Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 23 januari 2007

Authors

Wetenschap Groot Brittannië — Cannabisextract werkt goed bij de behandeling van neuropatische pijn in twee klinische studies

In een persmededeling van het Britse bedrijf GW Pharmaceuticals van 15 januari 2007 werden de resultaten van twee klinische studies met het cannabisextract Sativex voorgesteld. Het ging enerzijds om een onderzoek bij patiënten met neuropatische pijn, gekarakteriseerd door allodynia en anderzijds bij patiënten met pijnlijke neuropathie door diabetes. In het eerste onderzoek resulteerde het gebruik van Sativex in belangrijke klinische verbeteringen in het beheersen van pijn en het bevorderen van de nachtrust. De resultaten van het onderzoek bij patiënten met neuropathie door diabetes vertonen een minder duidelijk verschil tussen het cannabisextract en placebo. Beide studies waren gericht op patiënten die reeds de best beschikbare behandeling kregen tegen pijn en toch nog ernstige pijnen leden. Het gebruik van de andere pijnstillers werd tijdens de onderzoeken niet stopgezet.

Het eerste onderzoek gebeurde bij 246 patiënten met neuropatische pijn, gekarakteriseerd door allodynia. Allodynia is de aanwezigheid van pijn als reactie op prikkels die normaal niet pijnlijk zijn. Een eerste belangrijke vaststelling in het onderzoek was het aantal patiënten dat reageerde op de behandeling, wat in belangrijke mate in het voordeel van Sativex uitviel. Een tweede belangrijke vaststelling was enerzijds de algemene indruk van verandering bij de patiënt en anderzijds de beoordeling van de nachtrustkwaliteit, beide in belangrijke mate ten gunste van Sativex.

Het onderzoek neuropatische pijn bij diabetes gebeurde bij 297 patiënten. Bij de patiënten die Sativex kregen was er een gemiddelde verbetering van 30 procent in pijnscores. Een derde van de patiënten bereikte een pijnverlichting van meer dan 50 procent. Nochtans zijn de studieresultaten moeilijk te interpreteren als gevolg van een abnormaal hoge respons binnen de placebogroep. Hoewel alle resultaten in vergelijking met placebo in het voordeel van Sativex uitvielen, bereikten zij de statistische belangrijkheid niet.

Meer op: http://www.gwpharm.com

(Bron: GW Pharmaceuticals van 15 januari 2007)

Kort nieuws

VS — Californië

Op 17 januari vielen federale agenten binnen in 11 distributiecentra voor medische cannabis in Los Angeles County. De simultane razzia's die deel uitmaakten van een lopend onderzoek door de federale Drug Enforcement Administration (DEA) vormden de grootste gelijkaardige operatie uit de jongste geschiedenis van het district. De actie van de federale agenten ergerde de locale overheid en werd ondernomen niettegenstaande een staatswet die bezit en teelt van cannabis toelaat aan vergunde patiënten. (Bron: Los Angeles Times van 18 januari 2007)

VS — Zuid-Carolina

Een senator van de staat Zuid-Carolina wiens eerste echtgenote een pijnlijke dood stierf, wil dat de staat het medisch cannabisgebruik legaliseert. Senator Bill Mescher zei dat hij meer dan twintig jaar over het onderwerp had nagedacht. "Mijn eerste vrouw stierf aan longkanker - een langzame doodstrijd," zei de republikein. Een arts zei hen dat cannabis de pijn en de misselijkheid door de chemotherapie zou kunnen verzachten maar de wet in Zuid-Carolina liet dit niet toe. Toch is Mescher niet optimistisch over het aannemen van het wetsvoorstel gezien de reputatie van de drug. (Bron: Associated Press van 16 januari 2007)

Wetenschap — Spasticiteit

Volgens een dierenstudie wordt de controle over de spasticiteit in multiple sclerose bemiddeld door CB1 en niet door CB2 cannabinoïde receptoren. (Bron: Pryce G, Baker D. Br J Pharmacol 2007 Jan 15; [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap — Maagzweer en pancreatitis

Uit een dierenstudie blijkt dat de activering van CB1 receptoren tegengestelde effecten opwekt in de maag en de alvleesklier (pancreas). In de maag vertonen cannabinoïden een beschermende werking tegen maagzweren door stress, terwijl ze in de pancreas de ernst van de chemisch geïnduceerde pancreatitis verhoogden. (Bron: Dembinski A, et al. J Physiol Pharmacol 2006;57 Suppl 5:137-54.)

Wetenschap — Zelfmedicatie

Deense en Amerikaanse wetenschappers testten de zelfmedicatie hypothese van depressie en agressie bij 119 cannabisgebruikers. Zij concludeerden uit hun onderzoek dat proefpersonen die vroeger al depressief waren, geen cannabis gebruiken als een middel van zelfmedicatie. Zij ervaren eerder een specifieke toename van ongunstige symptomen als zij onder invloed van cannabis zijn en het is minder waarschijnlijk dat zij een specifieke symptomenvermindering ondervinden. Volgens de onderzoekers zijn er toch aanwijzingen dat cannabis gebruikt wordt als middel van zelfmedicatie bij problemen met het beheersen van agressiviteit. (Bron: Arendt M, et al. Psychol Med 2007;1-11.)

Wetenschap — Herpes zoster

In een diermodel van pijn die geassocieerd is met een herpes zoster (gordelroos) infectie, werden meerdere drugs getest op hun pijnverzachtende werking. Volgende middelen hadden een goede werking: morfine, amitriptyline, gabapentin, ibuprofen en de synthetische cannabinoïde WIN55,212-2. (Bron: Hasnie FS, et al. Neuroscience 2006 Dec 28; [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])