Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 22 oktober 2006

Authors

Wetenschap — Sativex werkt bij spasticiteit en blaasproblemen bij patiënten met multiple sclerose

De resultaten van twee onderzoeken die in Groot-Brittannië werden uitgevoerd met het cannabisextract Sativex, werden voorgesteld op het 22e Congres van het Europees Comité voor de Behandeling en Onderzoek van Multiple Sclerose (ECTRIMS) dat plaatsvond in Madrid, Spanje, van 27 tot 30 september.

Voor het eerste onderzoek kregen 337 deelnemers met een hoge graad van spasticiteit, gedurende 15 weken Sativex of placebo toegediend. Spasticiteit werd in belangrijke mate verminderd bij de patiënten die cannabis kregen en zich aan het studieprotocol hielden, dit in vergelijking met degenen die placebo kregen. In deze groep patiënten bereikte 36 procent een verbetering in de spasticiteit van minstens 30 procent. Er was ook een voor Sativex gunstig verloop voor andere symptomen zoals nachtrust en levenskwaliteit.

In de tweede studie kregen 135 proefpersonen met blaasproblemen als gevolg van multiple sclerose, Sativex of placebo gedurende tien weken. Er was een belangrijke daling van het aantal ledigingen van de blaas zowel tijdens de dag als 's nachts. Cannabis scoorde bij de patiënten veel hoger dan placebo met betrekking tot de ernst van hun symptomen aan de blaas.

Meer op:

http://production.investis.com/gwp/pressreleases/currentpress/2006-10-03/

http://registration.akm.ch/einsicht.php?XNKONGRESS_ID=39&XNSPRACHE_ID=2

(Bronnen: Persmededeling van GW Pharmaceuticals van 3 oktober 2006; Collin C, Ambler Z et al. A randomised study of Sativex® in patients with symptoms of spasticity due to multiple sclerosis. Abstract, 22e Congres van het ECTRIMS; de Ridder D, Constantinescu C et al. Randomised controlled study of cannabis based medicine (Sativex®) in patients suffering from multiple sclerosis associated detrusor overactivity. Abstract, 22e Congres van het ECTRIMS)

Wetenschap — Een moleculair verband tussen THC en de ziekte van Alzheimer

Nieuw onderzoek toont aan dat THC de voortgang van de ziekte van Alzheimer kan verhinderen door het peil van bepaalde belangrijke neurotransmitters te beschermen die de hersenen doen functioneren. Onderzoekers aan het Scripps Studiecentrum in Californië ontdekten dat THC de afbraak van de neurotransmitter acetylcholine efficiënter kan verhinderen dan de commerciële medicamenten die in de handel zijn. THC is ook efficiënter tegen het samenklitten van amyloid beta eiwitten.

De onderzoekers zeiden dat hun ontdekking kan leiden tot een meer effectieve medicinale behandeling tegen de ziekte. Zij schreven dat THC "het eiwit acetylcholinesterase (AChE) belemmert en de door AChE-geïnduceerde groepering van amyloid-beta-peptide (A-beta), het belangrijkste pathologische kenmerk van de ziekte van Alzheimer, verhindert. Een computermodel van de wisselwerking THC-AChE toonde aan dat THC zich bindt aan de anionische zijde van AChE, de kritische zone die deel uitmaakt van de amyloidopbouw."

Het artikel is beschikbaar op:

http://pubs.acs.org/cgi-bin/sample.cgi/mpohbp/asap/abs/mp060066m.html

(Bronnen: Eubanks LM, Rogers CJ, Beuscher AE IV, Koob GF, Olson AJ, Dickerson TJ, Janda KD. A Molecular Link between the Active Component of Marijuana and Alzheimer's Disease Pathology. Mol Pharm, 2006, Aug 9; [elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie]; Reuters van 5 oktober 2006)

Wetenschap — Onderzoekers van de Universiteit van Mississippi krijgen 11 miljoen dollar voor de studie van cannabis en andere psychotrope planten

Wetenschappers van de Universiteit van Mississippi zullen de 11 miljoen dollar (circa 8,8 miljoen euro) die hen onlangs door het Nationaal Gezondheidsinstituut werden toegewezen, gebruiken voor de ontwikkeling van THC-minipatches en onderzoek naar de werking van cannabis en andere planten in een nieuw neurowetenschappelijk onderzoekscentrum. Het specifieke studiegebied is de neurowetenschap evenals de identificatie van bepaalde bestanddelen en eigenschappen van natuurlijke producten die het centraal zenuwstelsel beïnvloeden, verklaarde farmacologieprofessor Rae Matsumoto.

