[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 07 December 2006

Nederland: Canadese, Duitse en Italiaanse overheid geÔnteresseerd in medische cannabis uit Nederland

Volgens een brief van Mr. H. Hoogervorst, minister van gezondheid, welzijn en sport, gericht aan het Nederlandse parlement op 31 oktober, zijn de Canadese, Duitse en Italiaanse overheid geÔnteresseerd in de aankoop van medische cannabis die geproduceerd wordt onder toezicht van het gezondheidsministerie en in Nederlandse apotheken verkrijgbaar is. De geÔnteresseerde landen willen het product voor de verdeling aan hun eigen patiŽnten.

In zijn twee pagina's lange brief beschrijft Mr. Hoogervorst de huidige situatie van het medisch cannabis project en merkt op dat er nog minstens een jaar mee doorgegaan wordt. Onder bepaalde voorwaarden kan die termijn met nog eens vier jaar verlengd worden. Deze beslissing wis gebaseerd op een ontwikkelingsplan voor medicijnen door een consortium van Nederlandse bedrijven en op een aanvraag door GW Pharmaceuticals voor de registratie van Sativex. Het is ook belangrijk dat de kosten van het project in de toekomst niet langer de baten overtreffen, zoals momenteel het geval is.

Totnogtoe waren er minder patiŽnten dan vooraf gedacht die cannabis in de apotheek kochten. Aanvullende inkomsten kwamen van nationale en van buitenlandse bedrijven die het plantmateriaal aankochten en de THC isoleerden voor de ontwikkeling van farmaceutische producten. Daarenboven lieten de Canadese, Duitse en Italiaanse overheid weten geÔnteresseerd te zijn in de aankoop van Nederlandse medische cannabis voor hun patiŽnten. Hogere inkomsten van patiŽnten en overheden of bedrijven zouden ook als gevolg hebben dat de prijs van de cannabis in de Nederlandse apotheken zal dalen, verklaarde de minister in zijn brief.

De brief van de gezondheidsminister is beschikbaar op:
www.minvws.nl/kamerstukken/gmt/2006/medicinale-cannabis.asp

(Bronnen: Brief van H. Hoogervorst aan de voorzitter van de Tweede Kamer van het Nederlandse parlement d.d. 31 oktober 2006, Nieuwsbrief van het Bureau voor Medische Cannabis van 24 november 2006)

VS: Voorlopig vonnis in het voordeel van de Californische wetgeving voor medische cannabis

Een staatsrechter verwierp op 16 november de eis van het district San Diego om een wet toe te passen die al tientallen jaren lang cannabisgebruik voor medische redenen toestaat. Het vonnis van rechter William R. Nevitt van het Hooggerechtshof was voorlopig. De advocaten die optreden voor het district krijgen nog de kans om in een mondeling pleidooi de rechter te overtuigen.

San Diego County dagvaardde in februari de staat CaliforniŽ en het hoofd van de gezondheidsdienst, stellende dat de federale ban op cannabis de staatswetten overtreft die het gebruik van de drug op doktersvoorschrift toelaten. Twee andere Californische districten, San Bernardino en Merced, sloten zich als eisers aan bij San Diego. De drie districten weigerden zich neer te leggen bij de eis van de Californische staat om de medische cannabisgebruikers identificatiebewijzen uit te reiken en een register aan te leggen van degenen die een dergelijk bewijs aanvragen.

In zijn uitspraak ging Nevitt akkoord met de openbare aanklager die stelde dat CaliforniŽ het recht heeft om zijn eigen drugwetgeving te reguleren en projecten goed te keuren die cannabis voor medisch gebruik toelaten.

(Bron: Associated Press van 16 november 2006)

Wetenschap: Evaluatie van plantaardige cannabis bij medische gebruikers in een gecontroleerd onderzoek

Canadese wetenschappers leidden een gecontroleerd crossover onderzoek met vier verschillende plantaardige cannabispreparaten bij acht ervaren cannabisgebruikers met chronische pijn, in het bezit van een vergunning. De preparaten varieerden in grootte van de deeltjes, het THC-gehalte en de vochtigheidsgraad. De proefpersonen kregen elk preparaat op een andere dag en gebruikten de drug op hun eigen getrouwe manier. Er werd hen gevraagd de producten te evalueren op basis van het voorkomen (geur, kleur, vochtigheid, grootte van de deeltjes, gemak van bereiding en algemeen uitzicht) en rookkwaliteiten (verbranding, hitte, scherpte en smaak). De grootte van de deeltjes werd bepaald door het grinden van het plantmateriaal.

