Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 17 september 2006

Authors

Wetenschap — Cannabisgebruik verbetert het resultaat van antivirale behandeling bij patiënten met hepatitis C

Drugsverslaafden die besmet zijn met het hepatitis C virus kunnen hun medicijnen beter verdragen en de vooropgestelde behandeling gemakkelijker vervoleindigen als ze cannabis gebruiken. Ook het eindresultaat kan verbeteren. Dat meldden wetenschappers van de Universiteit van Californië in het tijdschrift "The European Journal of Gastroenterology and Hepatology". Cannabis kan hen helpen om de nevenwerkingen beter te verdragen van de antivirale medicatie die het virus kan bestrijden maar die dikwijls koorts, rillingen, spier- en gewrichtspijnen veroorzaakt, zeggen de onderzoekers.

Dr. Diana Sylvestre en collega's testten 71 patiënten die interferon en ribavirin toegediend kregen om hun hepatitis C te behandelen. Interferon versterkt de immuniteit en ribavirin bestrijdt het virus. Van de patiënten gebruikten er 22 (31 procent) cannabis. De behandeling werd vroegtijdig onderbroken door 24 procent van de patiënten. Daarbij was slechts één cannabisgebruiker en 16 niet-gebruikers. Ongeveer de helft van de cannabisgebruikers (54 procent) werd met de medicatie succesvol behandeld, dit wil zeggen dat het virus niet langer detecteerbaar was. Bij de controlegroep beliep dit aantal 18 procent. Slechts 14 procent van de cannabisgebruikers herviel, in vergelijking met 61 procent bij de niet-gebruikers. Hervallen wil hier zeggen dat het hepatitis C virus opnieuw gedetecteerd werd na verloop van tijd.

De onderzoekers besloten hieruit dat deze "resultaten erop wijzen dat matig cannabisgebruik symptomatisch en virologisch voordeel kan bieden aan sommige patiënten die een HCV-behandeling ondergaan door hen te helpen de behandeling met medicijnen te doorstaan."

(Bronnen: Reuters van 13 september 2006; Sylvestre DL, Clements BJ, Malibu Y. Cannabis use improves retention and virological outcomes in patients treated for hepatitis C. Eur J Gastroenterol Hepatol 2006;18(10):1057-63.)

Italië — De gezondheidsminister staat de invoer toe van medicijnen die THC bevatten

De Italiaanse gezondheidsminister Livia Turco heeft officieel verklaard dat de invoer van medicijnen die THC bevatten nog steeds kan toegestaan worden door de Centrale Narcotics Commissie van het ministerie, voor patiënten die deze medicijnen nodig hebben en over geen alternatieven beschikken. De beslissing van de minister is geldig tot 30 november 2006.

De drugswetgeving van de vorige regering die onlangs in voege ging, stelt dat cannabis geen aanvaard medisch gebruik kent en alle cannabinoïden werden verwijderd uit Tabel II, de officiële lijst van verdovende en psychotrope substanties die voor medicinaal gebruik aanvaard zijn. De verklaring van de minister was een antwoord op een oproep door meer dan 100 professionele gezondheidswerkers en onderzoekers om in het belang van de patiënten die afhankelijk zijn van buitenlandse cannabismedicijnen zoals nabilone, dronabinol, Sativex en Bedrocan, een regelmatige toevoer mogelijk te maken. De minister van gezondheid van de nieuwe regering nam dit besluit in afwachting van een beslissing door het Hooggerechtshof over het al dan niet opnieuw aanvaarden van cannabinoïden in Tabel II.

De volledige tekst van het ministerieel besluit (in het Italiaans) is beschikbaar op http://medicalcannabis.it.

(Bron: Persoonlijke communicatie door de Associazione per la Cannabis Therapeutica)

Kort nieuws

Wetenschap — Cannador

Na afronding van de CAMS studie (Cannabinoïden in Multiple Sclerose) in 2003 werd in juli in 20 Britse centra gestart met een tweede fase III onderzoek met het gestandaardiseerd oraal toegediend cannabisextract Cannador. Het onderzoek wordt gesponsord door het farmaceutisch bedrijf Weleda uit Zwitserland en de Vereniging voor Klinisch Onderzoek in Berlijn. Het is de bedoeling om voor het onderzoek in de loop van de komende 15 maanden 400 multiple sclerose patiënten op te nemen die lijden aan spasticiteit en pijn die niet voldoende kan bestreden worden met de beschikbare medicatie. Net als in de CAMS studie wordt dit onderzoek geleid door Dr. John Zajicek, professor aan de Peninsula Medical School in Plymouth. (Bron: Persoonlijke communicatie door het Instituut voor Klinisch Onderzoek in Berlijn)

Europa — GW Pharmaceuticals

Op 5 september kondigde GW Pharmaceuticals aan dat zij in vier Europese landen een aanvraag hebben ingediend voor de toelating van het gebruik van het cannabisextract Sativex. De aanvraag behelst de symptomatische verlichting van spasticiteit bij mensen met multiple sclerose. Het verzoek werd volgens een "gedecentraliseerde procedure" in Groot-Brittannië, Spanje, Denemarken en Nederland ingediend. Volgens die procedure fungeert Groot-Brittannië als referentielidstaat en wordt het beleid met de drie andere landen op elkaar afgestemd. Als dit goed verloopt zou overeenkomstig de gedecentraliseerde procedure het verzoek voor de goedkeuring van Sativex in deze landen samenvallen. (Bron: Persbericht van GW Pharmaceuticals van 5 september 2006, http://www.gwpharm.com)

VS — Cannabis verdeelcentra

In een 23 pagina's tellend rapport argumenteert de vereniging Americans for Safe Access dat de verdeelcentra voor medische cannabis voordelig zijn voor zowel de patiënten als voor de locale samenleving. Het rapport werd uitgebracht op een persconferentie in San Diego op 7 september. Het beschrijft de invloed van de verordeningen van de overheid in verscheidene Californische steden. Het is gebaseerd op informatie die in een tijdsbestek van negen maanden door locale ambtenaren ingewonnen werd. In het rapport worden ook de voordelen beschreven voor patiënten, zoals dit ook gebeurde in recent werk door een onderzoeker van de Universiteit van Californië. Het rapport is beschikbaar op http://www.safeaccessnow.org/downloads/dispensaries.pdf. (Bron: Americans for Safe Access)

Wetenschap — Depressie

Gebruik makend van gegevens van de National Longitudinal Survey of Youth, een peiling uit 1979, bestudeerden onderzoekers van de John Hopkins Universiteit in Baltimore de invloed van cannabisgebruik op de ontwikkeling van depressie. In totaal werden in 1994 interviews afgenomen van 8.759 volwassenen (tussen 29 en 37 jaar) over hun cannabisgebruik tijdens het voorbije jaar en hun huidige depressie. Het risico op depressie was verhoogd met 1.4 bij cannabisgebruikers in vergelijking met de groep van niet-gebruikers. Nochtans bleek na correctie op mogelijke beïnvloedende factoren, het risico bij de cannabisgroep niet verhoogd te zijn. (Bron: Harder VS, et al. Addiction 2006;101(10):1463-72.)