[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 04 April 2007

Wetenschap: THC ontspant de dikke darm en kan helpen bij darmkrampen

Volgens een onderzoek dat gebeurde in de Mayo Kliniek, VS, met 52 vrijwilligers zorgde de toediening van THC voor de ontspanning van de dikke darm. De deelnemers kregen willekeurig een enkele dosis van 7,5 mg orale THC toegediend of een placebo. De werking van THC op de darmen werd een uur na de toediening gemeten, tijdens de nuchtere toestand en een uur na een calorierijke maaltijd (1000 kcal). THC veroorzaakte een belangrijke afname van de darmspanning, een niet belangrijke toename van ontspanning tijdens de nuchtere toestand en een belangrijke afremming van darmkrampen na de maaltijd.

De auteurs besloten hieruit dat THC de dikke darm ontspant en zijn beweeglijkheid en tonus vermindert na een maaltijd. "Het potentieel van CBR [cannabinoÔde receptoren] om de bewegingsfuncties van de dikke darm te beÔnvloeden bij ontlastingsproblemen zoals irritatie en darmkrampen, verdient verder onderzoek," schreven ze.

(Bron: Esfandyari T, Camilleri M, Busciglio I, Burton D, Baxter K, Zinsmeister AR. Effects of a cannabinoid receptor agonist on colonic motor and sensory functions in humans: a randomized, placebo-controlled study. Am J Physiol Gastrointest Liver Physiol 2007 Mar 29; [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

VS: Wetsvoorstel medische cannabis verworpen door het Huis van Afgevaardigden in New Hampshire

Met een klein verschil stemden de wetgevers van New Hampshire op 28 maart tegen het gebruik van cannabis door mensen met slopende ziekten, om hun pijn te verlichten of voor andere medische doeleinden. De 186 tegen 177 stemming in het Huis van Afgevaardigden blokkeerde het wetsontwerp waarin de decriminalisering gevraagd werd van het gebruik van de drug door patiŽnten die onder geneeskundig toezicht staan van een arts omwille van ernstige aandoeningen zoals kanker, AIDS of MULTIPLE SCLEROSE.

Ondertussen haalden de voorstanders van legalisering van medische cannabis in de staat Connecticut hun eerste slag thuis. Op 21 maart stemde een rechtscommissie met 31-8 voor de legalisering. Het voorstel van dit jaar zou burgers van 18 jaar en ouder, bij wie door een arts een slopende medische toestand werd vastgesteld, toelaten cannabis te kweken en te gebruiken om de symptomen van hun ziekte te verzachten.

Alaska, Arizona, CaliforniŽ, Colorado, Hawaii, Maine, Nevada, Oregon, Rhode Island, Vermont en Washington hebben het medisch gebruik van cannabis al gelegaliseerd. In New Mexico werd in maart 2007 een wetsvoorstel aangenomen dat het medisch gebruik van cannabis moet legaliseren. Gouverneur Bill Richardson moet het wetsontwerp nog ondertekenen maar is voorstander van de maatregel.

(Bronnen: Concord Monitor van 29 maart 2007, Associated Press van 21 maart 2007)

Kort nieuws

Canada: Neuropatische pijn
In een consensusverklaring heeft de Canadese Pijnvereniging richtlijnen uitgevaardigd voor de farmacologische behandeling van chronische neuropatische pijn. Pijnstillende middelen die aanbevolen worden als eerste behandeling zijn bepaalde antidepressiva en spierontspanners (gabapentin en pregabalin). Als tweede behandeling worden serotonine noradrenaline heropnameremmers en lokaal toegediende lidocaÔne aanbevolen. In de derde lijn worden opiaten aanbevolen. De behandelingen van de vierde lijn omvatten cannabinoÔden, methadon en krampbestrijdende middelen met minder aantoonbare bewijzen van werkzaamheid. (Bron: Moulin DE, et al. Pain Res Manag 2007;12(1):13-21.)

Wetenschap: Tinnitus (oorsuizen)
In een dierenmodel van tinnitus verminderde in bepaalde regio van de hersenen (ventrale cochleaire nucleus) het aantal zenuwcellen met CB1 receptoren. Dit hersengebied heeft een belangrijke functie in het gehoorsysteem. Onderzoekers concludeerden dat hun bevindingen er op wijzen "dat CB1 receptoren in de cochleaire nucleus belangrijk kunnen zijn voor de gehoorfunctie en dat een vermindering van de CB1 receptoren in de ventrale cochleaire nucleus verwant kan zijn met de ontwikkeling van tinnitis." (Bron: Zheng Y, et al. Hear Res. 2007 Feb 16; [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2021

 De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde zal online worden gehouden van 14 tot 16 oktober 2021. Registratie is gratis.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.