Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 19 november 2006

Authors

VS — Maatregel die medisch gebruik van cannabis in Zuid-Dakota moest legaliseren is nipt verworpen

Een maatregel die van Zuid-Dakota de 12e staat had kunnen maken waar medicinale cannabis beschikbaar is, kreeg slechts 48 procent van de kiezers achter zich bij de verkiezingen op 7 november. Het is de eerste nederlaag in de Verenigde Staten voor een maatregel rond medicinale cannabis die aan de kiezers werd voorgesteld. Wetsvoorstellen in Colorado en Nevada voor de legalisering van het bezit van kleine hoeveelheden cannabis voor volwassenen, kregen respectievelijk 40 en 44 procent van de kiezers achter zich.

Op federaal vlak is er tevredenheid bij de voorstanders van medische cannabis over de uitslag van de verkiezingen van het Huis van Afgevaardigden. Nancy Pelosi, de nieuwe voorzitster van het Huis van Afgevaardigden is een grote voorstander van het Hinchey-Rohrabacher amendement waarin een halt wordt toegeroepen aan de federale aanvallen op medische cannabispatiënten in staten waar medisch gebruik van cannabis is toegelaten. Veel tegenstanders van medische cannabis werden verslagen en veel nieuwe leden van het Huis van Afgevaardigden worden gezien als voorstanders, onder hen Stephen Cohen, die als senator voor de staat Tennessee een wetsvoorstel voor de legalisering van medische cannabis indiende.

(Bronnen: Associated Press van 9 november 2006, Denver Post van 8 november 2006, persberichten van het Marijuana Policy Project en NORML)

Wetenschap Canada — GW Pharmaceuticals wil goedkeuring voor het gebruik van Sativex in kankerpijn

Op 19 oktober hebben GW Pharmaceuticals en Bayer HealthCare aangekondigd dat GW een geldige aanvraag heeft ingediend in Canada om de goedkeuring te krijgen voor een nieuwe toepassing van hun cannabisextract Sativex, namelijk de behandeling van pijn bij patiënten met gevorderde kanker, een pijn die niet afdoende verlicht wordt met opiaten.

Volgens het persbericht heeft GW een positieve Phase III studie in Europa afgerond bij 177 patiënten met kankerpijn. Het onderzoek betrof een gespreide placebogecontroleerde studie. De deelnemende patiënten hadden vergevorderde kanker en leden pijn die niet adequaat behandeld kon worden met krachtige opiaten. Samen met de studiemedicatie kregen alle patiënten tijdens het onderzoek hun gebruikelijke opiaten en andere pijnstillende medicatie. Sativex bereikte een statistisch belangrijke pijnverlichting in vergelijking met placebo. Bij 43 procent van de patiënten die Sativex kregen, werd een verbetering van meer dan 30 procent vastgesteld in hun pijnbehandeling, gemeten in een numerieke waardenschaal.

In 2005 keurde Health Canada Sativex goed voor de symptomatische verlichting van neuropatische pijn bij volwassenen met multiple sclerose. Canada werd het eerste land ter wereld dat Sativex goedkeurde.

Meer op:

http://www.gwpharm.com/news_press_releases.asp?id=/gwp/pressreleases/currentpress/2006-10-19/

(Bron: Persbericht van GW Pharmaceuticals van 19 oktober 2006)

Wetenschap — Gebruik op lange termijn van een cannabisextract bij patiënten met multiple sclerose

Met het oraal cannabisextract Sativex werd een open onderzoek gevoerd bij 137 MS-patiënten die met gebruikelijke medicijnen niet genoegzaam de symptomen van hun ziekte konden bestrijden. Doel van het onderzoek was het bestuderen van de efficiëntie op lange termijn en de veiligheid ervan. De deelnemers hadden een tien weken durende placebogecontroleerde studie vervolledigd en werden elk gemiddeld 434 dagen gevolgd (van 21 tot 814 dagen).

In totaal trokken 58 patiënten (42,3 procent) zich terug uit het onderzoek omwille van een falende werking (24 patiënten), nevenwerkingen (17) of nog om andere redenen (17). De patiënten meldden samen 292 ongewenste effecten waarvan 86 procent licht of matig sterk waren. Dat betrof onder meer pijn in de mond (28 patiënten), duizeligheid (20), diarree (17), misselijkheid (15) en problemen met de slijmvliezen (12). Drie patiënten hadden vijf ernstige nevenwerkingen (twee krampaanvallen, een val, een longontsteking, een darmontsteking). Vier patiënten hadden voor het eerst krampaanvallen.

