[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 10 December 2006

Wetenschap: Matig cannabisgebruik heeft een positief effect op de behandeling van cocaÔneverslaving bij patiŽnten met ADHD en cocaÔneafhankelijkheid

Volgens een studie van het New York State Psychiatrisch Instituut, waren patiŽnten die matig en met onderbrekingen cannabis gebruikten, succesvoller dan andere patiŽnten in het afkicken van cocaÔne. Er werden 92 cocaÔneverslaafde patiŽnten met ADHD (attention-dificit hyperactivity disorder) tussen 25 en 51 jaar oud onderzocht. Zij namen deel aan een klinisch onderzoek van methylphenidate voor de behandeling van ADHD en cocaÔneverslaving. De onderzoekers bestudeerden de werking van cannabisgebruik op de ontwenningsbehandeling van cocaÔne.

Op de 14de week kon 24 procent van de niet-cannabisgebruikers doorgaan met het programma, 57 procent van de patiŽnten die matig en met onderbrekingen cannabis gebruikten, en 39 procent van de zware, regelmatige gebruikers. Cannabisgebruik werd ook geassocieerd met hogere scores in het zich onthouden van cocaÔne. Van de deelnemers aan het onderzoek die gemeld hadden cannabis te gebruiken met tussenpauzen, konden 39 procent zich twee of meer weken onthouden van cocaÔnegebruik, in vergelijking met slechts 26 procent van de deelnemers die geen cannabis gebruikten tijdens de behandeling. Het is de eerste keer dat in een studie de invloed van cannabisgebruik op de behandeling van patiŽnten met cocaÔneverslaving, onderzocht wordt.

(Bron: Aharonovich E, Garawi F, Bisaga A, Brooks D, Raby WN, Rubin E, Nunes EV, Levin FR. Concurrent cannabis use during treatment for comorbid ADHD and cocaine dependence: effects on outcome. Am J Drug Alcohol Abuse. 2006;32(4):629-35.)

Kort nieuws

Nederland: Cannabisapotheek
De Apotheek Hanzeplein in Groningen is de eerste Nederlandse cannabisapotheek. Er wordt medische cannabis verkocht die gekweekt wordt bij de onderneming Bedrocan aan 6 EURo per gram. Die prijs is dus vergelijkbaar met de coffeeshopprijzen en beterkoop dan de gangbare apothekersprijs. Het gaat om een pilootproject in samenwerking met de Stichting Medicinale Cannabis en het Bureau voor Medische Cannabis van het Ministerie van Gezondheid, Welzijn en Sport. Er is een doktersvoorschrift vereist voor de patiŽnten. Website van de apotheek: www.hanzeplein.nl (Bron: Dagblad van het Noorden van 7 november 2006)

VS: CaliforniŽ
Een staatsrechter bevestigde op 6 december de Californische wetgeving die het gebruik van cannabis voor medische doeleinden toelaat. Daarmee wordt de eis van drie districten die de tien jaar oude wet aanvochten, verworpen. De districten, geleid door San Diego, argumenteerden dat de locale overheden van de districten niet gebonden waren de staatswetten te aanvaarden die ondergeschikt zijn aan het federale cannabisverbod. Procureurs van de staat antwoordden hierop dat CaliforniŽ het recht had om zijn eigen wetten te maken die de vervolging door de staat van medisch cannabisgebruik, opschorten. (Bron: Associated Press van 6 december 2006)

Canada: Peiling over medisch gebruik
Uit een nationale peiling blijkt dat 93 procent van de Canadezen bereid zijn de idee te aanvaarden dat mensen legaal cannabis roken voor gezondheidsredenen. Bijna driekwart (70 procent) aanvaardde de gewoonte maar keurde ook persoonlijk de praktijk goed. (Bron: Vancouver Sun van 2 november 2006)

Wetenschap: De instaptheorie
Onderzoekers aan de Universiteit van Pittsburgh ontdekten dat bijna een kwart van de jongeren in hun studie, cannabis gebruikten voor zij alcohol of tabak begonnen te gebruiken. Dat is het tegengestelde van wat als de "steppin' stone-theorie" bekend staat en waar verondersteld werd dat van alcohol en tabak werd overgestapt naar cannabis en dan naar harde drugs. De onderzoekers stelden ook vast dat de waarschijnlijkheid voor de ontwikkeling van misbruik eender was bij jongeren, zowel voor het traditionele instappatroon als voor de omgekeerde volgorde. Meer op: ajp.psychiatryonline.org/cgi/content/abstract/163/12/2134 (Source: Tarter RE, et al. Am J Psychiatry 2006;163(12):2134-2140.)

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Free Online Events 2020

You can find all information here.

The IACM is holding a free webinar series and a free anniversary online meeting from October to November 2020

All webinars will be held in English with subtitles in German, French, Spanish, and Portuguese. All webinars will be available online until March 2021

The anniversary online meeting to celebrate the IACM's 20th anniversary and to honour the 90th birthday of Raphael Mechoulam will be a live session only on the 5th November 2020.

The speakers in the webinar series are Donald I. Abrams, Bonni Goldstein, Franjo Grotenhermen, Manuel Guzmán, Raphael Mechoulam, Kirsten Müller-Vahl, Roger Pertwee, Daniele Piomelli, and Ethan Russo.

You can find all information here.

Conferentie 2021

Het 12e IACM-congres over Cannabinoïden in de Geneeskunde wordt gehouden in Bazel, Zwitserland, van 14 tot 16 oktober 2021.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.