De THC-minipatch moet THC aan het lichaam toedienen op dezelfde manier als de nicotinepatch doch de minipatch wordt in de mond boven het tandvlees aangebracht. "Het voordeel van orale toediening is de beperkte opname via het spijsverteringsstelsel," zei hoofddocent farmaceutica Michael Repka, "wat betekent dat we geen grote doses moeten gebruiken en er meestal geen misselijkheid optreedt."

Jordan Zjawiony, professor farmacognosie, leidt het scheikundig project. Zjawiony zegt dat zijn team momenteel werkt aan de identificatie van "psychoactieve bestanddelen van veel verschillende organismen, inbegrepen psychoactieve planten, schimmels, zee- en micro-organismen." Een van Zjawiony's studies richt zich op hallucinogene planten van overal ter wereld, in het bijzonder de Salvia Divinorum die jarenlang gebruikt werd door sjamanen voor religieuze ceremonies.

Meer op: http://www.thedmonline.com/media/storage/paper876/news/2006/10/04/News/New-Grant.Funds.Marijuana.Research-2330541.shtml?norewrite200610140937&sourcedomain=www.thedmonline.com

(Bron: The Daily Mississippian van 4 oktober 2006)

Kort nieuws

VS — Terugbetaling van cannabis

Een Californische rechtbank oordeelde in september dat medische cannabisgebruikers met een laag inkomen of die een vervangingsinkomen krijgen van de staat, de kosten voor medische cannabis kunnen terugbetaald krijgen. De zaak draaide rond Sylvia Price die medische cannabis gebruikt om hevige pijnen te verzachten. Mevrouw Price vroeg en kreeg de kosten voor haar medische cannabis terugbetaald tot Lake County in 2003 de financiële tussenkomst aan Mevrouw Price stopzette met als argument dat de federale wetgeving de terugbetaling verboden had. In september loste de administratieve rechtbank de zaak op door duidelijk te maken dat federale cannabiswetten geen hinderpaal vormen voor de staat om hun eigen medische cannabiswetten toe te passen. (Bron: Drug Policy Alliance van 5 oktober 2006, http://www.drugpolicy.org/news/100306legal.cfm)

Nederland — Binnenteelt cannabis

Uit onderzoek door wetenschappers van Plant Research International in Wageningen, Nederland, blijkt dat de gemiddelde Nederlandse illegale kweekruimte 259 cannabisplanten bevat, een dichtheid van 15 planten per vierkante meter en 510 Watt aan groeilampen per vierkante meter. Voor de gemiddelde Nederlandse kweekruimte is de vooropgestelde oogst aan vrouwelijke bloemtoppen 33,7 gram per plant of 505 gram per vierkante meter. (Bron: Toonen M, et al. J Forensic Sci 2006;51(5):1050-4.)

Wetenschap — Migraine

Onderzoekers van het Instituut voor Neurologie in Londen ontdekten dat de activering van CB1 receptoren een belemmering veroorzaakt van de zenuwcellen die de bloedvaten van de trigeminus zenuw controleren. Migraine is betrokken bij de activering, of de waarneming van activering, van het bloedvatensysteem van de trigeminus. Zij besloten dat deze gegevens "erop wijzen dat CB receptoren therapeutisch potentieel kunnen hebben bij migraine, clusterhoofdpijn of andere primaire hoofdpijnen." (Bron: Akerman S, et al. J Pharmacol Exp Ther 2006 Oct 3; [elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap — Intranasale toediening van THC

THC en de synthetische cannabinoïde WIN55,212-2 werden toegediend aan de nasale slijmvliezen van ratten. De stelselmatige biobeschikbaarheid van THC was ongeveer 5 tot10 procent. (Bron: Valiveti S, et al. Eur J Pharm Biopharm, 2006 Aug 23; [elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])