De in de acute studie vastgestelde verbeteringen en de gebruikte doses bleven stabiel. Een geplande plotse onderbreking van de toediening van cannabis gedurende twee weken veroorzaakte bij 25 patiënten geen consistente ontwenningsverschijnselen, hoewel 11 patiënten (46 procent) melding maakten van minstens een symptoom van ontwenning (moeheid, onderbroken nachtrust, opwellingen van warmte- of koudegevoel, humeurverandering, verminderde eetlust, emotionele onzekerheid, roes of levendige dromen). De onderzoekers besloten hieruit dat gebruik van een cannabisextract op lange termijn "zijn werking behoud bij de patiënten die reeds bij de aanvang voordeel ondervonden. De precieze aard en omvang van de risico's bij langdurig gebruik, in het bijzonder epilepsie, vragen meer diepgaand en langdurig onderzoek."

(Bron: Wade DT, Makela PM, House H, Bateman C, Robson P. Long-term use of a cannabis-based medicine in the treatment of spasticity and other symptoms in multiple sclerosis. Mult Scler 2006;12(5):639-45.)

Kort nieuws

Wetenschap — Multiple sclerose

Patiënten met multiple sclerose die ambulant door twee ziekenhuizen in Londen en een in Kent (Groot-Brittannië) begeleid worden, vulden een vragenlijst in over hun cannabisgebruik. Er namen 254 patiënten deel waarvan 43 procent al eens cannabis gebruikt had. Daarvan hadden 68 procent (75 van de 110) cannabis gebruikt om de symptomen van MS te verlichten. In totaal 46 patiënten (18 procent) hadden cannabis gebruikt tijdens de voorbije maand, onder wie 12 procent (31 van de 254) het gebruikt hadden om de symptomen te verlichten. De onderzoekers concludeerden dat "een groot aantal MS patiënten cannabis geprobeerd had om de symptomen van hun ziekte onder controle te houden, hoewel actueel gebruik gering was. Een subgroep met ernstiger beperkingen bleek symptomatische voordelen te ervaren." (Bron: Chong MS et al. Mult Scler 2006;12(5):646-51.)

VS — 10 jaar Proposition 215

Tien jaar geleden stemden de kiezers van Californië de eerste medische cannabiswet in de VS. Later volgden nog tien staten dit voorbeeld (Alaska, Colorado, Hawaii, Maine, Montana, Nevada, Oregon, Rhode Island, Vermont en Washington). De medische cannabiswetgeving staat in het algemeen toe de drug te kweken of kleine hoeveelheden ervan te bezitten voor wie een doktersvoorschrift heeft. De federale overheid weigert nog steeds Proposition 215 te erkennen niettegenstaande 56 procent van de kiezers voor goedkeuring stemden. Een analyse van Proposition 215 door het Marijuana Policy Project is beschikbaar op: http://www.mpp.org/prop215. (Bron: Associated Press van 3 november 2006)

Wetenschap — Leverkanker

Chinese onderzoekers bestudeerden de consequenties van een hoge aanwezigheid aan cannabinoïde receptoren bij de ontwikkeling van de ziekte van 30 patiënten met leverkanker (hepatocellular carcinoma, HCC). Bij acht van de 13 patiënten verhoogde het aantal CB1 receptoren en bij zeven van de 13 verhoogde het aantal CB2 receptoren. Dominante aanwezigheid van beide receptoren, namelijk een hoge dichtheid aan receptoren in de levercellen, werd geassocieerd met een gunstiger verloop van de ziekte. De onderzoekers concludeerden dat "CB1 en CB2 een potentieel bezitten als prognostisch indicator. De resultaten wijzen op mogelijk voordelige effecten van cannabinoïden op de prognose bij patiënten met HCC." (Bron: Xu X, et al. Cancer Genet Cytogenet 2006;171(1):31-89)

Wetenschap — Mannelijke vruchtbaarheid

Volgens een onderzoek aan de Universiteit van New York in Buffalo bevordert cannabinoid-1346, een synthetische cannabinoïde die zich bindt aan de cannabinoïde receptoren, de vruchtbaarheid van mannelijke tabakrokers. Eerder onderzoek had aangetoond dat het sperma van sigarettenrokers zich niet zo goed bindt aan de buitenkant van de eicel, zegt Dr. Lani Burkman van de Universiteit in Buffalo. De cannabinoïde bleek de capaciteit van het sperma, om zich te binden aan de eicel, te verdubbelen in vergelijking met het sperma van niet behandelde rokers. Het is mogelijk dat de bindingscapaciteit van een aantal spermatozoïden werd teruggebracht op zijn normale peil, zoals bij niet-rokers, verklaarde Burkman.

Meer opt:

http://www.newscientist.com/article.ns?id=dn10362&feedId=online-news_rss20

(Bron: New Scientist van 24 oktober 2006)