Deze wet biedt de noodzakelijke verlichting aan de zieken van New Mexico die lijden aan slopende aandoeningen," zei Richardson toen hij op 2 april zijn handtekening plaatste. (Bron: Reuters van 2 april 2007)

VS: Patients Out of Time
Enkele lezingen van sprekers op de Vierde Nationale Klinische Conferentie over Cannabis TherapieŽn die plaatsvond op 6-8 april 2006, zijn nu online beschikbaar op You Tube (www.youtube.com/cannabistherapeutics). Er zullen nog meer lezingen volgen. (Bron: Patients Out of Time van 6 april 2007)

Wetenschap: LONGKANKER
Een onderzoek dat in TunesiŽ gedaan werd met 149 gevallen van LONGKANKER en 188 controlegevallen door het Franse Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek, wees uit dat het roken van tabak geassocieerd werd met een 4- tot 17-voudig risico, afhankelijk van de dosis. Het roken van cannabis werd geassocieerd met een 4-voudig risico zonder een duidelijk dosisafhankelijk verband. (Bron: Voirin N, et al. J Thorac Oncol 2006;1(6):577-9.)

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2022

De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde wordt uitgesteld tot het najaar van 2022 en zal worden gehouden als een hybride evenement in Zwitserland en online.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.