Zeven proefpersonen vervolledigden de studie en het product met het hoogste THC-gehalte (12 procent), de hoogste vochtigheidsgraad (14 procent) en de grootste deeltjesgrootte (10 mm) werd algemeen het hoogste gewaardeerd. Belangrijke verschillen werden vastgesteld tussen de preparaten met betrekking tot de subjectieve beoordelingen van voorkomen en kleur. De onderzoekers besloten dat een "meer aanvaardbaar cannabisproduct de rekrutering kan uitbreiden en het aantal klinische studies met medische cannabis kan verhogen". Zij merkten op dat in september 2006 ongeveer 20 procent van de cannabisgebruikers die een vergunning bezitten, plantaardige cannabis krijgen van Health Canada. In september 2004 was dat ongeveer 10 procent.

Het volledige artikel is beschikbaar op:
www.harmreductionjournal.com/content/pdf/1477-7517-3-32.pdf

(Bron: Ware MA, Ducruet T, Robinson AR. Evaluation of herbal cannabis characteristics by medical users: a randomized trial. Harm Reduct J 2006;3(1):32)

Wetenschap: Waarom cannabisgebruik het geheugen verzwakt en kan helpen tegen EPILEPSIE

Wetenschappers hebben mogelijk ontdekt waarom cannabis het geheugen verzwakt en waarom endocannabinoÔden kunnen helpen tegen EPILEPSIE. Neurowetenschappers David Robbe en Gyorgy Buzsaki van de Rutgers Universiteit en hun collega's registreerden hersenactiviteit in de hippocampus bij ratten. In deze hersenregionen synchroniseren de cellen gewoonlijk hun elektrische activiteit.

Wanneer de onderzoekers de ratten injecteerden met THC of met een synthetische cannabinoÔde, stelden zij vast dat de normale gesynchroniseerde werking van de hippocampus onderbroken werd. Hoewel er geen veranderingen optraden in de regelmaat waarmee de zenuwimpulsen worden gelanceerd, werd hun timing onregelmatig. Stel u een orkest voor waarvan de oren of zelfs de ogen van de muzikanten afgeschermd zijn, zei Buzsaki. De onderzoekers veronderstellen dat gesynchroniseerde hersencelactiviteit cruciaal is voor de vorming van het geheugen en ze denken dat THC deze gesynchroniseerde activiteit onderbreekt.

De wetenschappers veronderstellen ook dat de manier waarop THC de gesynchroniseerde hersencelactiviteit onderbreekt, hen kan helpen deze aanvallen te bestrijden. Tijdens krampaanvallen wordt de hersenactiviteit abnormaal sterk gesynchroniseerd.

Meer op:
www.livescience.com/humanbiology/061119_pot_memory.html

(Bronnen: LiveScience.com of 19 November 2006, Robbe D, Montgomery SM, Thome A, Rueda-Orozco PE, McNaughton BL, Buzsaki G. Cannabinoids reveal importance of spike timing coordination in hippocampal function. Nat Neurosci. 2006 Nov 19; [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Kort nieuws

Wetenschap: Migraine
Het peil van de endocannabinoÔde anandamide in het cerebrospinaal vocht (hersenen en ruggenmerg) is lager bij chronische migraine patiŽnten in vergelijking met gezonde personen. Dat kan verklaren waarom THC bij migraine helpt. (Bron: Sarchielli P, et al. Neuropsychopharmacology. 2006 Nov 22; [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap: EPILEPSIE
In een experimenteel onderzoek veroorzaakte de toediening van CB1 receptor antagonisten aan zenuwcellen die bij EPILEPSIE betrokken zijn, de ontwikkeling van een voortdurende EPILEPSIEachtige activiteit. De opwekking van die activiteit door CB1 receptor antagonisten was omkeerbaar en kon met maximale concentraties CB1 agonisten doorbroken worden. De onderzoekers besloten daaruit dat endocannabinoÔden een belangrijke rol spelen in de preventie van EPILEPSIE. (Bron: Deshpande et al. Neurosci Lett 2007;411(1):11-16.)

Wetenschap: Ajulemisch zuur
Eerder onderzoek van ajulemisch zuur (ajulemic acid - AJA), een synthetisch derivaat van THC-COOH, vermeldde ontstekingswerende en pijnstillende eigenschappen zonder de neveneffecten van THC. Onderzoekers van de Virginia Commonwealth Universiteit onderzochten de farmacologie van ajulemisch zuur. Zij concludeerden dat AJA zich, net als THC, bindt aan de CB1 receptor en in preklinisch onderzoek met nagenoeg gelijke doses, psychoactieve en therapeutische effecten veroorzaakt, zodat er geen voordelen zijn in vergelijking met THC. (Bron: Vann RE et al. J Pharmacol Exp Ther 2006 Nov 14; [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2021

 De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde zal online worden gehouden van 14 tot 16 oktober 2021. Registratie is gratis.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.